A Volkswagen felgyorsítja a digitális átállását

Átalakulóban a Volkswagen: saját szoftveres szaktudásával és ütőképes külső partnerekkel a cég felgyorsítja digitális ökoszisztémájának kiépítését. Ezáltal a gépjármű a dolgok internetének központi elemévé fejlődik.

„Tisztán látjuk a jövőt: még mindig alaposan magas színvonalú járművek gyártója maradunk. De idővel a Volkswagen autóink mind gyakrabban kerekeken guruló digitális eszközökké válnak ezt követően” – mondta Jürgen Stackmann, a Volkswagen igazgatótanácsának értékesítésért felelős tagja a cégcsoport berlini képviseleti irodájában tartott sajtótájékoztatón. „Ügyfeleink egy digitális ökoszisztéma részévé válnak ezt követően, melynek neve: Volkswagen We. Ez a rendszer kiteljesíti a kerekeken átélhető Volkswagen-élményt, és biztosítja ügyfeleinknek, hogy digitális életterüket az autójukba is kiterjesszék” – tette hozzá Jürgen Stackmann. Ezenkívül a márka nyílt csatlakozási felületei harmadik feleket is arra bátorítanak, hogy saját szoftverükkel hozzájárulva részt vegyenek egy erős közösség kialakításában.

Egyre fontosabb szerepet játszanak a szoftverek az autókban

A szoftverek és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások az elkövetkezendő időszakokban jelentősebben hozzájárulnak ezután a megkülönböztetéshez az autóiparban – nyomatékosította Michael Jost, a Volkswagen márka stratégiai vezetője és a cégcsoport termékstratégiai vezetője – „Némely értelemben újra fel kell találnunk a gépkocsit, hogy sikeresen lépést tarthassunk ezzel a fejlődéssel.”

Ennek része a gépjárműk áttervezett, sokkal egyszerűbb IT-rendszere, amely a 2020-tól megjelenő I. D. elektromos gépkocsik családjával mutatkozik ezután be. Ez az IT-rendszer jó néhány gyártóspecifikus szoftverrel funkcionáló vezérlőegység használatát feleslegessé teszi ezt követően, amelyekből napjainkban akár hetven is megtalálható a járművekben. Ehelyett a járműintelligencia mindössze egy-két, egységes programnyelvet használó központi számítógépben összpontosul ezután. A következő években a szoftverek egy forrásból érkeznek ezt követően: az ügyfelek a korszerű „vw. OS” autóipari operációs rendszeren alapuló szolgáltatásokat élvezhetik ezt követően. Michael Jost kijelentette még: „A hardver és a számítógépes program szétválasztásával megteremtjük a szűnni nem akaró frissíthetőség és bővíthetőség bázisát.” Azonkívül ez egy újabb lépést jelent az önvezetés felé haladó úton.

A Volkswagen felgyorsítja a digitális átállását

A Volkswagen felgyorsítja a digitális átállását

2020 fordulópontot jelent ezután a Volkswagen márkának

Ezáltal a 2020-as év fordulópontot jelent ezután a Volkswagen márkának. Amíg napjainkban már csaknem 1,5 millió online hozzáférés nélküli jármű csatlakozhat az internetre a Volkswagen Connect pótlólagos megoldásnak betudhatóan, addig 2020-ban a Volkswagen megkezdi egész flottájának hálózatba kapcsolását. Attól kezdve minden évben több mint ötmillió új Volkswagen válik a dolgok internetének részévé.

A Volkswagen az értékesítési modelljét is átalakította, hogy a lehető legnyíltabbá és legelérhetőbbé tegye a digitális ökoszisztémáját. Első alkalommal a korszerű márkakereskedői szerződések lehetővé teszik, hogy a Volkswagen közvetlen kapcsolatba léphessen ügyfeleivel a jármű egész életciklusa alatt. Ezáltal az ügyfelek személyre szabott ajánlatokat kaphatnak nélküle, hogy be kellene fáradniuk egy szervizbe.

Egy csoportszintű platform létrehozása

A digitális ökoszisztéma gerince a csoportszintű One Digital Platform (ODP) lesz. Ez a platform mindenekelőtt a felhőtechnológián alapul, és összekapcsolja a járművet, az kuncsaftot, ezenkívül a szolgáltatásokat. Az ODP biztosítja a kapcsolatot a jármű új IT-rendszerével, amely a Volkswagen vagy a Volkswagen ökoszisztémájába integrált külső partnerek szolgáltatásait magában foglalja.

„A Volkswagen vezeti az ODP fejlesztését a cégcsoport márkáival együttműködésben. Valamint külső segítséget is igénybe veszünk. Nemsokára ilyen partneri együttműködéseket is bejelentünk” – mondta Christoph Hartung, a Volkswagen márkánál a digitális és új üzletágak, valamint a mobilitási szolgáltatások (Digital & New Business / Mobility Services) vezetője.

2025-ig 3,5 milliárd euró a digitalizálási offenzívára

A Transform 2025+ stratégiával a márka korábbi történelmének legnagyobb átalakulási folyamatát kezdte meg. 2025-re a Volkswagen igényelne vezető szerepet játszani a korszerű autóiparban, modernizált mobilitási megoldásokat kínálni, mitöbb világszinten az elektromos mobilitás piacvezetőjévé válni. A középpontban az áll, hogy autógyártóból mobilitási szolgáltatóvá váljon egy hálózatba kapcsolt járműflottával.

A Volkswagen márka ebben az időszakban csaknem 3,5 milliárd eurót fordít a digitalizálási offenzívájára, a digitális ajánlatokból és szolgáltatásokból ugyanakkor milliárdos értékesítési árbevételt tervez elérni.

Hozzászólások lezárva.