Okos ipari robotkarokat ismertetett az LG

Az LG Electronics (LG) az ugyancsak a cégcsoportba tartozó LG CNS-el együtt a Hannover Messe bemutatón szemléltette piacvezető ipari technológiai megoldásait. Az LG az ipari önvezérlő robotoktól és az integrált platformoktól az automatizált gyárakig jó néhány szektor részére szolgáltat szolgáltatásokat, így tetemes szerepet kapott a Föld legnagyobb, 75 állam 6500 vállalatát felvonultató ipari technológiai expóján is.

A LG kiállítóterén kihangsúlyozott szerepet kapott az ún. Mobil Manipulátor, egy olyan ipari önvezérlő robot, amit azért fejlesztettek ki, hogy növelje a termelékenységet és a minőséget az nagy tudású, automatizált gyárakban. A hattengelyes, automata vezérlési, avagy vezető nélküli járműtechnológiát (Automated Guided Vehicle, AGV) alkalmazó robotkar a gyártósor egy meghatározott területén mozog, és olyan hasznos feladatokat képes elvégezni, mint a komponensek szállítása, a készítmények összeszerelése vagy az eltérő folyamatok ellenőrzése. Az LG a Mobil Manipulátorral kompatibilis újabb ipari eszközöket – példának okáért mesterséges intelligenciával felvértezett ellenőrző- és vertikálisan tagolt, azaz függőleges csuklókaros robotokat – is bemutat a tárlaton.

Okos ipari robotkarokat ismertetett az LG

Okos ipari robotkarokat ismertetett az LG

Az LG standjának érdeklődői a gépi ismeretszerzés alapú vizuális ellenőrzés (Machine Learning-based Vision Inspection, MAVIN) technológiával is megismerkedhettek, amely az LG saját mesterségesintelligencia-megoldása a minőségellenőrzés hatékonyságának növelésére. Az LG anyag- és gyártástervezési kutatóintézete által kifejlesztett gépi mélytanulási algoritmus alkalmazásával a MAVIN több mint 99 százalékos pontossággal képes azonosítani a hibákat az olyan elektronikai komponensek gyártósorain, mint a megjelenítők, kameramodulok és elektromos járműakkumulátorok. Ezt a fejlett megoldást már nem kizárólag az LG Electronics, hanem újabb, az LG-csoporthoz tartozó cégek is alkalmazzák gyártási folyamataik alatt.

Az LG olyan artikulált (tagolt, csuklós) robotokat is bemutatott, melyeket az LG 30 százalékos részesedésével funkcionáló ipari robotikai társaság, a koreai Robostar fejlesztett ki. A vízszintesen artikulált SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm) robotkar képes a komponensek szállítására és összeszerelésére a gyártósorokon. A Robostar hattengelyes robotjait – melyek az emberi karhoz hasonlóan hat tengely körül elfordulva képesek elvégezni a szállításhoz, összeszeléshez és hegesztéshez létfontosságú mozgásokat – már az LG incheoni járműalkatrészgyárában is alkalmazzák.

Az LG CNS przentálja a Factova nevű, nagy tudású automatizált gyárak részére kifejlesztett integrált platformot is. A Factova szimpla megoldást ígér a gyárautomatizálás alapjainak lefektetésére a gyártási folyamatok esetén összegyűjtött adatok és a mesterségesintelligencia-technológia felhasználásával. Kiberfizikai rendszerével (Cyber Physical System, CPS) a robotok és létesítmények valós időben felügyelhetők egy háromdimenziós, virtuális térben. A gyártósoron alkalmazott szimulációs technológiával közösen a platform biztonságos vezérlést nyújt és képes előre jelezni a készülékek és robotok közti lehetséges problémákat, meghibásodásokat. A hannoveri bemutató vendégei valós időben felügyelhetik és vezérelhetik egy létező üzem üzemelését a Factova integrált, gyári eszközvezérlésére kifejlesztett platformján át.

Az LG Electronics olyan szenzorokat is bemutatott, melyek ezenkívül, hogy támogatják a dolgozók tevékenységét, biztonságosabb munkakörnyezetet is hoznak létre. A tVOC-szenzor érzékeli a légtérben megjelenő illékony szerves vegyületeket, ezáltal szivárgás során figyelmezteti a központi vezérlőrendszert az ártalmas gázok jelenlétére. Az önvezető AGV-eszközökbe épített, az infravörös fény érzékelésével háromdimenziós képalkotásra képes Time-of-Flight (ToF) érzékelő precízen azonosítja az akadályokat, mindent összevetve biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a robotok mozgását. A saját áramforrású, elektromos IoT szenzor ugyanakkor valós időben érzékeli a helyi villamos hálózat működésének rendellenességeit.

„A Hannover Messe remek alkalom arra, hogy az LG demonstrálja felettes státuszát az ipari modern műszaki megoldás területén, és betekintést nyújtson úttörő, okos gyártástechnológiai megoldásaiba” – mondta Kim Byung-yeol, az LG gyártástechnológiai részlegének alelnöke. „Az LG már létező tudására építve tágítja ki az nagy tudású gyártástechnikai megoldások határait.”

A Hannover Messe idei Integrált Ipar és Ipari Intelligencia tematikájának megfelelően a rendezvényen nagyon sok iparág internacionális úttörői találkoztak, hogy bemutassák napjaink korszakalkotó ipari gépi tanulási és mesterségesintelligencia-technológiáit.

Hozzászólások lezárva.