Az okosház megszámolja a benne található embereket

A Bosch elénk tárja, hogy már ma megalkotható a jövő hálózatba kapcsolt okosháza: az okosotthonok és -épületek kapcsán kifejlesztett modernizált megoldások és szolgáltatások együttes célja, hogy életünket naprakész modern műszaki megoldások támogatásával könnyebbé, komfortosabbá és energiatakarékosabbá tegye.

Felhőalapú Bosch-megoldás az épületgépészet és az épületmenedzsment támogatásáért

A Bosch hálózatba kapcsolt okosházak részére kifejlesztett felhőalapú megoldása, a Connected Building Platform, az épületgépészet és az objektum érzékelőinek olyan adatait gyűjti össze, ezt követően elemzi, akárcsak a levegőminőség és az emberi jelenlét helyiségenként. A hálózatba kapcsolt platform ezzel a még hatékonyabb épületmenedzsment alapjául szolgálhat, példának okáért a prediktív karbantartás segedelemével és a termelékenység növelésével, de az egyes helyiségek kihasználtságáról és a munkaállomások foglaltságáról is információval szolgál. A rugalmas munkaállomásokkal kialakított irodákban a dolgozók gyorsabban megtalálhatják a legközelebbi szabad helyeket, és a takarítás, valamint a karbantartás egyes folyamatai is gördülékenyebben működhetnek. Az emberi jelenlét érzékelése és a felszerelések helymeghatározása nagyban segítheti az ezáltal egyre okosabbá váló épületekben zajló munka- és „életfolyamatok” optimalizálását.

A Bosch szenzora tízszer kevesebb áramot fogyaszt

A korszerű, már-már extrém módon energiatakarékos MEMS-szenzor, a BMA400, a testen hordható elektromos készülékek (wearables) és a dolgok internete (Internet of Things; IoT) alkalmazásai részére jelenthet ideális megoldást. A kisméretű érzékelőt jókora teljesítménye mellett az aktuális termékekénél csaknem tízszer alacsonyabb áramfogyasztás jellemzi, erőteljesen meghosszabbítva a heterogén gépezetek akkumulátorainak és elemeinek élettartamát. A modern gyorsulásérzékelő szenzor ebből fakadóan különösen érdekes lehet az olyan okosotthoni alkalmazások részére, akárcsak a biztonsági rendszerek (pl. riasztók, kamerák, mozgásérzékelők). Integrált és energiatakarékos lépésszámlálója révén amellett a testen hordható elektromos konstrukciók (példának okáért normál karórák) jelentősebb fejlesztési költségek nélkül is kiegészíthetők újabb aktivitás felismerő funkciókkal.

Interaktív felhasználói felületen „léphetünk kapcsolatba” okoseszközeinkkel

Egyre szélesebb körben terjed az eltérő kicsi és terjedelmes elektronikus szerkentyűk használata, legyen szó testen hordható kütyükről (wearables), vagy az okosotthonokat támogató megoldásokról, így egyre fontosabbá válik az ember és a modern műszaki megoldás közti kapcsolat fejlesztése, gördülékenyebbé tétele. Az ilyen megoldások kulcsfontosságú eleme lesz a Bosch mikroszkennere, amely rugalmas és intuitív virtuális felhasználói felületeket állít elő, ezután azokat csodás képminőségben, tetszőleges felületre vetíti. Az apró érzékelővel ezáltal egyedi elvárásoknak megfelelő, precíz felhasználói interfészek alakíthatók ki többek között példaként háztartási berendezések, tabletek és robottársak részére. Az egyes kellékek felhasználóbarát módon működhetnek közösen az emberrel, harmonikusan integrálva önmagukat a mindennapjainkba.

Díjnyertes okoskamerák a biztonságosabb otthonokért

A 360 fok látószögű belső kamera és az Eyes külső kamera (mindkettő a 2017-es RED DOT AWARD elismeréssel kitüntetett fejlesztésként) önálló okosmegoldásként kapható, de 2018-tól, egyéni elvárás alapján akár a Bosch Smart Home komplex rendszermegoldásaiba is integrálható. A mozgásérzékelővel ellátott, intercomként is hasznosítható, okostelefonra kapcsolható kamerákkal mindemellett természetesen az otthonaink riasztóberendezése is fejlődik, mivel riasztás során a kamerafelvétel alapján is kiértékelhető az adott szituáció.

Mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívó térképezi fel a lakóhelyet

A Bosch a konyhai hálózatba kapcsolt megoldások kapcsán is úttörő, előző évben árupalettáját minden eszközkategóriában hálózatba kapcsolható technológiákkal bővítette. Ezzel viszont még messze nem egész az okosotthon felszereltsége: az idén jelenik meg a Bosch az első hálózatba kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívóval, a Roxxterrel a piacon, amivel egy lépéssel közelebb kerülünk a teljességgel okosnak számító otthonhoz.

A Roxxter nagyteljesítményű és hatékony segítőként különösen fejlett szenzorokkal pásztázza környezetét és interaktív térképet is alkot róla. RoomSelect működésbeli sajátságainak hála jellegzetes munkafeladatok és tiltott területek (ún. No-Go Areas) is megadhatók részére, hogy véletlenül se kotnyeleskedjen olyan helyiségben, ahol semmi keresnivalója. Az Amazon Alexával hálózatba kapcsolva a Roxxter akár hangvezérléssel is irányítható. Példaként: „Alexa, porszívóztasd ki a Home Connect robottal a nappalit!” Előző évben ősz óta az Amazon Alexa segédkezésével már a Bosch okosotthon-kamerái (az első ilyen jellegű kameramegoldásként), 2018 tavaszától mindazonáltal a egész Bosch Smart Home System is kezelhető hangvezérléssel.

Hozzászólások lezárva.