Fotocellás ajtók az 1-es számú belgyógyászati klinikán

Közintézmények nagy forgalmú bejáratai ma már szinte elképzelhetetlenek fotocellás ajtó nélkül. Egy újonnan épülő kórházhoz vagy orvosi rendelőhöz hozzá tartozik az automatikus működésű fotocellás ajtó. Ezek a korszerű nyílászáró rendszerek elsőre többe kerülnek, mint a hagyományos és elterjedt műanyag nyílászárók. Azonban számos előnyük van velük szemben. Míg a kézzel nyitható és zárható ajtókat gyakran nyitva felejtik, csapkodják, addig egy automata ajtó esetében ez a probléma fel sem merül. Az automata ajtó mindig halkan és gyorsan nyílik. Az áthaladást követően pedig automatikusan záródik. Így nagymértékben csökken a felesleges légáramlás. A fotocellás ajtó ezzel gyors nyitással és zárással jelentősen csökkenti télen a fűtés és nyáron a klímatechnika üzemeltetési költségeit. Azonban a fotocellás ajtó rendszereknek van még egy fontos előnye. Ez pedig az akadálymentesítés. Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozása óta a mozgáskorlátozottak több figyelmet kaptak.

Ez elsősorban az akadálymentes közlekedésük biztosításában mutatkozik meg. Egyre több üzlet, bevásárló központ, egészségügyi és egyéb közintézmény építésekor vagy felújításakor a fotocellás ajtó és az akadálymentesítés is nagy fontossággal bír.

SOTE 1-es számú belgyógyászati klinika fotocellás ajtó

SOTE 1-es számú belgyógyászati klinika fotocellás ajtó

Egyes intézményekben az akadálymentesítés problémáinak megoldására szerencsére ez már korábban is nagy hangsúlyt fektettek. 2005-ben az 1-es számú belgyógyászati klinika felújításakor több régi ajtó lett lecserélve. A kor igényeinek megfelelő, modern fotocellás ajtó rendszerek telepítésével az Alarm & Automatic System Kft lett megbízva.

DITEC fotocellás ajtó 1-es számú belgyógyászati klinika

DITEC fotocellás ajtó 1-es számú belgyógyászati klinika

Az 1-es számú belgyógyászati klinika területén felszerelésre kerülő automata ajtó rendszerek kialakítása több lépcsőben történt. Esőként a földszinti betegváró és a röntgen – endoscopia bejáratú újult meg. A két automata ajtó két fix + két mozgószárnyas kivitelben készült.

Röntgen - endoscopia bejáratán lévő DITEC fotocellás ajtó

Röntgen – endoscopia bejáratán lévő DITEC fotocellás ajtó

A mozgó ajtószárnyak ANTI-PÁNIK rendszerrel készültek. Az a speciális fotocellás ajtó kialakítás lehetővé teszi a kiürítési és menekülési útvonalakon történő alkalmazást is. Az a funkció, különösen nagy épületek esetében, ahol sok ember tartózkodik, előírás is lehet. Tűz vagy más vészhelyzet esetén, a fotocellás ajtó automatikusan kinyílik, és nyitva is marad. Az ANTI-PÁNIK rendszer azonban ennél is többet nyújt. Ha mozgó ajtószárnyak zárt állapotában középen határozott lökés éri, akkor azok nyíló ajtó módjára kinyílnak, biztosítva a szabad menekülést.

Izotóp labor fotocellás ajtó

Izotóp labor fotocellás ajtó

Második lépcsőben az 1-es számú belgyógyászati klinika alagsori izotóp diagnosztikai laboratóriumának várójához készült fotocellás ajtó. Itt egy egészen speciális igénynek kellett megfelelnie. A beépítésre csak egészen kevés hely állt rendelkezésre, viszont a szabad átjáró méret nem csökkenthető, egy bizonyos méret alá. Így került sor a teleszkópos rendszerű fotocellás ajtó beépítésére.

1-es számú belgyógyászati klinika teleszkópos fotocellás ajtó

1-es számú belgyógyászati klinika teleszkópos fotocellás ajtó

Ennek az 1 fix + 2 mozgószárnyas kialakításnak az előnye, hogy akár folyosóba is beépíthető. A fotocellás ajtó mozgó szárnyai nyitott állapotban a fix szárny mögé siklanak. Így jelentősen nagyobb a szabad átjáró méret, más fotocellás ajtó rendszerekkel szemben. Ehhez az ajtóhoz kártyás beléptető rendszer is került felszerelésre

DITEC fotocellás ajtó a Keleti osztály bejáratán

DITEC fotocellás ajtó a Keleti osztály bejáratán

Harmadik ütemben az első emeleti keleti osztály kapott új fotocellás ajtót. A régi ajtót gyakran nyitva felejtették az áthaladók. Így szinte állandóan huzat volt. Az új fotocellás ajtó megoldotta ezt a problémát. A huzat megszűnt, és ezáltal a légáramlás által szállított por is csökkent.

Fotocellás ajtó az alagsori mentős bejáraton

Fotocellás ajtó az alagsori mentős bejáraton

Negyedik ütemben az alagsori mentős bejáraton lévő régi automata ajtó lett felújítva. Itt a meglévő ajtószárnyak felhasználásával lett új fotocellás ajtó kialakítva. Az ajtószárnyakat mozgató és a felfüggesztést biztosító operátor lett kompletten lecserélve. Így a korábbi bizonytalan működésből adódó problémák megszűntek. Ez a fotocellás ajtó szintén beléptető rendszer által nyitható.

DITEC fotocellás ajtó áthaladáskor

DITEC fotocellás ajtó áthaladáskor

A SOTE 1-es számú belgyógyászati klinikán felszerelt DITEC fotocellás ajtó rendszerek a legkorszerűbb technológiát képviselik. Mindegyik automatika beépített akkumulátorokkal került felszerelésre. Így áramkimaradás esetén is biztosítva van a biztonságos és a megbízható működés. Minden DITEC fotocellás ajtó ragasztott biztonsági üvegezéssel készült. Használatuk ezáltal is, biztonságosabb. Alapesetben ragasztott biztonsági üveg kerül az ajtóba. A hőszigetelt biztonsági üveg pedig további energia megtakarítást eredményez.

1-es számú belgyógyászati fotocellás ajtó

1-es számú belgyógyászati fotocellás ajtó

Betörés esetén is ez a biztonsági üveg nem hullik nagyméretű és éles darabokra. Mivel a két üvegréteg egy biztonsági fóliával van összeragasztva. Az üvegtábla sokáig egyben marad, a kihulló üvegdarabok is csak kisméretűek és kevésbé élesek. Az ilyen fajta ragasztott biztonsági üveg vagy edzett üveg kerül beépítésre minden DITEC automata ajtóba. A beépített intelligens vezérlése rendkívül sokoldalú alkalmazást tesz lehetővé. Csatlakoztatható tűzjelző és beléptető rendszerhez is.

Hozzászólások lezárva.