Bosch ConnectedWorld 2017

Létrehozza a jövő önvezető autóinak agyát a Bosch. A Bosch ConnectedWorld 2017 internacionális szimpóziumon Berlinben a modern műszaki megoldások és szolgáltatások beszállítója elénk tárta az automatizált járművekhez szánt fedélzeti számítógépét. A mesterséges intelligencia (MI) jóvoltából ez a számítógép képes gépi tanulási módszereket alkalmazni. A fedélzeti MI mindent összevetve az önvezető gépjárműveket még az összetett forgalmi szituációkon vagy az újdonságként szolgáló helyzeteken is biztosan átvezeti.

„Megtanítjuk a gépkocsinak, hogyan boldoguljon egyedül a forgalomban” – mondta Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke az eszközök internetének internacionális szakmai konferenciáján. A gépkocsi már most a Bosch heterogén szenzorait használja a környezet érzékelésére. Mesterséges intelligencia igénybevételével mindazonáltal még arra is képessé válik, hogy a begyűjtött adatok alapján a többi közlekedő jövendölhető viselkedését is megbecsülje. „Az automatizált vezetés biztonságosabbá teszi az utakat. Ehhez kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia. Okossá tesszük a gépjárműveket” – folytatta a Bosch vezetője. Az ehhez létfontosságú fedélzeti számítógép alapjának megépítésére a Bosch az Amerikai Egyesült Államok egyik vezető műszaki cégével, az Nvidia vállalattal tervez együttműködni. Az Nvidia biztosítja ezután a Bosch részére a gépi tanulással generált algoritmusokat raktározó csipet. A mesterséges intelligenciát alkalmazó fedélzeti számítógép várhatóan legkésőbb a következő évtized elején sorozatgyártásba kerül.

A következő évtizedben az önvezető járművek a szokványos életvitel részévé válnak

A Bosch MI fedélzeti számítógépe felismeri a gyalogosokat és a kerékpárosokat – ez az objektumfelismerés. Ezenkívül a mesterséges intelligencia megkönnyíti az automatizált járművek részére a heterogén helyzetek elemzését. Példának okáért az éppen aktív irányjelzőjű járművek nagyobb valószínűséggel váltanak sávot, mint az irányjelzőt éppen nem működtetők. Ezeket alapul véve a mesterséges intelligenciával büszkélkedhető önvezető járművek felismerik és megfelelően kiértékelik az összetett közlekedési helyzeteket is. Ha példaként egy szembejövő jármű kanyarodik, akkor ezt észleli – és már eleve ez alapján tervezi meg a saját útvonalát. A számítógép a menet közben megszerzett tudását egy neurális hálóban raktározza. Ezeket az adatokat szakértők ellenőrzik egy laboratóriumban. Az utakon végzett újabb teszteket követően ez a mesterségesen megszerzett tudásfrissítésként továbbítható a mesterséges intelligenciával ellátott fedélzeti számítógépekre. „Azt szeretnénk, ha az automatizált vezetés minden elképzelhető helyzetben lehetséges lenne. Már a következő évtizedben a mindennapos élet részévé válnak ezt követően az önvezető gépkocsik. A Bosch intenzíven dolgozik az automatizált vezetés műszaki megvalósíthatóságán. Célunk, hogy a mesterséges intelligencia kapcsán is vezető szerepet érjünk el” – foglalta össze Denner. Ezt követően közölte még, hogy a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú szerepet tölt ezt követően be a Bosch minden vállalkozásbeli területén, nem kizárólagosan a mobilitásban. „Mindössze tíz év múlva csaknem képtelenség lesz elképzelni olyan Bosch terméket, amely valamilyen módon ne kötődne a mesterséges intelligenciához. Vagy közvetlenül a áru magába foglalja ezután, vagy eleve MI támogatásával alkotjuk meg azt.” Az ez évi év elején fedte fel a cég, hogy produkálja Mesterséges Intelligencia Központját. A Bosch megközelítőleg 300 millió euró befektetést eszközöl szakértelmének növelésébe e téren.

Biztonságos adatmegosztás és -tulajdonlás a világháló használatával

A Bosch ConnectedWorld 2017 szimpózium megközelítőleg 2700 résztvevője előtti nyitóbeszédében Volkmar Denner újabb modernizált technikákat is megnevezett, amelyek új vállalkozásbeli területeket nyitnak meg a Bosch előtt. A mesterséges intelligencia és az adatfelhő mellett az egyik ilyen a blokklánc (blockchain) technika. Ezzel a felhasználók biztonságosan oszthatnak meg adatokat az interneten, harmadik fél bevonása nélkül. Megállapodásokat és szerződéseket köthetnek, ráadásul biztonságosan fizethetnek, s a technika biztosítja az adatok anonimizálását. A blokklánc egy decentralizált adatbázisra épül, amely szétosztja a betáplált adatokat több ezer számítógép közt. Mindent összevetve képtelenség meghamisítani az adatokat és a felhasználók kevésbé függnek egyetlen szerverközponttól.

A Bosch és a TÜV együttműködése a futásteljesítménnyel kapcsolatos csalások ellen

Denner kiemelte a blokklánc egyik praktikus alkalmazását, s azt élőben demonstrálta a német TÜV Rheinland tanúsítási szolgáltatóval kooperálva. A megoldás azt ígéri, hogy véget vet a futásteljesítménnyel kapcsolatos széles körben elterjedt visszaéléseknek. Mindössze Németországban hozzávetőlegesen hatmilliárd euró kárt okoznak a manipulált kilométerszámlálók. Az elgondolás: e csaló gyakorlat ellen sok számítógépen elosztott digitális naplóval küzdenek. A járművek rendszeresen elküldik e számítógépeknek a futásteljesítményüket egy sima csatlakozó támogatásával. Egy okostelefon-alkalmazással a járműtulajdonosok bármikor leellenőrizhetik az aktuális értéket és összehasonlíthatják azt a jármű kilométerszámlálójával. Amennyiben el kívánják adni autójukat, akkor kérhetnek egy igazolást a jármű futásteljesítményének valódiságáról. Ezt a tanúsítványt akár megoszthatják az interneten is, példaként egy használt gépjárműveket kínáló oldalon.

A Bosch hálózatba kapcsolja a gépkocsit a szervizzel

Mesterséges intelligencia, adatfelhő és blokkláncok – hogyan változtatják meg a mindennapi életünket a Bosch okos hálózatba kapcsolt technikái? Volkmar Denner erre a kérdésre egy példával válaszol. Tegyük fel, hogy egy felverődő kő megrepeszti a gépjármű oldalüvegét. A szerviz önvezérelt értesítést kap a felhőn át, mindent összevetve fel is készül a elengedhetetlen javításra. A hálózatba kapcsolt logisztika és a hálózatba kapcsolt emelővillás targoncák jóvoltából a cserealkatrész már rendelkezésre áll akkor, amikor a kuncsaft megérkezik. Az instrukciókat kijelző kiterjesztettvalóság-szemüvegnek betudhatóan a szerelő a korábbinál sokkal egyszerűbben és gyorsabban végzi el a feladatot. A vezetők részére ennek az az pozitív tulajdonsága, hogy szerfelett rövid várakozás után már vissza is ülhetnek az autójukba és útra kelhetnek. Nem kell másnapig várni, hogy elkészüljön a gépjármű, és nem elengedhetetlen más közlekedési módot igénybe venni.

Hozzászólások lezárva.