Döntés született nyolc európai szuper-számítástechnikai centrum helyszínéről

Az európai magas hatékonyságú számítástechnikai együttes vállalkozás (EuroHPC) kijelölte az első európai szuperszámítógépeknek otthont adó nyolc számítástechnikai centrum helyszíneit.A luxembourgi székhelyű EuroHPC információja alapján a nyolc szuper-számítástechnikai központot a bulgáriai Szófiába, a csehországi Ostravába, a finnországi Kajaaniba, a luxembourgi Bissenbe, a portugáliai Minhóba, a szlovéniai Mariborba, sőt még Bolognába és Barcelonába telepítik.

Döntés született nyolc európai szuper-számítástechnikai centrum helyszínéről

A központok olyan területeken támogatják ezután az alkalmazások fejlesztését, mint az egészségügy, a gyógyszer- és anyagtervezés, a biotechnológia, az időjárás-előrejelzés, ezenfelül az éghajlatváltozás elleni küzdelem. Az együttes vállalkozásban részt vevő 28 állam közül összesen 19 lesz tagja a központokat üzemeltető konzorciumoknak. Az uniós forrásokkal közösen mindent összevetve az együttes vállalkozás összesen 840 millió eurós (egy euró csaknem 320 forint) költségvetésből gazdálkodhat.

Az EuroHPC együttes uniós vállalkozás 2018 novemberében alakult meg az Európai Bizottság javaslatára és az Európai Unió Tanácsának patronálásával. Célja, hogy az EU 2020 végére világszínvonalú szuperszámítógépes infrastruktúrával rendelkezzen.

mti

Hozzászólások lezárva.