Érzékelés a Bosch-felhő révén az automatizált járművekben

Az érzékelés jelentősége korántsem alábecsülendő autóvezetés esetén. Milyenek a pillanatnyi útviszonyok és az útfelület tapadása? Az ilyen irányú érzékelés, ezenfelül annak kifejlesztése nagyban segíthet a vezetőknek gépjárművük ideális és biztonságos vezérlésében. Az autóversenyzők arra az ülepük és a pilótaülés közti kapcsolatra utalnak, amikor azt mondják, hogy „eggyé válnak az úttal”, amelyből menet közben az útfelület pillanatnyi állapotára következtethetnek. Az automatizált járművek hasonlóképpen azonnali információt igényelnek az útviszonyokról. Hátrányuk viszont, hogy hiányzik az ilyen irányú érzékszervük – egészen mostanáig, a Bosch mivel kifejlesztette ezt az automatizált járművek részére. „Esős utak, hó, jég – előrejelző útviszonyok-szolgáltatásunkkal még a kritikus helyzetek kialakulását megelőzően tájékoztathatunk a veszélyekről. Ehhez partnerünk, a Foreca által nyújtott időjárási adatokat használjuk fel, vagyis az automatizált jármű precízen tudhatja, hogy hol és hogyan közlekedhet önállóan” – mondta Dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja.

Érzékelés a Bosch-felhő révén az automatizált járművekben

Érzékelés a Bosch-felhő révén az automatizált járművekben

A Foreca a planéta talán vezető időjárás-információs szolgáltatója, két évtizedes ismerettel a közlekedési időjárás előrejelzésében. „A Foreca és a Bosch szakértelmének egyesítése új korszakot nyit az útviszonyok előrejelzésében. A média időjárás-jelentéseivel szemben a Bosch előrejelző útviszonyok-szolgáltatása mert változatos megoldású lehetséges előrejelzés-szcenáriót is tekintetbe vesz” – mutatott rá Petri Marjava, a Foreca forgalmazás igazgatója. Az útviszonyok-szolgáltatás egyidejűleg növeli az autózás biztonságát és kényelmét, mint az automatizált vezetési funkciók elérhetőségét. A Bosch új szolgáltatáscsomagja várhatóan 2020-ban jelenik meg világszinten, kezdetben mindössze az időjárási adatok alapjain, s amint egyre több hálózatba kapcsolt gépjármű közlekedik az utakon, úgy egészül ki újabb járműadatokkal is.

Az automatizált járművek időben csökkentik sebességüket

Egészen a magas fokon automatizált vezetés SAE 4-es szintjéig – többek között – az útvonal típusa, a sebesség és a környezeti feltételek függvénye, hogy a gépkocsi átveheti-e a vezetés feladatát. Az automatizált autók a következő években már a Bosch előrejelző útviszonyok-szolgáltatását is igénybe vehetik e döntésük esetén. Ennek támogatásával az önvezető jármű már előre tudhatja, milyen környezeti feltételek várják, s időben ezekhez illesztheti a járművezetés módját, ezáltal már nem kell az útviszonyok mindössze kismértékű romlásának első jelére visszaadnia az embernek a vezetés feladatát. Ha az útvonal példának okáért épp esős szakaszon vezet, a gépkocsi már idejekorán használható szintre csökkentheti sebességét, kizárva a vízensiklás (aquaplaning) jelenségének veszélyét és mindenkor biztosítva a biztonságos megállás lehetőségét. Mindez a SAE automatizálás bármely szintjén biztonságos, kiegyensúlyozott, s ezzel komfortos autózást biztosít.

Automatizált vezetés, ahol és mikor is csak lehetséges

A Bosch többlépcsős koncepciót alkalmaz előrejelző útviszonyok-szolgáltatásához. 2020-ra tervezett piaci bevetéséig még nem jósolható kellő számú hálózatba kapcsolt autó megjelenése az utakon, a Bosch becslése alapján mivelhogy egyedül a csaknem 80 ezer kilométernyi európai autópálya-hálózat lefedéséhez is nagyjából 20 millió hálózatba kapcsolt gépjárműre lenne szükség. Ennek megfelelően – különösen a távoli, kis forgalmú utakon – kezdetben az időjárás-előrejelzések szolgálhatnak az egyetlen megbízható forrásként az útviszonyokra vonatkozó megalapozott következtetésekhez. A Bosch a Foreca mindenre kiterjedő és folytonosan frissített adatait használja ezt követően. A Bosch több vezető szolgáltató közül választotta ki a vállalatot, hiszen a finn időjárási szakértő közlekedési időjárási adatai bizonyultak a legpontosabbaknak az egész világon. Minél precízebben jelezhetők előre, amellett határolhatók be térben a kritikus státuszok, annál hatékonyabban tartható a lehető legmagasabb szinten az automatizált vezetési funkciók elérhetősége. Világméretű mérési referenciaflottájával és a gépi ismeretszerzés módszerével a Bosch és a Foreca együtt optimalizálhatja biztonság és elérhetőség szempontjából a közlekedési időjárási modelleket. Ezzel olyan biztonsági színvonal válik hozzáférhetővé, amely az olyan – e tekintetben – kritikus rendszerek részére is kedvező, mint az automatizált járművezetés.

A súrlódási tényező meghatározása az ESP beavatkozásaival

Amint kellő számú hálózatba kapcsolt autó közlekedik az utakon, a Bosch járműadatokkal is kiegészíti előrejelző útviszonyok-szolgáltatását. Ezek közt a CAN-bus rendszerben, azaz a jármű központi adathálózatán rendelkezésre álló információk megjelennek, példának okáért a gépkocsi által mért külső és belső hőmérséklet, vagy éppen a bekapcsolt ablaktörlők. A hálózatba kapcsoltság révén ezen adatállomány sem marad kihasználatlan, hanem az adott autógyártó háttérszerverén át a Bosch-felhőbe kerül. A Bosch továbbá az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) beavatkozásait is kiértékeli. A mérnökök pompás matematikai technikákkal kerekenként is megállapíthatják a pillanatnyi súrlódási tényezőt, emellett az adott kerék mozgásállapotát. Ezen adatok egyesítésének és nagy tudású kiértékelésének eredménye a Bosch okos szolgáltatásainak csomagja – és a biztonságos közlekedés megnyugtató érzése.

Hozzászólások lezárva.