259 000 kockából épült fel Minecraft-Magyarország

Több mint 100 km² területet 259000 Minecraft-kocka felhasználásával építettek be virtuálisan azok a hazai tanulók, akik a közkedvelt Minecraft képzési verziójának segédkezésével úgy fejlesztették digitális kompetenciáikat, hogy felépítették a digitális Magyarország leginkább közkedvelt épületeit. A legjobb alkotásokat 3D nyomtatással életre is hívták a Mincecraftország szervezői, amit múlt évben novemberben indított el a Microsoft Magyarország. Érdemi jelentősége, hogy a tanulók a közkedvelt videójátékban, ezenkívül annak nevelési verziójában építhették meg Magyarország kulturális színtereit, érdekességeit és látnivalóit.

A Microsoft Magyarország és a főváros School együttes kezdeményezésén több tucat iskola diákjai voltak ott, hogy játszva fejlesszék tovább digitális kompetenciáikat és jól ismert magyar látnivalókat építsenek a Minecraft nyílt játékterében. A mozgalomra Budapestről és vidéki településekről is jelentkeztek tanulók, egyéni és csoportos kategóriákban szintúgy. A résztvevők összesen több mint 100 km² területet építettek be és megközelítően 259 000 Minecraft kockát helyeztek el. Például olyan épületeket kreáltak meg, mint a Lánchíd, az egri vár, a soproni tűztorony vagy a váci kőkapu, amelyek online is megnézegethetők.

A mozgalom célja az volt, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a természettudományos pályát, a játék tere mivelhogy egy olyan nyílt világ, ahol szabadon, kockázatok és korlátok nélkül alkothatnak a gyermekek, kitágítva kreativitásuk határait. A Minecraft nevelési verziójában az együttes alkotás és az együttes problémamegoldás mellett játékosan sajátíthatják el az algoritmikus gondolkodás, a szabálykövetés és alkotás alapjait, amelyek napjainkban már nélkülözhetetlenek a felsőfokú tanulmányok esetén és a munka világában is. „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a magyar gyerekek és tanárok mind szélesebb köréhez vigyük el a fejlődésükhöz leginkább hozzájáruló technológiai megoldásokat, példának okáért olyan kezdeményezések által, mint a Minecraftország” – mondta Merényi Ádám, a Microsoft tanítási üzletágának vezetője, aki a záróeseményen átadta a diákoknak szóló elismeréseket.

A résztvevők meghívást kaptak a Star Network által rendezett MineCinema mozivetítés és YouTuber közönségtalálkozóra is, a legjobb alkotások mindazonáltal a helyszínen 3D nyomtatásban is láthatóvá, megfoghatóvá váltak. A Star Network által életre hívott „Neten a gyerekem” kísérőrendezvény kihangsúlyozott témája volt az internetbiztonság, ahol nagyszámú pszihológus, felfedező és YouTuber szülő előadásai mellett, Muhi Kristóf, az Imagine Cup innovációs verseny idei magyar fordulójának győztese, azonfelül Izsák Dávid Pál, a Microsoft Továbbfejlesztett Pedagógus közösségének tagja felhívták a figyelmet a lehetséges kockázatokra és biztonsági megoldásokra

Hozzászólások lezárva.