Még az idén felbocsáthatják az űrbe az európai diákműholdat rajta magyar szerkezetekkel

A végső tesztek vannak már csak hátra, ezt követően még az idén elindulhat az európai diákműhold, rajta magyar műszerekkel és berendezésekkel – közölte az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrdozimetriai Kutatócsoportja.

Sikerrel befejeződtek az európai diákműhold, az ESEO (European Student Earth Orbiter) rázástesztjei a SITAEL olasz űripari társaság rázólaboratóriumában. A mikroműhold, amelyiknek fedélzetén a magyar fejlesztésű TRITEL műszer egy módosított kiadása is elfért, pillanatnyilag az Európai Űrügynökség technológiai centrumában várja, hogy végső környezeti tesztelésnek (termo-vákuum, elektromágneses kompatibilitási és funkcionális tesztek) vessék alá.

Még az idén felbocsáthatják az űrbe az európai diákműholdat rajta magyar szerkezetekkel

Még az idén felbocsáthatják az űrbe az európai diákműholdat rajta magyar szerkezetekkel

Ha sikeresen zárulnak a végső tesztek, akkor a műhold október utolsó hetében indulhat útnak Amerikába, hogy egy Falcon 9-es rakétával elindulhasson a világűrbe november centrumában – számolt be az ESEO program aktuális állásáról Zábori Balázs, az ESEO-TRITEL csapat vezetője az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrdozimetriai Kutatócsoportjának honlapján.

Az ESEO-n repülő, az MTA EK és a fővárosi Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által együtt fejlesztett TRITEL műszer a műhold pályája mentén a kozmikus sugárzási környezetet vizsgálja ezután – olvasható a projekt honlapján.

Ezen kívül ugyancsak a diákműhold fedélzetén kapott helyet, sok egyéb műszerrel közösen, a BME-n fejlesztett plazmadiagnosztizáló masina, tetejébe szintén a BME-n készült a mikroműhold központi energiaellátó rendszere is.

A 45 kilogramm tömegű műholdat, amely 94 perc alatt kerüli meg egyszer a Földet, 90 kisméretű műhold társaságában bocsátják fel a világűrbe novemberben. A diákműhold élettartama az elképzelések alapján 6 hónap lesz.

Az Európai Űrügynökség Tanítási Irodája által meghirdetett program keretében különféle európai egyetemek több száz hallgatója dolgozott a műhold létrehozásán, a tanulók részt vettek annak tervezésében, építésében, tesztelésében, fejlesztésében a SITAEL olasz űripari társaság gondozásában. A program több mint tíz éve kezdődött.

mti

Hozzászólások lezárva.