Robbanásszerű fejlődés előtt áll az okosotthonok piaca

Robbanásszerű fejlődés előtt áll az okosotthonok piaca nemzetközileg, az önvezető gépkocsik után jönnek az „öntanuló” otthonok, a modern megoldások ugyanakkor új mestereket igényelnek, új szakmákat hoznak létre, amelyre a magyar fejlesztőknek is időben kell felkészülniük – nyomatékosította Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home tulajdonosa megjegyezve, hogy a magyar megoldások és mesterek iránt már most is nagymértékű az internacionális kíváncsiság.

Az érdeklődőknek eljuttatott közleményben az okosmegoldásokat kidolgozó magyar startup tulajdonosa felhívta a figyelmet arra, hogy az otthoni „okoseszközök” piacának rohamos fejlődése a szolgáltatások körét egy teljesen új szakmával, a smart home-szerelővel bővítheti, akiknek eddig soha nem használt megoldásokkal kell megismerkedniük. Példaként említette, hogy a Chameleon a világon elsőként a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval jelent meg a magyar és az internacionális piacon.

Robbanásszerű fejlődés előtt áll az okosotthonok piaca, a magyar megoldások iránt hangsúlyos az internacionális kíváncsiság

Robbanásszerű fejlődés előtt áll az okosotthonok piaca, a magyar megoldások iránt hangsúlyos az internacionális kíváncsiság

A társaság jelen pillanatban második körös befektetőt keres, az internacionális terjeszkedés elősegítése érdekében legalább 400 millió forintot vonnának be. A újabb hazai terjeszkedést mindazonáltal a januárban kapott, 75 millió forint kockázatitőke-befektetés biztosítja -írták.

A Chameleon nagymértékű növekedéssel számol: a hazai okosotthon piac mérete egyes vélemények alapján megháromszorozódik a következő három évben, míg a hazai smart home penetráció az aktuális 4 százalékról közel 13 százalékra emelkedik 2021-re. Európában a smarthome-beruházások összértéke minden évben átlagosan 39 %-kal nőtt az elmúlt időszakban, amíg 2020-ra az európai piac mérete várhatóan meghaladja a 23 milliárd eurót. A társaság tervei közt megjelenik, hogy két éven belül piacra lép az Egyesült Államokban, mely teljes körű szinten most a legnagyobb smarthome-piac, 24 milliárd euró értékkel.

A magyar startup idén 250-300 millió forint árbevételt remél, a tavalyi, csaknem 50 millió forint után.

Legmodernebb nagyfokú fejlesztésük egy mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési algoritmus, melynek piaci bevezetéséhez a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán nyertek 50 millió forintot. A világújdonságnak számító modell alapja a saját fejlesztésű mesterséges intelligencia, amely képes a hőmérsékleti adatok gyűjtése után „megtanulni” az építmény energetikai viszonyait és megjósolni az ideális időpontokat a fűtés/hűtés ki és bekapcsolására. Fűtés és hűtés során is funkcionál, a rendszer öntanuló, mindent összevetve annak menedzselésével nem kell foglalkozni. A modern műszaki megoldás a Microsoft Azure felhő alapú szolgáltatása hozzájárulásával minden megváltoztatás nélkül elérhető, az őszi fűtési szezon beindulásával ugyanakkor teszt jelleggel díjmentesen elérhetővé teszik a rendszert minden, az NGBS (felület fűtés-hűtés tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglakozó cége) által telepített lakóhelyben, mindent összevetve pompás gépészeti háttér során több ezer háztartásba kerülhet be a modern műszaki megoldás egyetlen gombnyomással, minden plusz beépítési költség nélkül – nyomatékosította a közleményben Szarvas Péter.

Építés alatt áll az első bemutató lakóhelyük is: az egész társasház okos lesz Zuglóban (5 lakóhely), és az egyik tetőtéri okosotthont bárki kipróbálhatja, egy hétvégére ki is bérelheti.

Elindították a tömeggyártást Kínában, és az idén nyitnak az irodai és a szállodai piac felé, elkezdik az első okosiroda és szálloda felszerelését.

A képzésben is aktívan vesz részt a startup: rendszeres oktatásokon mutatják be a villanyszerelőknek és a szakembereknek a rendszert. Indítottak egy gyakornoki programot is az Óbudai Egyetemmel, hogy a fiatal munkaerőt be tudják vonzani a modern területre.

A Chameleon Smart Home fejlesztéseinek betudhatóan az okos megoldások napjainkban már használt lakásokba, lakótelepekre, társasházakba utólag is telepíthetőek, sőt a valamennyi gyártó termékével kompatibilis megoldásaikat nagyobb lakásrendszerekhez is kínálják, ezzel a világon elsőként jöhettek létre okosotthonokkal kommunikáló „okostársasházak” és „okoslakóparkok” – nyomatékosította a közleményben.

mti

Hozzászólások lezárva.