Múzeumból egyenesen a jövő gyárába?

Az Ipar 4.0 vezető szállítójaként és felhasználójaként a Bosch mindent egy kézből szolgáltat a hálózatba kapcsolt gyártás és a egész beszállítói hálózat részére. Amellett olyan, úgynevezett retrofit megoldásokkal is szolgál, akárcsak az IoT-gateway, amely fejlett szenzorok, szoftverek, hardverek és IoT-kompatibilis ipari szabályzórendszerek kombinációjával biztosítja az akár több ipari forradalommal ezelőtti gépek hálózatba kapcsolását, ezt követően paramétereik precíz ellenőrzését, optimalizálását. A Bosch 2020-ig több mint egymilliárd euró forgalomnövekedésre és újabb egymilliárd euró megtakarításra számít az Ipar 4.0 megoldások kapcsán.

Régi konstrukciók új köntösben

A Bosch az IoT-gateway-jel a régebbi berendezések üzemeltetői előtt is megnyitja a hálózatba kapcsolt ipar által kínált lehetőségeket, a befektetés mindazonáltal akár 18 hónap alatt is megtérülhet. A Bosch homburgi gyárában példának okáért a mérnökök a hidraulikus szelepek egy 2007-es tesztberendezését csatlakoztatták internetes hálózatra az IoT-gateway „plug and play” rendszerének segédkezésével. Az alkalmazott olaj minőségét ellenőrző új érzékelőknek betudhatóan a korábbinál jóval pontosabban határozhatták meg az olajcsere elengedhetetlen időpontját, ami időt és pénzt takarított meg, tetejébe a környezetet is kíméli.

Érdekes kísérlet volt még, amikor a mesterek az IoT-gateway-jel Robert Bosch 130 esztendős „Ipar 1.0” esztergapadját katapultálták egyenesen az Ipar 4.0 korába. A folyamat-ellenőrzés keretében heterogén érzékelők paraméterek egész sorát mérték, köztük a munkadarab szögsebességét is, amíg a túl magas vagy túl alacsony forgácsolási sebesség példaként csökkentette a megmunkált fémalkatrész minőségét és a szerszámot is károsíthatta, de az internetes hálózatra frissen csatlakozott esztergapad a szíjhajtás fokozatos változásait is érzékelte. Az érzékelők, a gateway és a program együttesen eredményesen előzte meg a már Ipar 4.0 kompatibilis gép nem tervezett leállásait, nagyfokúan növelve a termelékenységét.

Milliárdos piac

Az ipar és a kereskedelem területén alkalmazott több berendezés viszont még ma sem csatlakozik az Ipar 4.0 rendszereihez. Ennek oka többek között testhezálló érzékelők, szoftverek és a vállalkozások IT-rendszereihez való csatlakozási alkalmak hiánya lehet, vagyis e gépek jelen pillanatban még a hálózatba kapcsolt ipar legalapvetőbb követelményeinek sem felelnek meg. Egyedül csak Németországban több tízmillió ilyen eszközről van szó. A az összes eszköznél testre szabható retrofit megoldásokban rejlő potenciálok ezáltal igen jelentősek, piacuk világszinten már milliárdos nagyságrendre tehető. Ha egy cég hosszú távon is sikeresen kíván működni, alapvető szükséglet a hálózatba kapcsolt berendezések használata.

Az IoT-gateway ezenkívül nem kíván bonyolultabb programozást, mindössze konfigurálni létfontosságú azt egy böngésző igénybevételével, vagyis jóval gyorsabban üzembe helyezhető. E technológiával a Bosch elsőrangú példával szolgál arra, hogyan csatlakoztathatják a régebbi gyártóberendezések üzemeltetői is gépeiket az internetes hálózatokra, valós időben felügyelve őket: olyan paramétereket mérhetnek az eddig említettek mellett, akárcsak a hőmérséklet, a nyomás, a rezgés, az áramfogyasztás, vagy épp az olajminőség.

Hozzászólások lezárva.