Mesterséges intelligencia adta vissza a hangját egy rádiósnak

Mesterséges intelligencia segédkezésével kapta vissza a hangját egy amerikai rádióriporter, aki egy ritka idegrendszeri betegség folytán két éve nem tud beszélni – írta a BBC hírportálja.

Az 54 éves Jamie Dupree, a Cox Media riportere „új hangját” a skót CereProc technológiai társaság kreálta.

Korábbi hangfelvételei alapján „megtanították” egy ideghálózatnak – ami a gépi ismeretszerzés működésének alapja –, megjósolni, hogy fog Dupree elmondani egy szöveget.

„Ez megmentette az állásomat és a családomat az anyagi csődtől. Nincs túl sok potenciál az olyan rádióriporter részére, aki nem tud beszélni” – mondta a BBC-nek a rádiós.

Ahhoz, hogy egy ember beszédhangját a gép reprodukálja, többnyire harmincórás felolvasásra van szükség, ez alatt tud a mesterséges intelligencia elég adatot gyűjteni

A mesterséges intelligenciáknak eddig egy hónap kellett ahhoz, hogy egy ember hangját reprodukálják, a módszer kimondottan sokba kerül is volt.

A CereProc 2006-ban kezdte kidolgozni saját ideghálózatát, hogy a folyamatot felgyorsítsa és olcsóbbá tegye. Ma ez egy-két nap alatt, mindössze 500 fontért (185 ezer forint) elkészíti egy ember hangját, ha a felhasználó a vállalat portálján felveszi a saját hangját, amint egy szöveget felolvas.

A mesterséges intelligencia minden felolvasott szót száz apró részletre bont. Sok gyakran használt szó felbontása után végül megtanulja a felolvasó ember hangképzésének üzemelését és az összes szóhoz hozzárendeli a benne található fonetikai elemek sorrendjét.

Az ideghálózat saját hangokat is képes előállítani és meg tudja jósolni, hogyan hangzana, ha egy adott ember egy beszélgetésben elmondana egy sor szót.

Dupree 35 éven keresztül politikai tudósításokat állított elő az Egyesült Államok Kongresszusából. 2016-ban kezdte elveszíteni a hangját, bár hangszálai, torka és gégéje rendben voltak. Hosszas vizsgálatok után megállapították, hogy ritka idegrendszeri zavar folytán a nyelve előreesik a szájüregbe és a torka megfeszül, valahányszor törekszik megszólalni, mindent összevetve képtelen ugyanabban az időben két-három szónál többet kimondani.

A riporter ennek ellenére nem hagyta abba a munkát, interjúkat írt, de az éterből tulajdonképpen eltűnt a hangja. Munkaadója a CereProchoz fordult, melynek segédkezésével Dupree június 25-től újra „megszólalhat”: megírja a szövegét, melyet egy program beszéddé formál és az ő hangján hangzik el a rádióban.

„Kétségtelen, hogy én szólalok meg, ugyan kicsit robotszerűen, de senki sem ígérte, hogy remek lesz” – mondta Dupree.

MTI

Hozzászólások lezárva.