A Bosch a motorosokra is gondol

A Bosch kétévente rendezi meg Stuttgart melletti saját tesztpályáján, Boxbergben, a közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseinek internacionális bemutatóját. Mi sem mutatja pontosabban, hogy milyen kardinális a Bosch részére a motorozás, továbbá a motorkerékpárok innovációja, mint az, hogy idén ezek a fejlesztések már önálló, az autótechnológiai témáktól elkülönített eseményen mutatkoztak be. A Boxbergben prezentált motorkerékpár-innovációk a hálózatba kapcsoltság, a legmodernebb motoros vezetéstámogató rendszerek és hajtáslánc-vívmányok egységével a Bosch átfogó fejlesztéseiről tanúskodnak, egy biztonságosabb és komfortosabb jövő alapjait lefektetve a Föld motorkerékpárosai – és a közúti közlekedés minden résztvevője – részére.

Hálózatba kapcsolt megoldások a kanyaron innen és túl

Connected Horizon: a Bosch Connected Horizon („Hálózatba kapcsolt Látóhatár”) megoldásával a motorkerékpárosok bepillanthatnak a következő utcasarok vagy kanyar „mögé”, ezáltal a lehetséges veszélyforrásokra is időben tudnak reagálni. Az internetről származó adatok valós idejű információt adnak a sebességkorlátozásokról, a kanyarokban biztonságos sebességekről, a lehetőség szerinti veszélyhelyzetekről, a forgalmi dugókról, az építkezések helyszíneiről, ezenkívül a balesetekről. Ezekből az adatokból a motoros pontosabb képet kaphat arról, mi vár rá, a hálózatba kapcsolt fejlesztés mindent összevetve növeli a közlekedés biztonságát, és csökkenteni az elkerülhető balesetek számát.

A Bosch a motorosokra is gondol

Integrált hálózatba kapcsolási centrum: az ICC integrált hálózatba kapcsolási center a Bosch konkrétan a motorkerékpárosok részére fejlesztett, eltérő méretű és felbontású kijelzőkkel büszkélkedhető, tájékoztató rendszere, ami bármilyen helyzetben simán olvasható és értelmezhető. A motorosok dinamikusan változó adatokat láthatnak az útjukról és járművükről, ilyenek példaként az útvonal részletei, a kanyarokban mért dőlésszögek, ezenfelül az ideális kanyarsebességek.

Sürgősségi hívás, műszaki segélyhívás és információs vonal: a Bosch komplex rendszerében az e-Call sürgősségi hívás automatán csatlakozik a segélyhívó szolgáltatásokhoz: amennyiben a motoros érintett lenne egy balesetben, a rendszer a jármű adatait, ráadásul a pozícióját is megadja a sürgősségi segélyszolgálat ügyeletesének. Olyankor, ha a kétkerekű elromlana, a b-Call műszaki segélyhívó önállóan lép érintkezésbe a javítóműhellyel és megadja a létfontosságú adatokat. Az i-Call információs vonal mindazonáltal mindenféle úton hasznos segítség lehet: simán, szélsebesen és célirányosan lehet információhoz jutni példaként a legközelebbi benzinkút hollétéről.

Vezetéstámogató rendszerek: nagyobb biztonság két keréken is

MSC motorkerékpár-menetstabilizáló: a Bosch MSC rendszere az ESP konkrétan a motorkerékpárok részére kifejlesztett típusa. A kétkerekűekre sajátos paraméterek figyelésével, akárcsak a dőlésszög, a rendszer rögtön képes elektronikus fékezési és gyorsítási beavatkozásait a motor és a motoros éppen aktuális helyzetéhez igazítani. A Bosch rendszere ezáltal képes megelőzni a gép eldőlését vagy idő előtti felegyenesedését, amikor a motoros a kanyarban fékezni kényszerül, ezzel hozzájárul a legtipikusabb motoros balesetek megelőzéséhez.

Visszagurulás-gátló: a Bosch a nehéz motorkerékpárokkal való könnyebb boldogulást támogatja a visszagurulás-gátló programmal, ami az ABS egyik hasznos funkciója. A program okos algoritmusait az ABS vezérlő egységébe programozták. A szerepkör megálláskor gátolja a motorkerékpár elgurulását lejtős vagy akár egyenes terepen, ezáltal nem kell a vezetőnek a kezét vagy a talpát megszakítás nélkül a fékkaron vagy a lábféken tartania.

Hajtásláncok és villamosítás: nagyobb élvezet, kisebb üzemanyag-fogyasztás

Elektronikus motorvezérlés: a szerfelett fejlett szenzor-technológiával variálva a Bosch újgenerációs, motorkerékpárok részére fejlesztett elektronikus motorvezérlő rendszerei (EMS) a korábbi rendszerekhez képest kiemelkedő mértékű hatásfok-növekedést érhetnek el, és közlekedési helyzettől, vezetési stílustól függően akár 16 százalékkal is csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást. Ez nagymértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást és ügyel a környezetet – mindemellett nélküle, hogy a vezetés élvezetéből bármit is levonna. A modern motorvezérlő rendszer középpontjában a vezérlőegység áll: ez a kisméretű számítógép a hajtáslánc felől érkező minden adatot elemzi, a gyújtástól a befecskendezett üzemanyag mennyiségéig.

Hajtáslánc-rendszerek könnyed elektromos járművek részére: a könnyed elektromos járműveknek szánt, integrált hajtáslánc-rendszereivel a Bosch az energiatakarékos megoldásokat a települési közlekedésben is meghonosítja. A két eltérő elektromos hajtáslánc (az egyik egy kerékagymotor, akár három kilowattig terjedő teljesítmény-tartománnyal, amíg a másik egy szokásoknak megfelelő, középső elhelyezésű motor, négy kilowatt felett) jól kiegészíti a Bosch 20 kilowattig terjedő elektromos motorjainak kínálatát. A motor, a vezérlő egység, az akku, a töltő, és az alkalmazás egymással hibátlanul összehangolva működnek, rugalmas, multifunkcionális rendszert alkotva a könnyed elektromos járművek hajtására. A könnyed elektromos járművekre fejlesztett, jól méretezhető hajtásláncokra sajátos fergeteges gyorsulásnak, jókora hatótávolságnak, és rendkívüli biztonságtechnikának hála a Bosch a hosszú távú, élvezetes, és környezetkímélő utazásokhoz hozza létre a műszaki feltételeket.

Hozzászólások lezárva.