A virtuális valóságban utazhatunk hamar az Audik fedélzetén

Az Audi újradefiniálta Las Vegasban, a Consumer Electronics Show-n (CES) az autós szórakoztatást. Az elkövetkezendő időszakokban a hátsó ülésen utazók VR szemüveg igénybevételével filmezhetnek, videójátékozhatnak vagy interaktív tartalmakat fogyaszthatnak, minden eddiginél élethűbb módon. A prémium márka olyan modern műszaki megoldást prezentált, amely az utazás alatt igazodik a jármű valós mozgásához: mikor is a kocsi jobbra kanyarodik, a virtuális űrhajó, amelyen a játékban utazunk ugyanezt a mozgást követi. Az Audi leányvállalatán át alapította meg a „holoride” nevű start-upot, a fejlesztésükhöz ugyanakkor nyitott forráskódú platformot használtak, ezáltal az elkövetkezendő időszakokban minden autóipari- és szoftverfejlesztő vállalat részére elérhetővé válik a megoldás.

Egy Marvel produkcióval mutatta be legkorszerűbb fejlesztését az Audi a Consumer Electronics Show-n (CES), melyet ezúttal is Las Vegasban rendeztek január centrumában. A csodálatos, futurisztikus modern műszaki megoldást a Disneyvel szövetségben alkották meg a négykarikás márka mérnökei, amely egy VR szemüveg hozzájárulásával a virtuális valóságba repíti az Audi e-tron hátsó utasait. A szemüveget felvéve egy lenyűgözően ábrázolt világűrbe kerülnek a hátul ülők, ahol a kocsi a Galaxis Őrzőjének űrhajójává változik, s a 2019 tavaszán megjelenő Bosszúállók széria, Végjáték című filmjében is szereplő Mordállyal közösen halad keresztül egy aszteroida mezőn. Az impulzus különlegességét az adja, hogy az űrhajó, – ahol a virtuális valóságban utazunk –, leköveti az e-tron mozgását: ha a kocsi jobbra fordul, az űrhajónk jobbra megkerül példaként egy szemből érkező, csillagközi járművet, ha az e-tron gyorsít, akkor az űrhajó is ezt utánozza.

A virtuális valóságban utazhatunk hamar az Audik fedélzetén
A virtuális valóságban utazhatunk hamar az Audik fedélzetén

Annak érdekében, hogy az autós szórakoztatás legfrissebb műfaját minél gyorsabban elérhetővé tegyék a vásárlók részére, az Audi új megközelítést alkalmazott: holoride néven start-up céget hozott létre, ahol leányvállalatán, az Audi Electronics Venture-ön át büszkélkedhet kisebbségi tulajdonnal. A holoride fejlesztette a modern műszaki megoldást, s ezen a cégen át szabadalmaztatták a megoldást. A programhoz nyílt platformot használtak, mindent összevetve más autógyártóknak és fejlesztő cégeknek is lehetőségük nyílik arra, hogy saját tartalmat programozzanak. „A kreatívok arra fogják használni a platformunkat, hogy olyan virtuális valóságot hozzanak létre, amely a monoton utazást igazi kalanddá varázsolják” – mondta Nils Wollny, az Audi digitális részlegének vezetője és a holoride jövőbeli vezérigazgatója. – „A jövő új szórakoztatási lehetőségét mindössze a jármű-, eszköz- és tartalomgyártók együttműködésével tudjuk továbbfejleszteni.”

A játéktermi programok adaptálásától kezdve, a víz alatti kalandokon és az űrkutatáson keresztül, történelmi városokon vezető túrán vagy az emberi véráramot bemutató utazáson át megközelítően bármi megalkotható ezen a felületen. A holoride egy olyan szoftverfejlesztői csomagot nyújt a partnereknek, amely a jármű adataihoz nyújt interfészt és azokat változtatja virtuális valósággá. Ez mindazonáltal lehetőséget ad a számítógépes szakembereknek arra, hogy olyan világot hozzanak létre, amely minden érzékszervünkre hat. Mivel a vizuális impresszió és a felhasználók érzései szinkronban mozognak, a tradícióknak megfelelő filmek, sorozatok vagy prezentációk úgy tekinthetőek meg menetközben, hogy mintegy minimális az esélye a rosszullétnek.

A holoride várhatóan három éven belül vezeti piacra a terméket. Hosszútávon, a közlekedési infrastruktúra elemei közti (Car-to-X) információcsere fejlődésével a forgalmi helyzetek is élményelemmé változhatnak: ha példának okáért megállunk a lámpánál, akkor egy váratlan tárgy bukkanhat fel a játékban, vagy példaként egy oktatóprogramot egy kvíz szakíthatja meg.

Az Audi és a Marvel Studios – a Marvel univerzum filmek kezdete óta – szoros kapcsolatban állnak egymással, a 2008-ban bemutatott Vasemberben példaként a főszereplő Tony Stark egy Audi R8 hozzájárulásával küzdött meg az ellenségeivel. A két társaság együttműködésre építve alkották meg szövetségben a korszerű VR játékukat: a „Bosszúállók: Mordály menekülése” (Rocket’s Rescue Run) című program azt ismerteti részleteiben is, hogy mennyire élvezetessé lehet varázsolni egy utazást a VR modern műszaki megoldás hozzájárulásával.

„Az Audi, a Marvel és a Disney ezzel a programmal ünnepli a Marvel Studios fennállásának tizedik évfordulóját, amely a kiváló tartalmat vegyíti az továbbfejlesztett technológiával” – mondta Mike Goslin, a Disney Games and Interactive Experiences alelnöke. – „A játék a CES-re készült és pusztán a kísérletezés és a felfedezés hajtott minket. Permanensen keressük a modern technológiai megoldásokat, hogy érdekesebbé tehessük a történeteinket.”

Hozzászólások lezárva.