A digitális érettség mérhető és fejleszthető

Segítenek elhelyezni a digitalizáció térképén a gazdaság és társadalom fontosabb szereplőit a Microsoft digitális érettséget vizsgáló mutatói. Az indexcsaládot a társaság vásárlóinak és partnereinek szervezett Future Decoded szimpóziumon jelentették be.

A digitális transzformációhoz nyújtott szakmai patronálás bevett gyakorlatnak számít a Microsoftnál, a gazdaság és társadalom szereplőinek digitális érettségét felmérő mutató ellenben újdonság: a Microsoft Digitális Fejlettségi Index (MDFI) példának okáért a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) nyújt ezt követően segítséget abban, hogy elhelyezzék magukat a digitalizáció térképén. Ehhez a hazai információbiztonsági szektor meghatározó szereplőjével együttesen formált ki egy online kérdőívet a Microsoft, melynek kitöltői cégük digitális érettségéről kaphatnak képet.

A szélsebes látlelet leginkább mindazoknak nyújthat hasznos segítséget, akiknek sem idejük, sem erőforrásuk nincs egy átfogó, különleges tanácsadócég által levezényelt digitális auditra. A november 15-étől elérhető kérdőív kitöltésével nem kizárólagosan aktuális állapotukról jutnak információhoz: tanácsokat, iránymutatást is kapnak cégük digitalizációjának lehetséges irányait illetően.

„A felméréssel abban szeretnénk támogatni a hazai gazdaság motorját adó kkv-kat, hogyan lehet és kívánatos továbblépni, sok esetben szolidan csak elindulni a digitalizáció irányába” – nyilatkozott a Microsoft Magyarország cégvezetője a társaság használóinak és partnereinek szervezett Future Decoded szimpóziumon. A rendezvényen Szentkuti Gabriella közölte, a indítvány támogatásával a kkv-k döntéshozói szélsebesen és szimplán kaphatnak képet arról, milyen teendőik, kötelezettségeik és lehetőségeik vannak digitalizációs téren, amely érintheti az ügyfélkapcsolatok ápolását, a belső kommunikációt, a tervszerű működést, az adatbiztonságot vagy a közösségi média vállalkozásbeli célú, hatékony használatát.

A Microsoft digitális fejlettségi eszközrendszerének két újabb eleme az iskolák érettségére fókuszál. Az intézményi szintű, az iskolák digitális érettséget vizsgáló kérdőív mellett egyéni digitális kompetenciamérő eszközt is fejlesztenek, a TanárBloggal együtt, a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek. Utóbbi konkrét feladatokon át képes feltérképezni a diákok digitális készségeit, amelyek összegzéséből állapítható meg az adott iskola rendhagyó digitális mutatója.

Szentkuti Gabriella említést tett arról is, hogy a Microsoft Magyarország tervei közt megjelenik a mutató kiterjesztése újabb területekre, példaként az adatbiztonságra. Utóbbinak különös aktualitást ad a 2018 májusában életbe lépő uniós adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR), aminek következtében szigorúbb előírások vonatkoznak ezután a saját adatok védelmére. Nem véletlen, hogy a Microsoft egy konkrétan az információbiztonságra kihegyezett kérdőívet is kifejlesztett, amely a vállalkozások adatvédelmi és -biztonsági felkészültségét hivatott felmérni.

Az informatikai biztonság fontosságát jól mutatja, hogy a Future Decoded idei második fővárosi összejövetelén ez volt a leginkább reflektorfényben: ennek gyakorlati aspektusaira helyezték a hangsúlyt a szimpózium előadói. Többek között szó esett egy kórház digitális transzformációjáról, sőt még arról, hogy lehetett felvenni a kesztyűt a közelmúltban komoly riadalmat és fejtörést okozó zsarolóvírusokkal szemben, arról, milyen út vezetett a GDPR-megfeleléshez egy közműcég tekintetében. Elhangzott előadás a kognitív szolgáltatások bevezetéséről egy médiaadatbázist felügyelő cégnél, és hivatalosan is bemutatkozott a Magyarországon kapható HoloLens. Természetesen nem visszafogott termékbemutató formájában, hanem egy forradalmi, a kevert valóságra (mixed reality) épülő repülésirányító rendszer alkotóelemeként.

Hozzászólások lezárva.