Hivatalos: többet használjuk a mobilunkat fotózásra, mint telefonálásra

Állandóan a zsebünkben van: erről e-mailezünk, ez az ébresztőóránk, erről hallgatunk zenét, ezen böngészünk, ezen használjuk a navigációt, a naptárat, a közösségi médiát, ezzel fotózunk és videózunk. Az elmúlt évek alatt mobiltelefonunk egyre többet nyújt, és a korszerű funkciók sora mellett néha háttérbe szorul, hogy eredendően mire is találták ki az eszközt. Az LG legkorszerűbb felmérése alapján a mobil eredeti funkciói hivatalosan is háttérbe szorultak: többet használjuk fényképezésre, mint telefonálásra az eszközt.

Az LG saját felmérésben vizsgálta az amerikai és koreai okostelefon-használók szokásait: a gyártót az érdekelte, milyen témákat osztanak meg, mi zavarja őket és mik az elvárásaik egy okostelefonos kamerával szemben. A kutatás alatt kiderült, hogy a válaszadók 87 százaléka egy héten legalább egyszer gyárt valamilyen fényképet az okostelefonjával, ezzel szemben mindössze 82 százalékuk használja ugyanilyen gyakran a hanghívás szerepkört. A kamerahasználat aránya ezzel magasabb, mint a telefonálásé vagy a közösségimédia-használaté (80%).

Hivatalos: többet használjuk a mobilunkat fotózásra, mint telefonálásra

Hivatalos: többet használjuk a mobilunkat fotózásra, mint telefonálásra

Szelfik vs. ételfotók

A válaszadók 61 százaléka szívesebben küld képeket a szöveges üzenetek helyett, ha valamilyen információt óhajtana megosztani. Amíg Amerikában a gyerekfotók és a szelfik a leginkább közkedveltek, Koreában az utazási és ételfotók uralják a közösségi médiát. Az amerikai válaszadók 81 százaléka rendszeresen tölt fel szelfit valamelyik közösségimédia-felületre. A fotók szélsebes elkészítése és azonnali megosztása olyan trend, amire a gyártók is felfigyeltek: az előző évben divatba jött 2:1 kijelzőarányú telefonokkal már ez is gyorsabb, merthogy a képernyőt két részre osztva, a felső ablakban megörökített képet egyből közzé is tehetjük az alsó ablakban. A mobilos videózás is mindinkább nagy sláger: a válaszadók 74 százaléka vett már fel azért videót, mert egy hatás megörökítéséhez nem volt elég egy állókép, és 68 százaléka kreált inkább videókat az érdekes helyszínekről és tájakról a fényképezés helyett. Egyes konstrukciók, mint az LG G7 ThinQ már HDR minőségű képet és videót is képesek rögzíteni, mindent összevetve több külön masina helyett elég csak egyet magunkkal vinnünk az utazásra.

A legbosszantóbb fotós bakik

A megkérdezettek véleménye alapján a három legzavaróbb probléma mobilos fényképezés során az elmosódó kép, a zoomoláskor fellépő pixelesedés és az, hogy a legtöbb telefon kamerájával már-már képtelenség megörökíteni egy táj valódi szépségét. A megkérdezettek 54 százaléka érezte már rosszul magát mobilozás közben a gyenge fotós készségei folytán, 63 százaléka ugyanakkor nem elégedett a fotók kompozíciójával vagy színtónusával. A húszas és harmincas éveikben járó nők egyharmadának a mozgó háziállatok lefényképezése okoz gondot, ameddig teljességében a nők 74 százaléka a kedvezőtlen fényviszonyok mellett konstruált fotókkal elégedetlen. Utóbbi problémára jó megoldást jelent, ha zajcsökkentés funkcióval felvértezett készüléket választunk, és odafigyelünk arra, hogy a kamera minél alacsonyabb rekeszértékű legyen – ezek biztosítják hiszen, hogy félhomályban is kifogástalan képet készíthessünk. Egyes okostelefonok már arra is képesek, hogy önvezérelten beállítsák az ideális fotómódot a környezeti tényezők és a fényviszonyok alapján.

Azért fotózunk, hogy megosszuk

A válaszadók 50 százaléka azért keresi a példás fotótémát, hogy az elkészült képet feltöltse valamelyik közösségimédia-felületre. A megkérdezettek 56 százaléka válaszolta azt, hogy nem tudja egyetlen képen megörökíteni a fénykép témáját és hátterét – vagy a kép tárgya lesz pixeles a nagyításkor, vagy a környezet nem fér rá a fotóra. Erre jó megoldást szolgáltatnak azok a kamerák, melyekkel különféle látószögben rögzíthetjük a valóságot. Az LG G7 telefon példaként egy 71 és egy 107 fokos kamerát kapott, melyek közt egyetlen gombnyomással válthatunk, ezenkívül a zoomolás esetén sem pixelesedik a kép. A felmérés esetén megkérdezettek 83 százaléka mondta azt, hogy örömmel fogadna egy olyan telefont, amely változatos megoldású látószögű képek elkészítésére képes.

Az ideális kamera

A válaszadók azt is elmondták, milyen lenne számukra az ideális okostelefonos kamera. A leggyakrabban megjelölt válaszok közt szerepelt, hogy a vásárlók nem szándékoznának kompromisszumot kötni a képminőség kapcsán zoomoláskor, és gyenge fényviszonyok mellett is óhajtanának hangulatos és tiszta képeket készíteni. Ugyanazt a tárgyat változatos megoldású szögből és távolságból is lefotóznák, és mód alapján a hátteret és a kép tárgyát egy fotón örökítenék meg. A válaszadók közel 50 százaléka konkrétan profinak tűnő fotókat óhajtana készíteni mobiltelefonjával. A tanulmány összegzése alapján mindazonáltal a nők kétszer nagyobb valószínűséggel veszik számításba a kamerás képességeket egy okostelefon kiválasztásakor, mint a férfiak.

Hozzászólások lezárva.