Több mint 900 kilométeren modernebb lesz a MÁV adatátviteli rendszere

Modernebb lesz a MÁV és a GYSEV adatátviteli rendszere, ezt a célt szolgálja a GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) projekt első fejezete, amely 935 kilométerre terjed ki és jövő márciusban zárul.

A fejlesztés egy európai uniós előírás következménye, mert az internacionális átmenő forgalmat bonyolító vonalakon az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) által elvárt szabványoknak megfelelően kell az egyes adatátviteli rendszereket kiépíteni – tette hozzá.

A főigazgató közölte: a projekt első szakaszán konzorciumi formában egyesült erővel dolgozott a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.), az MVM OVIT Zrt. (Országos Villamostávvezeték Zrt.) és a Kapsch CarrierCom osztrák társaság.

A GSM alapú kommunikációs rendszer összegyűjti a pálya mellé telepített biztosító berendezésekből érkező adatokat és továbbítja azokat a mozgó vonat fedélzeti berendezésére. Ezáltal a mozdonyvezető a mostaninál sokkal hamarabb értesül olyan információkról, akárcsak, hogy a következő szakaszon mennyi a megengedett legmagasabb sebesség, amellett, hogy zárva van-e a sorompó – ismertette Vidra András.

Agárdi Ferenc, a NISZ Zrt. projektigazgatója kijelentette: az első rész megvalósításának összköltsége 30 milliárd forint, ezt az Európai Unió finanszírozta.

Közölte még, hogy a projekt első szakaszában például a Hegyeshalom – A főváros – Lőkösháza és a főváros – Székesfehérvár vonalon, amellett a GYSEV némely vonalrészletein épül ki a modern adatátviteli rendszer.

Vidra András közölte, hogy a projekt második szakaszában újabb 2100 kilométeren építik ezt követően ki a GSM-R rendszert. A fejlesztés nem terjed ezt követően ki az egész országra, merthogy a korszerű típusú adatátviteli rendszert főképpen azokon a vonalakon kell kiépíteni, ahol van internacionális átmenő forgalom, valamint a tekintélyes forgalmat bonyolító vasútvonalakon.

A MÁV direktora szólt arról is, hogy a rendszer üzemeltetéséhez magasan kvalifikált mérnökökre van szükség, akik a MÁV kötelékében dolgoznak Budapesten és a Székesfehérváron van adatátviteli központokban.

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára alapján a fejlesztés azért lényeges, mert csaknem 1000 kilométeren át megteremti annak a lehetőségét, hogy a teher és a személyvonatok óránként 160 kilométeres sebességgel haladjanak.

A GSM-R modern műszaki megoldás magyarországi megvalósítása tekintélyes lépés, mivel a három leglényegesebb páneurópai vasúti folyosó az országon halad keresztül. A biztonsági rendszerek átjárhatósága így kiemelten meghatározó az internacionális vasúti közlekedés zökkenőmentes működése szempontjából – olvasható a helyszínen kiadott közleményben.

A projekt megvalósítása a NISZ Zrt. megrendelésére még 2013-ban kezdődött. Agárdi Ferenc kérdésre válaszolva közölte, hogy a projekt átadásának eredeti határidejéhez képest két évet csúsztak, így a Kapsch CarrierCom eddig 900 millió forint kötbért fizetett.

Hozzászólások lezárva.