Mindent összevetve használják a magyarok az okostévét

Az okostévék az előző években óriási fejlődésen mentek át, és a magyar fogyasztók is egyre szélesebb körben használják ki a gépezetek által nyújtott lehetőségeket. Jelentős léptékben nő az előfizetéses on-demand videoszolgáltatások népszerűsége, és zenehallgatásra is mind többen és többen használják a smart tévéjüket. Mindezek mellett még mindig az költségmentes videomegosztók a leginkább közkedveltek – derül ki az LG Magyarország legfrissebb felméréséből, melyet a televíziózás világnapja alkalmából osztott meg a vállalat.

Egyre népszerűbbek Magyarországon a smart TV-k, a Nielsen 2017-es, őszi felmérése alapján a magyar háztartásokban látható gépezetek 22 százaléka okostévé. A tendenciát az LG adatai is alátámasztják: múlt évben augusztus óta több mint 68 százalékkal növekedett az LG okostévé-felhasználók száma, mindent összevetve napjainkban már többszázezer háztartásban használják a társaság nagy tudású készülékeit hazánkban. A társaság itthoni képviselete a televíziók havi magyarországi felhasználási adatait mérte fel 2017 és 2018 augusztusa közt, melyekből kiderült, milyen szolgáltatásokat részesítenek előnyben a magyarok az okos készülékeken.

Mindent összevetve használják a magyarok az okostévét

Mindent összevetve használják a magyarok az okostévét

Egyre aktívabban használjuk az okostévét

Okostévé alatt azokat a tévékészülékeket értjük, amelyek vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakoztathatók internetre, és eltérő alkalmazások igénybevételével úgy böngészhetünk, vagy nézhetünk filmeket és videókat raktuk, éppen olyan okostelefonjainkon.

A YouGov 2012-es, internacionális felmérése alapján az korábbi okostévé-tulajdonosok alig fele használta készüléke tartalomközvetítő szolgáltatásait. „Bár Magyarországon hosszú ideje magas az aktivált smart tévék száma, ezelőtt sajátos volt, hogy csak limitált számú alkalmazást használtak a fogyasztók ezeken a készülékeken” közölte Takács György, az LG szórakoztató elektronikai üzletágának termékspecialistája. „Az LG adatai jól mutatják, hogy ez a trend megfordulni látszik, a magyar felhasználók is egyre szélesebb körben használják ki az eszközök nyújtotta lehetőségeket, és a lineáris televíziózás mellett jelentős léptékben nő az on-demand tartalomfogyasztás. Az elérhető applikációk száma mindazonáltal napjainkban már döntésbefolyásoló tényező a vásárláskor.” – tette hozzá.

Térítésmentes videomegosztás mindenek felett?

A tanulmány összegzése alapján messze az térítésmentes videomegosztók a leginkább közkedvelt és legtöbbet használt alkalmazások, amelyeken csak idén augusztusban a felhasználók 69 százaléka több mint 800 000 órányi tartalmat nézett meg. Az okostévék ellenben az elmúlt pár évben jócskán kinőtték magukat, és már nem kizárólag internetböngészőről vagy YouTube alkalmazásról beszélhetünk velük kapcsolatban. Az on-demand szolgáltatásoknak betudhatóan egy adott havidíjért cserébe több ezer órányi filmes tartalomhoz kapunk hozzáférést, melyet a lehető legjobb – Ultra HD 4K, sőt akár HDR – képminőségben élvezhetünk.

Mindinkább nagy sláger az on-demand

Nem meglepő ennek értelmében, hogy már Magyarországon is jelentős léptékben nő az on-demand videotartalmak népszerűsége. A leginkább közkedvelt előfizetéses alapon funkcionáló on-demand videó streaming szolgáltatásokat összesen közel 150 ezer órát nézték a magyarok 2018 augusztusában az LG smart tévéken, ami csaknem duplája az előző évben azonos időszakban mértnek (közel 80 ezer óra). Idén augusztusban az LG okostévé-tulajdonosok 21 százaléka, azaz majdnem minden ötödik felhasználó használta ezen alkalmazások valamelyikét, miközben egy évvel ezelőtt ez az arány csak 13 százalék volt.

Mikor, mennyit és mit néznek a magyarok?

A legtöbb előfizetéses on-demand tartalmat – 150 ezer órát – meglepő módon augusztusban fogyasztották a hazai felhasználók. Ezen kívül figyelemre méltó volt a december-március közti időszak is, januárban 114 ezer órányi megtekintett tartalommal. Az térítésmentes videomegosztóknál is hasonló a tendencia, itt decemberben volt a legmagasabb az alkalmazások igénybevételével eltöltött órák száma, közel 840 ezer órával.

A 10 leggyakrabban használt alkalmazás közt természetesen örökösen ott vannak a különféle multimédiás lejátszók. 2017 augusztusában még két tekintélyes híroldal is felkerült a top10-es listára, ezek idén már nem kerültek a legtöbbet használt alkalmazások közé, ugyanakkor leváltották őket a zenei streaming szolgáltatók. A videojáték streaming egyedül decemberben ért el top nézettséget, és érdekesség, hogy a szeszélyes időjárás okán idén áprilisban még egy időjárásjelentő szolgáltatás is felfért a toplistára.

Az okostévék különféle funkcióinak növekvő igénybevételéhez az is hozzájárult, hogy az első smart TV megjelenése óta az operációs rendszerek kezelőfelülete jelentőségteljesen egyszerűbbé és értelmezhetőbbé vált. Lehetőségünk van már példaként mozgás alapján irányítani az eszközeinket vagy akár magyar hang alapján is keresni, ezek ugyanakkor nagyban hozzájárulnak a felhasználói élményhez.

Hozzászólások lezárva.