Önképzés a neten

A kutatásba bevont 400 ezer diák több mint harmada aktívan képzi magát az interneten

, és kijelentette, hogy legalább egy online tanfolyamot már elvégzett életében. Érdekes, hogy ezek a tanulók először is nem az egy – egy tantárgyat vagy tudományágat körüljáró kurzusokat, hanem az önfejlesztő tanfolyamokat keresik a neten. A leginkább közkedveltek azok a kurzusok, amelyeken képességfejlesztő és tanulásmódszertani technikákat sajátíthatnak el, vagy amelyek a karrierépítésben adnak nekik praktikus tanácsokat.

Mobilon állandóan online vannak

A mobiltelefonjukat is egyre kreatívabban használják a tanuláshoz. Ezt tanúsítja, hogy csaknem negyedük már nem játékszerként, hanem a tanuláshoz nélkülözhetetlen eszközként tekint a mobiljára. Nemcsak az iskolában, de óra előtt és után is folyamatosan online vannak. „A tanulók által használt mobilok döntő része állandó internet kapcsolattal büszkélkedhet, mindent összevetve a tanulást segítő információkhoz és forrásokhoz bárhol, bármikor hozzáférhetnek” – kommentálja a kutatás eredményeit Kacsó Dániel, az LG Magyarország mobil üzletágának marketingvezetője. „Tanulni napjainkban már nemcsak az iskolában vagy az íróasztal mellett lehet, hanem akár egy kávézóban vagy parkban is, és úgy tűnik, a tanulók élnek ezen szabadság adta lehetőségekkel.”

Előbbre járnak, mint az iskola

A Project Tomorrow kutatásában kiemeli, hogy a mobiltelefon hatalmas lehetőségeket szolgáltat a tanulásban, de valószínűleg ennél is izgalmasabb, hogy ezek kiaknázásában a tanulók jóval előbbre járnak, mint az iskola. Az amerikai tanulók 84 százaléka internetes kutatásra, 59 százalékuk mindazonáltal általános információgyűjtésre használja mobilját, hogy jobban boldoguljon az iskolai feladatokkal. A megkérdezettek több mint fele eltérő okmányokat csinál és oszt meg rajta társaival, 47 százalékuk ugyanakkor arra használja, hogy e – mailben kérjen segítséget tanárától.

Mobilon jegyzetelni

Egy az LG megbízásából nemrég végzett friss felmérés alapján a fiatalok 57 százaléka tekintélyes kijelezős mobilra vágyik, mindenekelőtt azért, mert a kisebb képernyő egész szimplán már alkalmatlan arra a tömérdek funkcióra, amire nap mint nap szükségük lenne. Ezek közé sorolható a fent említett netes böngészés és információgyűjtés, de ide sorolhatjuk a jegyzet készítést is, merthogy amiként a Project Tomorrow kutatásából kiderül, 10 – ből 4 diák órai, iskolai jegyzetek írásához is gyakran a mobilját veszi elő.

Az amerikai tanulók ösztönösen fedezik fel, hogyan segítheti őket tanulmányaikban a mobiltelefon. Ameddig túlnyomó többségük már online üzemmódban tanul, a oktatók mindössze 14 százaléka ad nekik rendszeresen olyan házi feladatot, amihez az interneten kell megtalálni a választ.

Hozzászólások lezárva.