Zabolátlan teljesítmény a vezetés specifikus élményével

Globális bemutató a korszerű BMW M8 Coupé és a korszerű BMW M8 Cabrio modellpárosában: a hajtáslánc és a futómű konfigurálását kínáló „Setup” gombbal a fékrendszer beállításai is személyre szabhatóvá válnak, míg a most bemutatott „M Mode” gomb a közúti és a versenypályás vezetés preferenciáit részesíti előnyben.

A BMW M modellek a vezetés összehasonlíthatatlan élményével bírnak – mostantól még egyedibb formában: a BMW M GmbH egy olyan új kijelző- és járművezérlő rendszert ismertet, amellyel nagyteljesítményű sportautóinak hajtáslánca, futóműve és vezetést támogató rendszerei részletekbe menően személyre szabhatók. A vezetési szituáció függvényében állítható járműbeállításokon és a „Setup” gombbal konfigurálható saját rendszerpreferenciákon túl a bajor prémiumgyártó vásárlói már az „M Mode” gomb modern szolgáltatásait is kiélvezhetik, egyetlen gombnyomással. A „Setup” gomb a járműbeállítások az összes régebbinél átfogóbb részletességét váltja valóra, míg az „M Mode” gomb a kijelző- és vezetést támogató rendszerek személyre szabott hangolását kínálja. Ez a teljességgel páratlan, az összes régebbinél intuitívabb járművezérlő rendszer első ízben a korszerű BMW M8 Coupé és a korszerű BMW M8 Competition Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 10,5 – 10,6 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 238 – 242 gramm / km; előzetes értékek), ezenfelül a modern BMW M8 Cabrio és a modern BMW M8 Competition Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 10,6 – 10,8 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 241 – 246 gramm / km; előzetes értékek) fedélzetén mutatkozik be. Az fejlesztés segédkezésével a BMW nagyteljesítményű luxusautóinak vezetői még intenzívebben élhetik keresztül a csúcsmodellek rendkívüli adottságait, az abszolút menetkomforttól kezdve, egészen a vérpezsdítő versenypályás lendületig.

Zabolátlan teljesítmény a vezetés specifikus élményével: a BMW M GmbH új kijelző- és járművezérlő rendszert fejleszt nagyteljesítményű sportautóiba

A BMW M modellek részére kifejlesztett járművezérlő rendszerek eddig is konkrétan széles skálán kínálták fel az ügyfelek részére a hajtáslánc és a futómű jellegzetes hangolási lehetőségeit, aminek részeként a vezetők az kapacitás, a kerékfelfüggesztés és a kormánymű karakterisztikáját külön-külön állíthatják be. A BMW M xDrive nagy tudású összkerékhajtással dolgozó modellek tekintetében a motorból érkező erő tengelyek közti elosztásának mértéke is maximálisan személyre szabható. A korszerű BMW M8 Coupé és a modern BMW M8 Cabrio mindezeken felül a fékrendszer konfigurálását is felkínálja a bajor prémiumgyártó megrendelőinek.

Új „Setup” gomb a hajtáslánc és a futómű közvetlen, intuitív irányítása érdekében

A korszerű BMW M8 Coupé és a modern BMW M8 Cabrio középkonzolján megtalálható „Setup” gomb öt különféle járműparaméter közvetlen beállítását kínálja. A új gomb megnyomására a központi megjelenítőn a „Járműbeállítások” menüpont ugrik fel, amely listába rendezve mutatja az adott modell aktuális beállításait. A bajor prémiumgyártó fogyasztói itt egyetlen lépéssel, perszonális preferenciáik alapján állíthatják keresztül a motor, a futómű, a kormánymű, a fékrendszer és a BMW M xDrive okos összkerékhajtás működési szisztémáját, az érintőképernyő vagy a BMW iDrive vezérlőtárcsa igénybevételével.

Az kapacitás karakterisztikája az EFFICIENT, a SPORT és a SPORT PLUS beállítások közt állítható, ameddig a futómű az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítók COMFORT, SPORT és SPORT PLUS hangolási lehetőségeit ajánlja fel. A vezetők a BMW M-specifikus, elektromechanikus szervokormány és a modern fékrendszer tekintetében a COMFORT és a SPORT karakterisztikák közül választhatnak. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) kikapcsolásakor a BMW M xDrive okos összkerékhajtás 4WD, 4WD SPORT és 2WD (tisztán hátsókerék-meghajtás) üzemmódjai is elérhetővé válnak. A bajor prémiumgyártó fogyasztói a sportkormányon fedezhető fel M1 és M² gombokra külön-külön elmenthetik a motor, a futómű, a fékrendszer, a kormánymű és a BMW M xDrive okos összkerékhajtás személyre szabott, példásan egymáshoz hangolt karakterisztikáit, amelyeket a motorhang, a sebességváltó-karakterisztika, a menetstabilizáló rendszerek és az automata motorleállítási alkalom (Auto Start Stop) egyéni preferenciákhoz igazított beállításaival egészíthetnek ki. A jármű egész beállítása ezáltal egyetlen gombnyomással aktiválhatóvá válik.

Premier a BMW M8 sportmodellben: integrált fékrendszer korrekt pedál-visszajelzésekkel és BMW M-specifikus konfigurálhatósággal

A modern BMW M8 sportmodellben debütáló, BMW M-specifikus fékrendszer a fékezési karakterisztika speciális hangolásának lehetőségét váltja valóra. Az modernizált modern műszaki megoldás hozzájárulásával a bajor prémiumgyártó fogyasztói egyetlen rendszeren át, a vezetési szituáció függvényében állíthatják be a fékrendszer reagálási sebességét, erősségét és vezérlőfunkcióit. Az integrált fékrendszer hozzávetőlegesen két kilogrammal csökkenti a jármű rugózatlan tömegét és vákuum-mentes fékhatás-erősítővel fokozza a modell hatékonyságát. Az ideális lassuláshoz elengedhetetlen féknyomást egy elektromos egység állítja elő, amely intenzívebb működést, a menetstabilizáló rendszerekkel mindazonáltal kiemelkedően gyorsabb és pontosabb együttműködést garantál.

Az integrált fékrendszer lassító hatását a bajor prémiumgyártó megrendelői remekül személyre szabhatják, míg a rendszer minden vezetési szituációban korrekt pedál-visszajelzéseket ad. Utóbbiakra sem a nedves útviszonyok, sem az oldalirányú gyorsulási impressziók, sem a magasabb fékhőmérsékletek nincsenek hatással. A precíz pedál-visszajelzések eközben minden pillanatban nagyszerű fékerő-adagolhatóságot garantálnak.

A BMW M modellek részére kifejlesztett, új fékrendszer két eltérő pedál-visszajelzési lehetőséget is ajánl: a fékpedál érzékenységét COMFORT és SPORT karakterisztika alapján állíthatják be a bajor prémiummárka használói. Amíg előbbi a komfortos vezetési benyomás működési elvét részesíti előnyben, addig utóbbi már a pedál legenyhébb érintésére is végtelenül közvetlen, azonnali fékhatással reagál. Eme továbbfejlesztett rendszer az alapfelszereltségként kínált BMW M fékekkel és a külön választható extrafelszereltség részeként elérhető BMW M karbon-kerámia fékekkel is észbontóan együttműködik a modern BMW M8 sportmodellben.

Színtiszta vezetési benyomás az újítás erejével: az „M Mode” gomb

A „Setup” gomb által felkínált mostani járműbeállítási választások mellett a korszerű BMW M8 a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó karakterisztikájának és az kapacitás hangjának beállítását is kínálja, előbbit az előválasztó karon elhelyezett Drivelogic gomb, utóbbit ugyanakkor a középkonzolon elhelyezett különálló gomb segédkezésével. A menetstabilizáló rendszerek érzékenységét csökkentő és kontrollált járműcsúsztatásokat is lehetővé tevő M Dinamikus Mód (MDM – M Dynamic Mode), sőt még a dinamikus menetstabilizáló rendszert (DSC – Dynamic Stability Control) kikapcsoló „DSC Off” szerepkör szintén külön gombot kapott.

A BMW M GmbH új zászlóshajóinak egyik hatalmas újítása ugyanakkor a középkonzolon elhelyezett „M Mode” gomb, aminek segédkezésével a bajor prémiumgyártó megrendelői magán preferenciáik alapján állíthatják keresztül a vezetést támogató rendszerek működési elvét, továbbá a maradéktalanul digitális műszeregység és a BMW Head-up megjelenítő párosának megjelenített tartalmát. Az „M Mode” gomb megnyomásával a korszerű BMW M8 Coupé és a korszerű BMW M8 Cabrio vezetői a ROAD és a SPORT üzemmódok közt választhatnak, amely a modern BMW M8 Competition Coupé és a modern BMW M8 Competition Cabrio modellpáros során TRACK üzemmóddal egészül ki. Mindhárom opció az adott vezetési szituáció függvényében fokozza a BMW M modellek által fémjelzett vezetési élményt. Az opciók változtatásával a kijelzőkön megjelenített tartalmak és információk is változnak, a vezetést támogató rendszerek menetbiztonsági közbeavatkozásai ugyanakkor – úgy mint az aktív fékezés vagy az aktív kormányzás – minimálisra csökkennek, vagy teljesen megszűnnek.

Az alapértelmezett beállításként aktiválódó ROAD üzemmód során az alapfelszereltségként és opcionális extrafelszereltségként funkcionáló vezetést támogató rendszerek mindegyik bekapcsolnak. Az „M Mode” gomb egyszeri megnyomásával rögvest aktiválódik a SPORT üzemmód, amely a bajor prémiumgyártó kliensei által konfigurált szisztéma alapján működteti a fedélzeti vezetést támogató rendszereket. A modern műszaki megoldás ilyenkor az adott útszakaszra vonatkozó sebességkorlátozásokról és előzési tilalmakról is mindössze figyelmeztető jelzéseket küld, míg a vezetést támogató rendszerek minden fékezési és kormányzási közbeavatkozását kikapcsolja – kivéve az automata fékező funkcióval dolgozó, ütközésre figyelmeztető rendszer (Collision Warning with braking function) és a kikerülési segédlet (Evasion Aid) tekintetében.

SPORT üzemmódban a maradéktalanul digitális műszeregység és a BMW Head-up monitor is a új M View megjelenítés alapján dolgozik. A modern műszaki megoldás ilyenkor mindössze a sportos vezetéshez elengedhetetlen legszámottevőbb információkat jeleníti meg, mindent összevetve a BMW M-specifikus fordulatszámmérőt, az ideális sebességváltás kijelzését, a digitális sebességmérőt és az aktuális sebességi fokozatot. A műszeregység bal és jobb oldalán ezzel párhuzamosan a hűtőfolyadék hőmérséklete, a turbófeltöltő töltési nyomása, a gumiabroncsok állapota és a hosszanti-, ezenfelül oldalirányú gyorsulás mértéke érzékelhető. A BMW Head-up megjelenítő tartalma ez esetben mindössze a fordulatszámmérőre, az ideális sebességváltás kijelzésére, a navigációs rendszer iránymutatásaira és távolsági figyelmeztetéseire, az aktuális tempóra és sebességi fokozatra, emellett a sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer (Speed Limit Info) korlátozásaira és előzési tilalmaira koncenrálódik. Az „M Mode” gomb ismételt megnyomásával a rendszer az alapértelmezett beállításként aktiválódó ROAD üzemmódra vált keresztül.

Az „M Mode” gomb hosszabb megnyomásával kelthető életre a konkrétan versenypályás használatra kifejlesztett TRACK üzemmód, viszont csak a korszerű BMW M8 Competition Coupé és a modern BMW M8 Competition Cabrio modellpáros tekintetében. Az opció aktiválását a vezetőknek a BMW iDrive vezérlőtárcsa megnyomásával is meg kell erősíteniük, a modern műszaki megoldás tudniillik ez esetben minden komfort- és biztonságfokozó vezetést támogató rendszert kikapcsolja. Kikapcsol ezenkívül a fedélzeti zenerendszer és a központi monitor is, hogy a bajor prémiummárka kuncsaftjai maximálisan a pálya vonalvezetésére koncentrálhassanak. A TRACK üzemmód aktiválásával a korszerű BMW M8 Competition Coupé és a modern BMW M8 Competition Cabrio vezetői a BMW M divízió motorsport-ihlette, tisztán versenyautós esszenciáját élhetik keresztül. A digitális műszeregység és a BMW Head-up megjelenítő ez esetben is M View megjelenítés alapján dolgozik, viszont a navigációs rendszer iránymutatásai és távolsági figyelmeztetései, sőt még a sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer (Speed Limit Info) korlátozásai és előzési tilalmai nélkül. Az „M Mode” gomb ismételt megnyomásával a rendszer az alapértelmezett beállításként aktiválódó ROAD üzemmódra vált keresztül.

Hozzászólások lezárva.