Önvezető Porschét irányít a Huawei okostelefonja

A Huawei a világon elsőként használta fel önvezető gépkocsi vezérlésére az okostelefonjába épített mesterséges intelligenciát (AI). A cég „RoadReader” titulussal rendelkező projektjének keretében egy önvezető Porsche Panamerát kapcsoltak össze a Mate 10 Pro AI-chipset-ével, aminek támogatásával a jármű valós helyzetben is képes volt megérteni a környezetét, és felismerni a tárgyakat – mindent összevetve példaként elkerülni egy kutyával való ütközést. A Huawei a barcelona-i Mobile World Congress-en tárja a közönség elé mindezt a nagyközönségnek.

A ebben a pillanatban fejlesztés alatt álló önvezető gépjárműk döntő része a kimondottan e funkció megvalósítása miatt létrehozott chipkészletek képességeire támaszkodik, amelyeket külön beszállítók készítenek az autógyártóknak. A Huawei most a RoadReader titulussal rendelkező projektjének keretében azt tesztelte, hogy a vállalat okostelefonjaiba épített, mesterséges intelligencia által hajtott chipset-je képes lenne-e egy önvezető gépkocsit is kiszolgálni. A teszt esetén kiderült, hogy a Huawei által átalakított Porsche Panamera, amely a Mate 10 Proban már jelenlévő AI-képességeket használja fel, ellentétben más vezető nélküli gépjárművekkel, nem kizárólagosan észleli az akadályokat, hanem biztos, hogy meg érti környezetét. A jármű a telefon hozzájárulásával képes különbséget tenni több mint ezer élő és élettelen dolog – kutya, macska, labda vagy bicikli – közt, és megtanulja, hogy mit kell tennie az egyes esetekben. A folyamatban a Huawei révén alkotott alkalmazáson és az okostelefonon kívül nincs szükség más technológiára, csak a gépkocsiba épített, szenzoros automata robotrendszerre, amely vezeték nélküli kapcsolaton át a fékezést, sebességet és a kormányzást vezérli.

„Okostelefonunk fantasztikus teljesítményt nyújt az eszközök felismerésének területén. Kíváncsiak voltunk, lehetséges-e, hogy rövid idő alatt felhasználjuk az AI képességeit eltérő eszközök felismerésére és elkerülésére”, mondta Andrew Garrihy, a Huawei nyugat-európai marketing vezetője (Chief Marketing Officer, Huawei Western Europe). „Ha technológiánk képes ennek elérésére mindössze öt hét alatt, akkor még mennyi minden lehetséges?” – tette fel a kérdést.

Az önvezető gépkocsik közlekedéséhez elengedhetetlen a szupergyors, késleltetés nélküli mobilhálózat (az úgynevezett 5G), a központosított, megfelelően sebes és nagyteljesítményű számítási szerverkapacitás, a fantasztikus, járművekbe épített érzékelőkkel ellátott fedélzeti rendszer és az ismétlődő helyzetekből tanuló mesterséges intelligencia. A Huawei évek óta több járműgyártóval áll kapcsolatban önvezető járművek fejlesztésében akár az AI-jal ellátott szerverinfrastruktúra, akár a sebes mobilhálózati műszaki megoldás kapcsán. A német Audival, Volkswagennel zajlanak már együttes autós tesztek, az elektromos járműveket gyártó BYD-val mindazonáltal a vállalat idén januárban kezdte meg a mozdonyvezető nélküli vasúti próbautakat Kínában. A Barcelonában most bejelentett RoadReader önvezető gépjármű alkalmazás mindazonáltal már nemcsak a vállalati és kereskedelmi, hanem a végfelhasználókat is célozza.

Hozzászólások lezárva.