Íme az 5 legnagyobb veszély az interneten

Háromból két ember esett már áldozatul az interneten leselkedő veszélyek valamelyikének – hívja fel a figyelmet a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából a Microsoft által állított elő legkorszerűbb, internacionális tetszetős kutatás. Mivel egy-egy ilyen eset komoly és hosszútávú következményekkel járhat, nem árt, ha tisztában vagyunk a kockázatokkal és azzal is, miként védekezhetünk ellenük.

Velem úgysem történhet ilyen! – az emberek leggyakrabban ezzel a mondattal nyugtatják magukat, mikor is az internethasználat árnyoldalairól hallanak. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy biztonságérzetünk hamis! 10-ből 7 ember már áldozatul esett a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Ez a leglényegesebb tanulsága annak az internacionális kutatásnak, amit a Microsoft konstruált Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából. Az internacionális indítvány – melyhez a Microsoft 2004 óta évente csatlakozik – célja, hogy felhívja a figyelmet az internethasználat lehetséges kockázataira és egyben közérthető, felhasználható és hasznos tanácsokat nyújtson felnőttek és gyermekek részére a veszélyek elkerüléséhez.

Tényleg veszélyes hely a világháló?

A Microsoft átfogó, 14 országra kiterjedő tetszetős kutatása (Digital Civility Index, DCI) összesen 17 online veszélyforrást azonosított, amelyek közül egy átlagfelhasználó kettőnek már áldozatul esett. A felmérés azonosította az öt leggyakoribb veszélyforrást is. A „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel megjelenik, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartalmú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort. 51%-uk személyesen is találkozott az elkövetővel. Minden második ember mindazonáltal aggódik az online veszélyek folytán.

Azt gondolhatnánk, hogy mivel a fiatalok töltenek több időt az interneten, ők vannak leginkább kitéve az itt leselkedő veszélyeknek. Ezzel szemben a felmérés információi alapján tíz fiatalból hat kerül veszélybe a világhálón, a felnőtteket érintő 7-tel szemben. Miközben a felnőtt korosztály mindenekelőtt a kéretlen kapcsolatfelvétel és kéretlen szexuális tartalmú üzenetek folytán aggódik, a fiatalabb korosztály a „trollkodástól” és az online zaklatástól tart leginkább.

Csak az elmúlt évben a világban a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült a veszélyek valamelyikével, ám csak 45 százalék érezte magát elég felkészültnek és magabiztosnak ahhoz, hogy kezelje ezeket a kockázatokat. A válaszadók 52 százaléka nem volt tisztában azzal, hol és hogyan kaphat segítséget az internetes veszélyek kezelésében. Az adatok alapján a fiatalok ugyan technikailag elég képzettek a világháló használatához, de csak kevesen képesek megvédeni magukat az ott leselkedő veszélyektől.

Az Internet lehetséges veszélyeiről a Microsoft megkérdezte a legjobb vidéki középiskolák idei rangsorában hatodik helyezett Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium végzős diákjait is. A kérdőívekből kiderült, hogy a diákok alapvetően biztonságban érzik magukat az online térben, de tisztában vannak az ott látható kockázatokkal. A magyar tanulók leginkább az adatlopástól, a vírusoktól és a zaklatástól tartanak. A tanulók döntő többsége viszont szembesült már a veszélyekkel is. Az emberek leggyakrabban kéretlen megkereséssel, trollkodással és rosszindulatú üzenetekkel találkoztak.

Beszéljünk a következményekről!

Az internet veszélyeit hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni, mivel azok komoly társadalmi, gazdasági károkat okozhatnak. A tanulmány alapján a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés okán az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. A világhálón leselkedő veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, ezáltal alvászavarral, stresszel, az iskolai és munkahelyi teljesítmény romlásával, azonkívül az intimszféránk komoly sérülésével.

A Microsoft tisztában van a lehetséges veszélyekkel, így termékfejlesztései esetén olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Windows 10 családbiztonsági beállítás funkciója. Ez a fejlesztés a gyermekek és a fiatalok védelmét szolgálja azzal, hogy a szülők részére követhetővé és kontrolálhatóvá teszi a tartalom fogyasztást. Ezen felül az operációs rendszer része a tűzfal, a vírusok és a kémprogramok elleni védelem.

Hozzászólások lezárva.