Okosszélvédő fejlesztésén dolgoznak a salgótarjáni Salgglas Zrt. -nél

Okosszélvédő fejlesztésén dolgozik a salgótarjáni Salgglas Zrt. vezette konzorcium, a csaknem másfél milliárd forint összköltségű projektet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segíti – tájékoztatta sajtóközleményben a társaság a sajtó képviselőit.

A Salgglas Zrt., a fővárosi Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a TravelSoft Online Kft. 978 millió forint uniós patronálást nyert a GINOP „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázatán az egymilliárd 417 millió forintos fejlesztéshez.

Okosszélvédő fejlesztésén dolgoznak a salgótarjáni Salgglas Zrt. -nél

Okosszélvédő fejlesztésén dolgoznak a salgótarjáni Salgglas Zrt. -nél

Mint írják, az együttes fejlesztés célja a jelen pillanatban ismert visszajelző és mulattató jármű monitorok megjelenítési képességénél fejlettebb technológiájú megoldás kidolgozása, hogy biztonságosabbá, egyben produktívabbá váljon a vezetés és az utazás.

A folyamat esetén kifejlesztik a korszerű rendszerhez kapcsolódó gyártástechnológiákat és tesztfolyamatokat is.

A Salgglas Zrt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva funkcionál Salgótarjánban. A nyilvános cégadatok alapján az 578 embert alkalmazó cég értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban 12,2, 2017-ben 10,6 milliárd forint volt. A 2016-os kereskedelmi évet 257 millió forintos adózott eredménnyel, amíg a tavalyi évet 611 millió forint veszteséggel zárták.

A zrt. éves szinten négymillió üveget alkot Salgótarjánban, a Salgglas márkanév egyebek közt az Audi, a BMW, vagy a Mercedes márkák autóiban jelenik meg. A Salgglas európai piacvezető az úgynevezett „üveg az üvegben” jellegzetes termékkel, másik kifejlesztett termékük az egy milliméternél vékonyabb edzett üveg, amely a BMW részére készül.

A műszaki és természettudományi tájon az állam meghatározó oktató-kutató intézményének számító BME az összekapcsolt járművek kapcsán is szerzett már komoly jártasságokat a VehicleICT Platform készítése közben, ami azért jelentős, mert az okosszélvédő funkciói közt is lesz ehhez kapcsolódó fejlesztés – írják a közleményben.

Az informatikai TravelSoft Online Kft. megoldásait több mint ötezer terminálon használják az idegenforgalomban, hardver fejlesztéseiknek betudhatóan jelen vannak az uszoda, gyógyfürdő, szállodai üzletágban. A kft. elsőként fejlesztett Közép-Európában komplex utazási megoldást mobilszolgáltatóknak, vállalati útvonaltervező, útvonaloptimalizáló, nyomkövető megoldásukat több, mint ötszáz eszközön használják.

A konzorcium elemei 2020. december végéig dolgoznak a fejlesztésen a Széchenyi 2020 program keretében.

mti

Hozzászólások lezárva.