A Föld első feltekerhető OLED tévéjét szemlélteti az LG

Az LG a 2019-es CES-en ismét tudatosítja a tévé fogalmát, a dél-koreai cég tudniillik a szakmai vásáron tárja a közönség elé a Föld első feltekerhető OLED televízióját. A LG SIGNATURE OLED TV R (65R9 modell) megalkotását a társaság piacvezető OLED-technológiája tette lehetővé, ellenben nem simán egy, az emelkedett mérnöki tudást demonstráló készülékről van szó: a remek kép- és hangminőség utánozhatatlan formai lehetőségekkel kiegészülve teljesen új szintre emeli az otthoni televíziózás élményét.

A televíziózás legmodernebb korszaka nyilvánvalóan a méretnövekedésről szól. Amint javult a felbontás és a miközben a nézők mindinkább igényelték a házimozi-élményt, úgy lettek egyre nagyobbak a képernyők is. Mindez oda vezetett, hogy – mikor is a szerkezetek épp nincsenek bekapcsolva – a nagyméretű, fekete téglalapok a szobák egyik legdominánsabb elemévé váltak. A gyártók ezt úgy igyekeztek ellensúlyozni, hogy egyre vékonyabb szerkezeteket terveztek és lassan, de biztosan a képernyők kávája is eltűnőben van.

A Föld első feltekerhető OLED tévéjét szemlélteti az LG
A Föld első feltekerhető OLED tévéjét szemlélteti az LG

Az LG első alkalommal 2017-ben, a tapétaként falra simítható SIGNATURE OLED TV W bemutatásával lépett túl a tévékészülékek szokásos koncepcióján, mert ez a modell már nyilvánvalóan a képernyő egyszerűségére koncentrált úgy, hogy a szépség és a finom kifogástalan megjelenés nem ment a teljesítmény rovására. Ezt az eredményt szárnyalja most túl a feltekerhető televízió, azaz az LG SIGNATURE OLED TV R. Az eszköz nevében szereplő R betű egyidejűleg több kulcsfontosságú tulajdonságra is utal: revolutionary – forradalmi újdonságot jelent az otthoni szórakozásban, redefining – újradefiniálja az otthoni teret úgy, hogy egy gombnyomásra kinyitható (rise) vagy feltekerhető (roll-up).

A feltekerhető tévé valódi paradigmaváltást jelent, mert a nézőknek többé nem kell a falakhoz alkalmazkodniuk a szerkezet elhelyezésekor, sőt, már arra sincs szükség, hogy egy helyiség enteriőrjét akkor is egy képernyő határozza meg, mikor is az épp nincs használatban. Mindezt a SIGNATURE OLED TV R három eltérő, a televíziózásban eddig példátlan használati módja – Full View, Line View és Zero View – is kínálja.

Full View módban a egész képernyő érzékelhető, azaz ekkor élvezhető maradéktalanul az LG OLED tévéire sajátos jellegzetes kontaszt, színmélység és valósághű megjelenítés. A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) alkalmazásával tökéletesített, példa nélküli kép- és hangminőségről az LG második generációs α (Alpha) 9 processzora és gépi mélytanulási algoritmusa gondoskodik. Az LG AI-funkciókkal felvértezett idei tévékínálatában már a hangutasításokkal irányítható Amazon Alexa szintén rendelkezésre áll, de a masina patronálja az Apple AirPlay 2 és a HomeKit alkalmazások használatát is. Az AirPlay 2 révén a felhasználók játszva játszhatnak le videókat és zenéket akár az iTunes-on, akár más alkalmazásokon át, vagy közvetlenül a saját Apple készülékükről. A HomeKit segédkezésével a tévé a Home applikáción át vagy a Siri hanglapú asszisztenssel távirányítható.

Az ún. Line View módban a képernyő részben feltekerve marad, ezáltal még mindig rendelkezésre áll az olyan specifikus feladatok elvégzéséhez, amelyek nem igényelnek egész képernyős használatot. Ilyen lehet példaként az óra vagy az aktuális időjárás megjelenítése, de okostelefonunkról megosztva akár kedvenc családi fotóinkban is gyönyörködhetünk a képernyőn.

Zero View módban a 65 hüvelykes képernyő egyáltalán nem érzékelhető, a feltekert kijelző egész egészében eltűnik a talapzatban. Ez ellenben nem jelenti azt, hogy a masina egyáltalán nincs használatban: zenehallgatáshoz vagy más audiotartalmakhoz még mindig rendelkezésre áll a tévé 4.2 csatornás, 100 wattos Dolby Atmos hangsugárzó-rendszere. A prémium színvonal a talapzat dizájnjában is tetten érhető, a szálcsiszolt alumínium készülékháztól kezdve a hangszórók első osztályú gyapjú borításáig – a formatervet a dán Kvadrat stúdió jegyzi.

Hozzászólások lezárva.