A Bosch munkatárssá változtatja a robotokat

Finoman megfogja a fém alkatrészt, ezt követően átadja kollégájának, eközben roppantul figyeli a másik minden mozdulatát, hogy megállhasson, mielőtt egymásnak ütköznének. 175 centiméteres magassága ellenére könnyed, ám gondos mozdulatokkal dolgozik, és soha nem hibázik. Ez nem más, mint az APAS-asszisztens, a robot, amely képes fizikai kontaktus nélkül egyesült erővel dolgozni az emberekkel. Az asszisztensrobot az ez évi Hannover Messén bemutatott Bosch Munkahely 4.0 átfogó koncepció része, amely alapján a jövő ipari munkahelyei teljesen össze lesznek kapcsolva egymással, és főképpen a munkavállalók igényeire összpontosítanak. „Az jövőbeni évtizedek alapvető változásokat hoznak ezután a gyártóipari munkákban. Ipar 4.0 szakértőként és vezető innovátorként a Bosch a változás élére áll. Aktívan formáljuk a jövő munkahelyét, ember és gép közt minden eddiginél szorosabb és gördülékenyebb munkakapcsolatra törekszünk, amely alatt az Ipar 4.0 és a hálózatba kapcsolt világ vívmányai legfőképp a dolgozókat támogatják, megkönnyítve a munkájukat és munkahelyi életüket” – mondta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja.

A Bosch munkatárssá változtatja a robotokat

A Bosch munkatárssá változtatja a robotokat

A dolgozóhoz automatán alkalmazkodó munkaállomás

A Bosch a dolgozókhoz alkalmazkodó Munkahely 4.0 munkaállomását is prezentálta: a munkafelület példának okáért legelőnyösebb magasságra állítja be magát, a dolgozók mindazonáltal személyre szabottan, egy általuk meghatározott sebességű vetítés formájában kaphatják meg az utasításokat. A hálózatba kapcsoltságnak és az APAS-hoz hasonló gyártási asszisztenseknek betudhatóan az ipari szektorban a munka nemcsak biztonságosabb és könnyebb, hanem termelékenyebb is lesz. Az autógyártók és a gépjárműipari beszállítók – éppen úgy, mint a fogyasztási cikkek előállítói – már most használnak a Bosch APAS-asszisztenséhez hasonló, együttműködő robotokat.

Mesterséges intelligencia patronálja a dolgozókat a termelési környezetben

A Munkahely 4.0 ember és gép szoros együttműködését valósítja meg – ennek egyértelmű bizonyítéka az APAS-ellenőr is. Tanulási képfeldolgozó tulajdonságának támogatásával az APAS-ellenőr önvezérelten érzékeli, ha egy gyártási alkatrész felülete nem felel meg a specifikációnak. Mindössze egyszer kell a gépnek megtanítani, hogy mekkora eltérés engedélyezhető, és hogy mikor kell leselejtezni az alkatrészt. A mesterséges intelligenciának betudhatóan a gép a tanultakat ezentúl már képes minden minőségellenőrzésnél alkalmazni és azokat önállóan végezni, vagyis az embert helyettesíteni ebben a monoton munkakörben és valamennyi alkatrész tekintetében következetesen magas minőséget biztosítani.

A hálózatba kapcsoltság biztosítja a gépadatok állandó figyelését

A hálózatba kapcsoltságnak hála a Munkahely 4.0 által generált gépadatok összegyűjthetők, elemezhetők és megjeleníthetők: a termelési környezet állapotára vonatkozó információkat a dolgozók egyetlen képernyőn, példának okáért ciklusidő-elemzés, amellett alkatrész- vagy hibaszámlálók útján figyelhetik. Mindent összevetve bármikor ellenőrizhetik, hogy minden a terv alapján történik-e.

A gyártósorok automatán érzékelik a elengedhetetlen munkafázisokat

Manapság az ipari vállalkozásoknak és munkatársaiknak villámgyorsan kell reagálniuk a korszerű követelményekre és a piaci változásokra, egy rugalmas gyártóeszköz hozzájárulásával még jobban meg tudnak felelni az aktuális igényeknek. Jó példa erre a Bosch gyártósora Homburgban, ahol a Bosch több mint 2 000 heterogén alkatrészből 200 eltérő hidraulikus modult képes készíteni. A hálózatba kapcsoltságnak betudhatóan az alkatrészek egymás utáni rendelése automatán történik, a teherautókba és traktorokba beszerelt modulok vezérlik az olyan üzemi és hajtási hidraulikákat, mint a rakodófelületek döntése vagy az eke felemelése. A gyártósor kilenc állomása egy okoshálózaton át van egymáshoz kapcsolva.

Az állomások a minden munkadarab részét képező RFID azonosító chip alapján tudják, hogy a készterméket miként kell összeszerelni, és hogy milyen újabb munkafázisokra van szükség. A hidraulikus alkatrészek összeszereléséhez létfontosságú munkatervek lehívása és megjelenítése a monitorokon kép vagy videó formájában, automatán, az adott munkatárs anyanyelvén és képzési szintje alapján, testre szabottan történik.

Hálózatba kapcsoltság kapcsán a Bosch mindent egyetlen forrásból nyújt

A Bosch már több éve dolgozik Ipar 4.0 megoldásokkal, az egész világon funkcionáló több mint 270 gyártási helyszínén komoly tapasztalatokra tett szert az ipari modern műszaki megoldás, illetve a szoftverek, szolgáltatások és felhőmegoldások használata kapcsán. Vezető felhasználóként és vezető szolgáltatóként a Bosch egyetlen forrásból tudja biztosítani a gyártás minden kellékét és a egész szállítási láncot. A vásárlók részére az Ipar 4.0 nemcsak gyártási és logisztikai szoftvereket és termékmegoldásokat biztosít, hanem olyan tanácsadást és szolgáltatásokat is, amelyek az adott vásárló igényeihez szabott koncepciókat idéznek elő. Az Ipar 4.0 megoldásokon át a Bosch várhatóan több mint egy milliárd euró extra árbevétellel és egy milliárd euró megtakarítással számolhat 2020-ban.

Hozzászólások lezárva.