Első alkalommal fedezhettek fel Naprendszeren kívüli holdat

Első alkalommal fedezhetett fel egy Naprendszeren kívüli holdat amerikai csillagászok egy csoportja: a szakemberek alapján az „exohold” méretét és tömegét nézve is akkora lehet, mint a Neptunusz, és valószínűleg egy Jupiterrel azonos méretű, de tízszer nagyobb tömegű bolygó körül kering.

A lehetséges exoholdat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrteleszkópja támogatásával észlelték a csillagászok, akik azt tervezik, hogy októberben a Hubble űrtávcsővel folytatják tovább a megfigyeléseket. A korábbi eredményeiket a szabadon hozzáférhető arXiv honlapon tették közzé – írta a BBC News.

Első alkalommal fedezhettek fel Naprendszeren kívüli holdat

Illusztráció

A mesterek mostanáig több mint háromezer exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli planétát fedeztek fel. Ezzel párhuzamosan állandóan kutatnak exoholdak után is, ám az aktuális technológiákkal nehéz észlelni ezeket a Naprendszeren kívüli bolygók körül keringő holdakat.

A New York-i Columbia Felsőfokú intézményben dolgozó David Kipping „felnőtt élete döntő részét” az exoholdak kutatásának szentelte. A mester ellenben óvatosságra int a jelenlegi észleléssel kapcsolatban, mondván, hogy bár most minden jel arra mutat, hogy egy holdról van szó, az is előfordulhat, hogy valami másra bukkantak.

A szakemberek úgy vadásznak új bolygókra a Kepler űrteleszkóppal, hogy megfigyelik az adott csillag fényében mérhető halvány ingadozásokat, amelyeket egy előtte elhaladó bolygó okoz. Az exoholdak keresésekor a csillag fényerejének gyengülésére koncentrálnak a planéta áthaladása előtt és után.

Az exohold jelenlétére utaló ígéretes jeleket három ilyen áthaladás alatt észlelték, ám a felfedezés hivatalos bejelentéséhez ennél többre van szükség. Kipping alapján bár statisztikailag is tekintélyes a valószínűsége, de a Hubble űrtávcsővel végzett vizsgálatokig 50-50 százalék az esély arra, hogy exoholdra bukkantak.

A Kepler-1625b I jelű égitestet egy a Földtől nagyjából 4000 fényévre található csillag körül észlelték.

A bolygók keletkezésére vonatkozó aktuális elmélet alapján valószínűtlen, hogy az égitest a Jupiter-méretű bolygója körül formálódott, sokkal inkább az történhetett, hogy a planéta gravitációs ereje vonzotta a bolygórendszer kialakulása közepette.

mti

MTI Fotó: Komka Péter

Hozzászólások lezárva.