Tíz éves a Bosch hazai autóparkot feltérképező kutatása

Az elektromos gépjárműk tekintetében az átállás nyilván sokkal összetettebb folyamat, mint anno a nyomógombos mobiltelefonok elhagyása. Merthogy ilyenkor új töltőállomás-rendszer kiépítése elengedhetetlen, és a technológiáknak is vannak még fejleszthető területei, mint a hatótávolság – vagyis az aksik teljesítménye – vagy épp a töltés gyorsasága. Bár teljességében még elenyésző a zöld rendszámos gépkocsik aránya a magyar utakon, viszont egy, a Robert Bosch Kft. megbízásából és a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által gyártott tudományos felmérés alapján – amely tíz éve monitorozza a magyar autózási szokásokat – ez már nem sokáig lesz ezáltal. A Bosch 2008 óta – kétévente – méri a magyar autózási szokásokat, ezáltal a rendelkezésre álló adatokból jól látszanak az elmúlt tíz év tendenciái, de a legutóbbi – 2018. márciusi – felmérésből következtetni lehet a jövőbeni piaci változásokra is.

140 év után búcsút inthetünk a kipufogógáznak?

Az elmúlt tíz évben úgyszólván semmit nem változott a magyar utakon futó gépkocsik összetétele a gépjárműk meghajtását illetően: többségük most is benzinnel funkcionál (82 százalék), amiként tíz évvel ezelőtt is (85 százalék), a fennmaradó járműpark ugyanakkor gázolajjal, az alternatív meghajtású – gázüzemű, elektromos vagy hibrid – gépjárműk aránya elenyésző, statisztikailag még folyamatosan alig kimutatható (összesen 1 százalék).

Tíz éves a Bosch hazai autóparkot feltérképező kutatása

Tíz éves a Bosch hazai autóparkot feltérképező kutatása

Mindössze 2014-ről 2016-ra történt figyelemre méltó változás, a gázolajos gépkocsik 14 százalékról 18-ra ugrottak a benzines gépjárműk kárára, viszont ez a növekedés 2018-ra már megtorpant, sőt 17 százalékra esett.

Már mérhető tendencia, hogy az mind gyakrabban elérhető, gazdaságosan üzemeltethető, eltérő enyhítésekkel – példaként ingyen töltéssel és parkolással – támogatott elektromos vagy hibrid hajtású gépjárműk felé fordulnak a vásárlók. Az elmúlt tíz év statisztikái még nem utalnak erre, de a 2400 fő megkérdezésével készült tetszetős tanulmányban azt is vizsgálták, hogy milyen gépkocsit vásárolnának most a felmérésben résztvevők. Az derült ki, hogy elektromos meghajtású gépkocsit 9 százalék venne – szemben az időszerű egy százalék alatti részaránnyal – mindemellett, ha a számítást csak azokra szűkítjük, akik nem zárják ki, hogy vennének gépkocsit, akkor az elektromos hajtást előnyben részesítők aránya már 12 százalék – az aktuális autótulajdonosok körében 9, a valószínűsíthető új belépők körében 16 százalék.

A változás mértékét és jelentőségét is növeli, hogy a felmérésben az elektromos meghajtásra vonatkozóan konzervatív értékek megjelennek, merthogy a kérdésre adható válaszok közt ilyen eshetőség nem szerepelt, csak akkor rögzítették, ha a megkérdezett a kérdésre válaszolva spontán említette. Az is kiderült, hogy az elektromos meghajtás a diplomások, a budapestiek, emellett a 30 évnél fiatalabbak körében kiemelkedően híres.

Arányában még elhanyagolható, de fantasztikus ütemben jön

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legutóbbi autóeladásokra vonatkozó adatai jól tükrözik a piaci folyamatokat: a tavalyi elsőnegyedéves statisztikákhoz képest idén a dízeles gépkocsik eladása 17 százalékot zuhant, a benzines 14,7 százalékkal, az elektromos gépjárműk értékesítései mindazonáltal 47 százalékkal nőttek, a hibridek 25,7 százalékkal. A KSH alapján Magyarországon 2017-ben összesen 3 471 997 személygépkocsi volt forgalomban, ebből mindössze durván 6 ezer elektromos meghajtású vagy hibrid, hiszen ennyi zöld rendszámot adtak ki idén áprilisig. Ez egyelőre nem tűnik soknak, ellenben, ha a növekedés ütemét nézzük, biztatóbb a helyzet: a Jedlik Ányos Klaszter információi alapján 2016 februárjában 370 zöld rendszámos gépjármű volt az utakon, egy évvel később már 1765, idén áprilisban mindazonáltal kis híján elérte a hatezret, akkortól bizonyára keresztül is lépte. Az ACEA alapján a tavalyi első negyedév 184 elektromos autójával szemben idén már 481 talált gazdára, amíg hibridből a korábbi 711-hez képest idén január és március közt 1122.

Hozzászólások lezárva.