A tenger alatt felhasználható lézeres berendezést építenek hazai cégek

A tenger alatt futó csővezetékek melegítésére hasznavehető lézeres berendezést építenek hazai cégek, a 722 millió forintból megvalósuló fejlesztéshez 495 millió forint vissza nem térítendő európai uniós segítséget kapott a Nabuv Kereskedelmi Kft. és az Advanced Network Technologies Kft. (ANT Kft.)

A konzorciumban dolgozó vállalkozások olyan lézeres berendezést akarnak kialakítani, amelyiknek segédkezésével elhárítható a tengerekben van kőolajvezetékek fagyás miatti dugulása a csővezeték megbontása nélkül. A tengerek mélyebb rétegeiben elhelyezett vezetékek gyakran befagynak, a fagyást ilyenkor a vezetékekben képződő metán hidrátok okozzák. A termelő olajvállalatok részére létfontosságú a bonyodalom kiküszöbölése, mivelhogy a hidrátok okozta fagyás folytán elakad a vezetékekben a kőolaj áramlása.

A tenger alatt felhasználható lézeres berendezést építenek hazai cégek

A tenger alatt felhasználható lézeres berendezést építenek hazai cégek

A hazai cégek által fejlesztendő berendezést az elképzelések alapján egy mini tengeralattjáróra erősítenék, és ezáltal juttatnák el a csővezeték azon részéhez, ahol a fagyást észlelték. A lézer működése közben szakaszosan felmelegíti a csővezeték érintett szakaszát, ezáltal külső beavatkozás nélkül szünteti meg a problémát. Ezáltal nem kell attól tartani, hogy a fagyás megszüntetése közben a vezeték megbontása folytán kőolaj juthat a tengerbe.

A lézer, amit felhasználnak ezt követően a projekt kivitelezésénél már elkészült, most építik azt a szerkezetet, amely lehetőséget kínál ennek a lézernek a tárolására. A lézert Máltán már tesztelték megközelítőleg 50 méter mélyen a víz alatt, és a tesztek sikeresek voltak.

A lézeres berendezés prototípusa várhatóan idén ősszel készül el, egy tenger alatti csővezetékekkel munkálkodó ausztrál társaság mindazonáltal már jelezte, hogy szeretné kipróbálni a magyar fejlesztők találmányát.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a Nabuv Kft. nettó árbevétele a 2018-as kereskedelmi évben 2,03 milliárd forint volt, ami 339,79 millió forinttal haladta meg a vállalat 2017-es árbevételét. A társaság adózás után 110,55 millió forint nyereséggel zárt múlt évben, 2017-ben mindazonáltal 83,05 millió forint nyereségre tett szert. Az ANT Kft. nettó árbevétele a 2018-as kereskedelmi évben 409,38 millió forint volt, 2017-ben azonban meghaladta a 781 millió forintot. A vállalat adózás után 26,61 millió forint nyereséggel zárt, hasonlóan teljesített 2017-ben is, akkor adózott eredménye 26,82 millió forint volt.

mti

Hozzászólások lezárva.