Könnyből fakasztottak elektromosságot ír szakemberek

Ír tudósok felfedezték, hogy a könnyben és a tojásfehérjében található fehérje nyomás hatására képes elektromosságot létrehozni.

A Limericki Egyetem Bernal Intézetének kutatói megfigyelték, hogy a lizozim fehérje, amely megtalálható a tojásban, az emberi testnedvekben – mint a könny vagy a nyál – elektromosságot produkál, ha nyomás alá helyezik.

Könnyből fakasztottak elektromosságot ír szakemberek

Ez a folyamat, a piezoelektromosság már régóta ismert a tudósok körében. Ez egy olyan fizikai jelenség, amikor is némely anyagokon, akárcsak a kvarckristály

összenyomás hatására elektromos töltésszétválasztás lép fel, a mechanikai feszültségváltozás elektromos feszültséget készít, sőt a jelenség megfordítható.

Az ilyen piezoelektromos anyagokat már nagyszámú alkalmazásban felhasználják, mobiltelefonokban rezgés- és hangtovábbításra vagy a mélytengeri szonárokban, ultrahangkészülékekben. A csontról, az ínről és a fáról régóta köztudott, hogy piezoelektromossággal bír.

„Míg a piezoelektormosságot széles körben felhasználjuk, azt nem kutatták, hogy ez a némely fehérje is képes elektromosságot létrehozni. A lizozim kristályban a piezoelektromosság mértéke tetemes. Ugyanolyan, mint a kvarcé. De mert ez egy biológiai anyag, így nem mérgező, és nagyszámú új térségben lehet alkalamazni” – idézte Aimee Stapletont, az Applied Physics Letters akadémiai folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzőjét a Phys. org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Természetes forrásokból könnyed előállítani lizozim fehérje kristályokat. A kristály precíz szerkezete 1965 óta ismert. Ez a második fehérje szerkezet és az első enzim szerkezet, amit feltártak tudósok. De mi vagyunk az elsők, akik kimutattuk a piezoelektromosságot a lizozim tekintetében” – tette hozzá Tewfik Soulmine professzor, a tanulmány társszerzője.

A felfedezéssel szélesedhet a piezoelektromosság használata, a következő években alkalmazható lesz a gyógyszerkibocsátásra a testben oly módon, hogy a lizozimot fiziológiai pumpaként használják, amely a környezetéből gyűjt energiát. Mivel biokompatibilis és piezoelektromos, alternatívája lehet a tradicionális piezoelektromos energiatermelőknek, amelyek közül sokban mérgező anyagok, akárcsak ólom van.

mti

Hozzászólások lezárva.