A BMW építi a Föld legjobb hibridjét – már fél évtizede

A BMW i8 plug-in hibrid sportautó hajtáslánc-technológiája sorozatban ötödször nyerte meg a Föld legnívósabb, autóipari erőforrásokat és hajtáslánc-technológiákat elismerő átfogó kitüntetését, az internacionális Év Motorja Díjat.

A BMW i8 plug-in hibrid sportautó (a BMW i8 Roadster átlagos üzemanyag-fogyasztása, továbbá vegyített energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása: 2,0 liter / 100 km, 14,5 kWh / 100 km, 46 gramm / km; a BMW i8 Coupé átlagos üzemanyag-fogyasztása, továbbá vegyített energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása: 1,8 liter / 100 km, 14,0 kWh / 100 km, 42 gramm / km) idén sorozatban ötödik alkalommal hódította el kategóriájában az internacionális Év Motorja Díjat. A bajor prémiumgyártó követendő hajtáslánc-technológiája idén egy modern kategóriában méretett meg: a legjobb hibrid hajtáslánc-technológiák mezőnyében, ahol a BMW i8 meglepő fölénnyel diadalmaskodott. A Münchenben készülő, progresszív sportautó 233 ponttal hódította el a kategória arany serlegét – a második helyezettnek kikiáltott modell 138 pontjával szemben.

A BMW építi a Föld legjobb hibridjét – már fél évtizede

A BMW építi a Föld legjobb hibridjét – már fél évtizede

2014-ben a BMW i8 a járműtechnológia úttörőjeként látott napvilágot, megtisztelő titulusát mindazonáltal mind a mai napig őrzi: a BMW plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellcsaládjának kifejlesztésekor a progresszív sportautó hajtáslánc-technológiája szolgált mértékadó műszaki alapként. 2019 végére a bajor prémiumgyártó tíztagúra bővíti fel plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellcsaládját, amellyel a prémium szegmens legszélesebb hálózatról tölthető portfólióját biztosítsa használóinak. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó párosával a BMW Group idejekorán piacvezetővé érett a hálózatról tölthető autók mezőnyében, az továbbfejlesztett duóra érkező megrendelések mindazonáltal 2017 óta nem kizárólagosan Németországban, de egész Európában újabbnál újabb csúcsot döntenek – a prémium modellek mezőnyében és a egész autóipari szegmensben szintúgy.

Világpremierje óta a BMW i8 plug-in hibrid sportautó hajtáslánc-technológiája évente elhódította kategóriájában a Föld legjobb hibridjének járó elismerést, bevezetésekor mindemellett a legjobb új erőforrásnak odaítélhető elismerést és az internacionális Év Motorja Díj abszolút trófeáját is kiérdemelte. A modern műszaki megoldás idei, sorozatban ötödik diadala példaértékűen támasztja alá a forradalmi megoldásokban rejlő hajtáslánc innovációs erősségét. 2014 óta a jövő sportautójaként elkönyvelt BMW i8 évente a legkelendőbb plug-in hibrid sportautóként végez az értékesítési tabella élén. A BMW i3 és a BMW i8 a precízen felépített modellportfólió két végén foglal helyet, köztük a BMW márka nemzetközileg osztatlan népszerűségnek örvendő, plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt gépkocsijaival, amelyek a BMW i divízió technológiai örökségével lehetővé tették, hogy a müncheni központú vállalatcsoport a prémium szegmens legszélesebb hálózatról tölthető modellpalettájával szolgálja ki ügyfeleit.

A BMW i8 legfrissebb variánsa a sportautók menetteljesítményét egy kompakt modell üzemanyag-hatékonyságával összevonja. Háromhengeres benzinmotorjának maximális teljesítménye 170 kW / 231 lóerő, amely a hátsó kerekeket hajtja. A 105 kW / 143 lóerő maximális teljesítményűre hízlalt elektromos motor – amely egy nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorból nyeri működéséhez az energiát – eközben az első tengelyre továbbítja erejét. A típus-specifikus plug-in hibrid hajtáslánc, amit a BMW Group házon belül fejlesztett ki és kreál le, a legkorszerűbb gépjárműk menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései alapján egyetlen feltöltéssel 55 kilométer tisztán elektromos hatótávolságra képes. Az első kerekeket hajtó elektromos motor és a hátsókerék-meghajtást kínáló benzinmotor együttműködéséből egy ideális tapadást biztosító összkerékhajtás jön létre, amely rendkívüli kigyorsításokat és kanyardinamikát garantál.

Úgy, hogy a nagyobb teljesítményű kapacitás a hátsó kerekeket hajtja, padlógázas gyorsulásnál ugyanakkor az elektromos motor azonnali többlet-teljesítményt ígér, példaértékű hajtáslánc-hatékonyság mellett születik meg a BMW által fémjelzett vezetési hatás. A modell 4,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, amely a legkorszerűbb gépjárműk menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései alapján átlagos 100 kilométeren 2,0 liter üzemanyag-fogyasztással és 14,5 kWh vegyített energiafogyasztással, emellett kilométerenkénti vegyített 46 gramm károsanyag-kibocsátással párosul. A BMW i8 Coupé ezzel párhuzamosan 1,8 liter üzemanyagot éget el átlagos 100 kilométeren, 14,0 kWh vegyített energiafogyasztás és kilométerenkénti 42 gramm vegyített károsanyag-kibocsátás mellett.

Idén huszonegyedik alkalommal adományozták az internacionális Év Motorja Díjakat. A BMW Group márkái által konstruált modellek az első felvonás óta összesen hetven díjat zsebeltek be saját kategóriájukban vagy abszolút viszonylatban. A legjobb erőforrásoknak és hajtáslánc-technológiáknak járó elismeréseket évről évre egy internacionális szakújságírókból álló zsűri ítéli oda a győzteseknek: a bizottságban harmincegy állam hetven mestere foglal helyet. Az ez évi díjazottakat 2019. május 22-én, szerdán, a stuttgarti Motor Expo ünnepélyes gálaestjén jelentették be.

Hozzászólások lezárva.