Az IT-vezetők alapján a licenc nélküli szoftverek használata növeli az adatlopás kockázatát

A magyarországi szervezeteknek vállalkozásbeli eredményeik javítása és a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében ajánlott felmérniük telepített szoftverállományukat, és kerülniük kell a licenc nélküli szoftverek használatát – állítja a BSA idei szoftverhasználatot vizsgáló átfogó felmérése (Global Software Survey).

A ma nyilvánosságra hozott felmérés alapján Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 36 százalékot, amely 2 százalék csökkenést jelent a BSA előző 2016-ban publikált felméréséhez képest.

A szervezetek nemzetközileg szoftverek segítségét veszik igénybe ahhoz, hogy hatékonyabbá tegyék üzletmenetüket, növeljék nyereségüket, új piacokat érjenek el, és versenyelőnyre tegyenek szert. Az IT-vezetők beszámolója és a felmérésben részletezett elemzés tanulsága alapján viszont a licenc nélküli szoftverek igénybevételével a társaságok tetemes biztonsági fenyegetésnek teszik ki magukat, egy lehetőség szerinti incidens ugyanakkor gyakran biztos, hogy meg béníthatja működésüket.

Hogy rávilágítson a licenc nélküli szoftverekben rejlő kockázatokra, a BSA közzétette a szoftverhasználatot vizsgáló idei teljes körű felmérését, amely a Szoftvergazdálkodás: Biztonsági szükségszerűség, kereskedelmi potenciál (Software Management: Security Imperative, Business Opportunity) címet kapta. A csaknem 23 ezer egyéni felhasználó, munkavállaló és informatikai vezető válaszai alapján készült felmérés több mint 110 országban és régióban vizsgálta a személyi számítógépeken telepített licenc nélküli szoftverek mennyiségét és értékét.

„A licenc nélküli szoftverek igénybevételével az üzemek a Földön mindenfelé elesnek a megfelelően felügyelt szoftverek nyújtotta gazdasági és biztonsági előnyöktől” – nyilatkozta Victoria Espinel, a BSA elnök-vezérigazgatója. – „Minden vállalatnak célravezető szoftvergazdálkodási (software asset management – SAM) programot bevezetnie a hálózatában használt szoftverek feltérképezése és felügyelete érdekében, ennek támogatásával csökkenthetik mivel a súlyos károkat okozó kibertámadások esélyét, és bevételeiket is növelhetik.”

A felmérés leglényegesebb tanulságai:

A licenc nélküli szoftverek használatának gyakorisága enyhén kevesebb lesz, de még folyamatosan széles körben elterjedt. A Földön mindenfelé még folyamatosan feltűnően magas arányban használnak licenc nélküli szoftvereket: a személyi számítógépeken telepített szoftverek 37 százaléka licence nélküli számítógépes program – ez mindössze 2 százalékos csökkenést jelent a 2016-os eredményekhez képest.

Az informatikai vezetők állítása alapján a licenc nélküli szoftverek használata egyre kockázatosabb és drágább. A nem jogtiszta szoftverek használata folytán megjelenő kártékony programok (malware) minden évben közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak. Az informatikai vezetők állítása alapján az adatlopások és a kártékony programok másfajta veszélyeinek elkerülése a legfőbb indok, amiért csupán jogszerűen licencelt szoftverek használatára törekszenek.

A szoftverek megfelelőségének javítása napjainkban a biztonsági szempontok mellett gazdasági jelentőséggel is bír. Ha az intézmények gyakorlati lépéseket tesznek szoftvergazdálkodásuk fejlesztése érdekében, nyereségüket akár 11 százalékkal is növelhetik.

A szervezetek hangsúlyos lépéseket tehetnek a szoftvergazdálkodás fejlesztése érdekében. Több tanulmány is kimutatta, hogy a szervezetek akár 30 százalékkal is csökkenthetik éves szoftverköltségeiket, ha megbízható szoftvergazdálkodási és licencoptimalizálási programot vezetnek be.

A felmérés alapján készült részletes elemzés rámutat, hogy az intézmények az ehhez hasonló határozott intézkedések révén jobban ellenőrizhetik a szoftverek használatát, ezáltal növelhetik nyereségüket, csökkenthetik a biztonsági kockázatokat, és jobban kihasználhatják vállalkozásbeli lehetőségeiket.

Hozzászólások lezárva.