A Bosch jóvoltából már elérhető a Föld első ívelt digitális műszeregysége

Hangulatos ívű történet: a Bosch szállítja a Föld első ívelt digitális műszeregységét egy sorozatgyártású jármű részére. Ami a nappalikba és az okostelefonok világába már régen megjött, annak az első sorozatgyártású képviselőivel már az utakon is találkozhatunk. „Vége a sík monitorok korának a gépkocsiban. Az első ívelt digitális műszeregységgel a Bosch új dimenziót nyit meg a járművek műszerfala kapcsán” – mondja Steffen Berns, az autós multimédia üzletág elnöke. Az ívelt digitális műszeregység a modern Volkswagen Touareg „Innovision Cockpit” műszerfalában ünnepli premierjét. Ennek keretében a Volkswagen a kormány mögött ezelőtt érzékelhető analóg műszereket egy szabadon konfigurálható, jókora felbontású és ívelt képernyőre cseréli. Ez kívánságra jókora méretű navigációs térképeket, menetadatokat vagy a vezetéstámogató rendszerek állapotát jeleníti meg – aszerint, hogy a járművezető éppen mire kíváncsi. A megjelenített kép élességének és kontrasztjának titka egy új gyártásfolyamat, melynek hála a műszeregység még napsütésben is mindössze negyedannyi fényt ver vissza.

Megnövelt biztonság, tágasabb tér, fokozott szabadság

A Bosch jóvoltából már elérhető a Föld első ívelt digitális műszeregysége

A Bosch jóvoltából már elérhető a Föld első ívelt digitális műszeregysége

Azt ma minden gyerek tudja, hogy a Föld nem egy lapos korong, nem sík. Most mindazonáltal a Bosch a digitális és ívelt műszeregységével azt is megmutatja, hogy a gépjárműk megjelenítői tekintetében sem kell többé a síkoknál leragadni. Íve a szem természetes görbületét követi. Mindent összevetve a járművezető példának okáért a visszajelző- és figyelmeztető fényeket még a képernyő szélén is jobban észleli. Ezzel az otthonokból ismert ívelt képernyőjű tévékkel szemben is fel tud mutatni egy tetemes előnyt: ott mert folyamatosan ugyanabban az időben csak egy néző ülhet az ideális látószöget garantáló helyre. Viszont a gépjárműben az ívelt műszeregység folyamatosan optimálisan a járművezető látómezejében fedezhető fel. „A járművezető részére az ívelt digitális műszeregység fokozott komfortot és biztonságot jelent. Egyúttal az autógyártóknak nagyobb szabadságot és több teret nyújt a műszerfal kialakítása alatt” – indokolja Berns. Mivel a gyártók mind gyakrabban szándékoznának lemondani a műszerfalon a mechanikus gombokról, kapcsolókról és szabályzókarokról. Ezzel ellentétben a tekintélyes méretű képernyők a kívánságlistáik élén állnak – ezáltal a Bosch ívelt digitális műszeregysége is. Felülete alatt digitális monitorok egész sora van, és egy nem ívelt, ám ugyanekkora méretű képernyőnél közel két centiméterrel kevesebb helyet igényel.

Kívánságműsor a műszerfalon

Sebességmérő, a navigációs rendszer térképe, híváslista – a járművezető maradéktalanul a közlekedési helyzet és a saját stílusának megfelelően határozhatja meg, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg a 12,3 colos (31 centiméter) képátlójú műszeregységben. Erről a vezető részére láthatatlan, a képernyők mögött lapuló vezérlőegység gondoskodik. Ez szabályozza, hogy a sofőrnek folyamatosan azokat testhezálló információkat jelenítse meg, amelyeket látni igényelne. Választhat példának okáért az aktuális utazás részletes adatai, a navigációs rendszer térképe, a telefonja névjegyei vagy az éppen hallgatott lejátszási lista részletei közt. Minden információ megjeleníthető vagy a egész képernyőn, vagy más tartalmakkal közösen is. Ha valaki a tradicionális sebességmérő mellett a térképet és egyszerre a híváslistáját is szeretné megjeleníteni, az kényelmesen beállíthatja ezt a multifunkciós kormánykerék gombjaival vagy az infotainment rendszer érintőképernyőjén. A navigációs rendszer térképe már akár célzottan nagyítható közvetlenül a műszeregységben is – ez egy újabb olyan újdonság, amellyel elsőként a Touareg „Innovision Cockpit” műszerfalán találkozhatunk.

Negyedannyi tükrözés

Vibrációk, hőmérsékletingadozás, zavaró tényezőkkel szembeni ellenállóképesség: igen figyelemre méltó elvárásoknak kell megfelelnie az autókba épített képernyőknek a minőség és a robusztusság kapcsán. Ezenkívül a járművezetőnek a képernyőn megjelenő információkat megbízhatóan fel kell tudnia ismerni, még erős napsütés során is. A Bosch a modern ívelt digitális műszeregysége tekintetében így az egyik partnere kivételes gyártástechnológiáját alkalmazza, amely eddig sík képernyők tekintetében gondoskodott a világos külső fényviszonyok mellett is kontrasztgazdag megjelenítésről. Most első ízben alkalmazzák ezt sorozatgyártásban a műszerfal ívelt képernyőjéhez. Az optikai kötés (optical bonding) nevű eljárás alatt közvetlenül a képernyőre ragasztják a védelmet biztosító üveget. A két komponens e nagyszerű kapcsolata révén a műszeregység mindössze negyedannyi fényt ver vissza. Ez a járművezető részére azt jelenti, hogy majdnem teljesen megszűnik a vakítás, és a képernyőn még közvetlen napsütésben, azonkívül sötétben is kontrasztgazdag és tiszta képen jelennek meg a tartalmak.

Hozzászólások lezárva.