A világon elsőként: a Bosch megteremtette az automatizált vezetéshez radarjeleket használó térképet

A Bosch és a holland, térkép- és közlekedési információs szolgáltató, a TomTom áttörést értek el az automatizált vezetéshez létfontosságú nagyfelbontású térképek fejlesztése kapcsán. A Bosch, a modern műszaki megoldások és szolgáltatások szállítója a világon elsőként valósított meg lokalizációs réteget radarjelek alapján – az elkövetkezendő időszakokban az automatizált vezetéshez létfontosságú nagyfelbontású térképekhez ezek nélkülözhetetlenek lesznek. Mostanáig erre a célra videoadatokat használtak. A Bosch radar alapú útazonosítása egyéni igényeket kiszolgáló visszaverődési pontok milliárdjaiból áll össze, melyek a radarjelek által elért helyeken – példaként védőkorlátokon vagy közlekedési táblákon – jönnek létre és segítségükkel leképezhető az út vonalvezetése. Az ilyen térkép alapján az automatizált járművek centiméteres pontossággal képesek meghatározni a helyzetüket egy adott sávban. „A radar alapú útazonosítás az automatizált vezetés felé vezető út egyik mérföldköve. Hozzájárulásával az automatizált járművek mindenkor képesek megbízhatóan meghatározni a helyzetüket” – hangoztatta Dr. Dirk Hoheisel, a Bosch igazgatótanácsának tagja. A Bosch radar alapú útazonosításának hatalmas pozitív tulajdonsága a stabilitás: a járművek helyzet-meghatározását a csakis videoadatokkal végző térképektől eltérően a radar alapú útazonosítás éjszaka, és rossz látási viszonyok közt is megbízhatóan funkcionál. A Bosch radar alapú útazonosítása mindemellett kilométerenként csak öt kilobájtnyi adatot továbbít a felhőbe – a videotérképek kétszer ekkora adatmennyiségével szemben. Az első járművek várhatóan legkésőbb 2020-tól továbbítanak radar alapú útazonosítási jeleket Európában és az Egyesült Államokban.

A világon elsőként: a Bosch megteremtette az automatizált vezetéshez radarjeleket használó térképet

A Bosch és a TomTom együttműködése 2015 óta tart

„Igencsak örülünk annak, hogy a Bosch partnereként kiegészítő helyzet-meghatározási adatokat tudunk bevezetni a radar alapú útazonosítás formájában. Ezzel minden szempontból sokkal stabilabbá válik az automatizált járművek saját helyzet-meghatározása” – mutatott rá Harold Goddijn, a TomTom elnök-vezérigazgatója. A két cég már a 2015 júliusában elindult partnerség kezdete óta tekintélyes erőkkel dolgozik a radar alapú útazonosításon, és annak a nagyfelbontású TomTom térképbe való beépítésén. A Bosch teljes körű piacvezető a 77 GHz frekvenciasávú radarérzékelők kapcsán, ezek hatótávja akár a 250 métert is elérheti. Összehasonlításként ajánlatos megemlíteni, hogy a videoérzékelők hatótávja maximum 150 méter lehet. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan lehet a létező radarérzékelőket ehhez a feladathoz átalakítani. Vezetéstámogató rendszereknél – példaként önvezérelt vészfékezésnél vagy adaptív sebességtartó (ACC) automatikánál – használva az érzékelőkkel mozgó eszközök észlelhetők. A radar alapú útazonosítás előállításához ellenben az érzékelőknek az álló tárgyakat is érzékelniük kell, ehhez azonban keresztül kellett alakítani a radarérzékelőket. A Bosch radarérzékelők következő generációja már képes lesz a radar alapú útazonosításhoz elengedhetetlen adatok biztosítására. „A következő években piacra kerülő, a holnap támogatási funkcióival ellátott autóiban már ott lesz a jövőbeli automatizált járművekhez elengedhetetlen térkép” – szögezte le Hoheisel.

Egymillió jármű frissíti szakadatlan a nagyfelbontású térképet

Az automatizált vezetéshez nélkülözhetetlen nagyfelbontású térképek az érzékelők képességein túlmutató információkat szolgáltatnak. A pillanatnyilag használt navigációs szerkentyűk térképeitől eltérően ezek a térképek több rétegből állnak.

Lokalizációs réteg: az adott sávban haladó automatizált jármű a lokalizációs réteggel képes meghatározni helyzetét – ezt a réteget a Bosch radar alapú útazonosítása és egy videó alapú kiegészítő helyzet-meghatározási térkép alkotja. Ez veti össze a tárgyakra vonatkozóan a surround érzékelőktől kapott információkat a lokalizációs rétegből származó információkkal. A jármű mindent összevetve tudja meghatározni az ezekhez a tárgyakhoz viszonyított helyzetét.

Tervezési réteg: a tervezési réteggel számíthatók ki automatizált vezetés közben az egyéni manőverek (útvonaltervezés). A tervezési réteg az út vonalvezetéséről, a közlekedési táblákról és a sebességkorlátozásokról, ezenfelül a kanyarokról és az emelkedőkről is magába foglal információkat. Az automatizált jármű példának okáért a sávváltások idejének meghatározásához is használhatja a tervezési réteget.

Dinamikus réteg: a dinamikus réteg raktározza a sebesen változó forgalmi helyzetekre (példaként torlódásokra, építkezésekre és veszélyekre), tetejébe a szabad parkolóhelyekre vonatkozó információkat.

Az automatizált vezetéshez létfontosságú nagyfelbontású térképben található az összes réteget rendszeresen – a dinamikus réteget ugyanakkor valós időben – kell frissíteni. „A nagyfelbontású térkép töretlen frissítéséhez durván számítva egymillió járműből álló flottákra lesz szükségünk Európa, Észak-Amerika és az ázsia-csendes-óceáni térség autópályáin” – hangoztatta Hoheisel. Az egyes rétegek aktuális adatait a járművek fedélzeti érzékelői haladás közben generálják. A radarérzékelők adatait kommunikációs dobozok – példaként a Bosch hálózatba kapcsoltsági vezérlőegysége – továbbítják a járműről a gyártók felhőjébe, onnan mindazonáltal a Bosch IoT felhőbe. A Bosch minden szokásos térképformátummal kompatibilis radar alapú útazonosítást ennek hozzájárulásával hozza ezután létre. A TomTom feladata például beépíteni a térképbe, ezután továbbítani a radar alapú útazonosítást.

Hozzászólások lezárva.