Szupergyors internet hálózat épült ki Jász-Nagykun-Szolnok megye újabb négy helységében

Összesen több mint 309 millió forintból újabb négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen épült ki szélessávú internet hálózat a Szupergyors internet programban (Szip) – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára Tiszaörsön, a beruházás átadásán.

Kara Ákos hangoztatta: a tiszafüredi járás négy helységében, Tiszaörsön, Tiszaderzsen, Tiszaszentimrén és Tiszaszőlősön, százszázalékos a lefedettség, a Magyar Telekommal a Key-Telecommal partnerségben megvalósult beruházás összesen 2156 háztartást érint. Ezen belül Tiszaörsön 295 háztartásban valósult meg hálózatfejlesztés a program keretében – tette hozzá. Kiemelte: az egész tiszafüredi járásban csaknem öt és félezer háztartás részére akár másodpercenként 2 gigabit letöltési sebességgel optikai technológiával elérhető az internet.

Szupergyors internet hálózat épült ki Jász-Nagykun-Szolnok megye újabb négy helységében

Szupergyors internet hálózat épült ki Jász-Nagykun-Szolnok megye újabb négy helységében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztésekre összesen több mint 3,2 milliárd forintot fordít a kormány. A Szip program 2015-ös indulása óta – a 2018 végéig kiépített és az elmúlt hetekben kiépült már több mint 500 ezer új végponttal közösen – Magyarországon több mint 2,8 millió háztartásban válik hozzáférhetővé szélessávú vezetékes internet. A Szip idén januárban indult második szakaszában ugyanakkor hétről-hétre újabb beruházások átadása valószínű – tette hozzá.

A Szupergyors internet programra összesen 150 milliárd forintot költ a kormány, ebből csaknem 58 milliárd forint uniós forrás. A program célkitűzése, hogy másodpercenként legalább 100 megabit sávszélességű, lehetőleg gigabit-képes, elsődlegesen optikai hálózatok épüljenek. A magyar kormány célja, hogy minden magyar ember, minden magyar vállalkozás és minden magyar helyi közösség a digitalizáció nyertesévé váljon – hangoztatta Kara Ákos. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési követe a találkozón nyomatékosította: nem szabad, hogy falun élni minőségileg rosszabb legyen, mint egy nagyvárosban. Így teremtette meg a kormányzat a Magyar falu programot. Aki az interneten nincs otthon, az lemarad a többiektől, a tiszaörsi gyerekeknek ugyanannyi esélyt kell adni, mint a nagyvárosban élőknek – mondta. Keresztyénné Nagy Mariann, Tiszaörs (független) alpolgármestere kijelentette: a községben régóta elérhető az internetszolgáltatás és az emberek nagy része használja is. A kiépített szupergyors internethálózat ellenben optimalizálja a hozzáférést, a lendületes, hatékony világháló-használatot.

mti

Hozzászólások lezárva.