Csehország a francia szabályok alapján építi meg nagysebességű vasútjait

Csehország a francia TGV társaság szabályai és normái alapján akarja kiépíteni saját nagysebességű vasúti hálózatát. Az együttműködésről a kelet csehországi Pardubicében, egy szakmai szimpóziumon írt alá együttes emlékeztetőt a cseh vasútvonalak kezelője (SZDC) és francia partnere (SNCT) – jelentette a CTK hírügynökség.

A szabályok és az előírások a nagysebességű vasútvonalak építésénél szerfelett fontosak. „Nem tudom elképzelni, hogy mindezt nálunk újra ki kellene dolgozni, mikor is Franciaországban már negyven éve kitalálták és működtetik” – mondta Jirí Svoboda, a cseh vasútvonalak kezelőjének igazgatója a hírügynökségnek.

Csehország a francia szabályok alapján építi meg nagysebességű vasútjait

Csehország a francia szabályok alapján építi meg nagysebességű vasútjait

Az SZDC és az SNCF múlt évben szeptember óta tárgyalt a francia szabályok átadásáról. Svoboda alapján a csehek így 11 millió koronát (138,6 millió forint) fognak kifizetni a franciáknak, de megéri, mert mindent összevetve fölöttébb felgyorsulhatnak a munkálatok.

A francia szabályok alapján épültek a marokkói és részben a spanyolországi gyors vasútvonalak is – tette hozzá.

„Nekünk nincsenek saját elemzéseink, ezeket most egy csomagban megkapjuk. Ebből megtudjuk, milyen követelményeket állítsunk a tervezők és az építők elé” – jegyezte meg Svoboda.

A memorandum alapján cseh szakértők mennek Franciaországba, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg a tapasztalatokkal.

A létfontosságú projektek kidolgozását az SZDC már az idén elkezdi. Az első szakaszban három próbaútvonal létrehozását tervezik, Prága, Brünn és Ostrava mellett.

A szimpóziumon elhangzott, hogy a gyors vasúti hálózat kiépítése csaknem 20-25 évig is eltarthat, a gyanítható költségek elérhetik a 600 milliárd koronát.

mti

Hozzászólások lezárva.