Villámgyors, hatékony, megbízható: a mesterséges intelligencia térnyerése a BMW Group tömegtermelési folyamataiban

A müncheni központú vállalatcsoport a sorozatgyártás egyre több területén kamatoztatja az okos modern műszaki megoldást, amely leveszi a munkatársak válláról az ismétlődő feladatok terhét.

A mesterséges intelligencia az autógyártás egyre több területén jelenik meg biztonsági, felülellenőrzési vagy már konkrétan folyamatirányítási célból. 2018 óta a BMW Group az okos modern műszaki megoldás több válfaját alkalmazza tömegtermelési folyamataiban. Az egyik legfőbb ilyen régió az automatizált képfelismerés, amely alatt a mesterséges intelligencia a másodperc századrésze alatt veti össze az adott gyártási fázis megmunkált alapanyagainak és összeszerelt alkatrészeinek fényképét az adatbázisban raktározott mintaképekkel. A modern műszaki megoldás mindent összevetve valós időben képes kiszűrni a nem teljesen példás alapanyagokat, egy hibásan összeszerelt alkatrész során mindazonáltal az eltéréseket is megmutatja.

Villámgyors, hatékony, megbízható: a mesterséges intelligencia térnyerése a BMW Group tömegtermelési folyamataiban

Villámgyors, hatékony, megbízható: a mesterséges intelligencia térnyerése a BMW Group tömegtermelési folyamataiban

Az modernizált modern műszaki megoldás villámgyors, megbízható, és legfőképpen flottul hasznosítható. „A mesterséges intelligenciában hatalmas alternatívák rejlenek, míg abban is nyújt támogatást nekünk, hogy fenntartsuk prémium minőségű sorozatgyártási szabványainkat úgy, hogy levesszük munkatársaink válláról az ismétlődő feladatok terhét” – hangoztatta Christian Patron, a BMW Group internacionális gyártási hálózatának innováció-alkalmazásért, digitalizációért és adatelemzésért felelős részlegvezetője.

A BMW Group tömegtermelési folyamataiban a rugalmasan alkalmazható, gazdaságos, mesterséges intelligenciára épülő modern műszaki megoldás szakaszosan kapja meg a telepített kamerák élőképeire támaszkodó megoldások feladatát. Az nagy tudású modern műszaki megoldás használata meglehetősen klasszikus, használatához mindössze egy hordozható mini kamerára és egy átfogó, előzetes adatbetáplálásra van szükség. A munkatársak egy adott alapanyagról vagy alkatrészről több szögből is fényképet készítenek, amelyeken bejelölik a lehetséges eltérések és meghibásodások helyét. A betáplált fényképekből mindent összevetve egy úgynevezett neurális hálózat épül fel, amelyre támaszkodva a mesterséges intelligencia a későbbiekben emberi közbeavatkozás nélkül képes a kifogástalanul automatizált képfelismerésre. A munkatársaknak bonyolult kódokat sem kell írniuk, mivelhogy az algoritmus ezt is elvégzi helyettük. A modern műszaki megoldás betanítási folyamata alatt – amely akár egy egész éjszakát is igénybe vehet – egy nagyteljesítményű szerver a hozzávetőlegesen száz darab fényképből összeállítja az adott alapanyag vagy alkatrész neurális hálózatát, ezután azonnali optimalizálásba kezd: pár tesztfolyamat és utóhangolás után a modern műszaki megoldás 100%-os megbízhatósággal funkcionál. A betanítási folyamat végeztével és a neurális hálózat felépülésével a mesterséges intelligencia hibátlanul látja, hogy a tömegtermelési láncban érkező alapanyag vagy alkatrész megfelel-e a BMW Group rendhagyóan magas gyártási szabványainak.

Az nagy tudású modern műszaki megoldás még a szakadatlan mozgó tárgyakat is képes istenien leképezni, függetlenül az adott gyárterület fényviszonyaitól és a mini kamera pozíciójától. Mindez végtelenül széles felhasználási területeken ad hatalmas lehetőségeket, nem kizárólagosan a konkrét tömegtermelési folyamatokban, de a logisztika területén is. A mesterséges intelligencia jó néhány esetben képes levenni a munkatársak válláról az olyan ismétlődő feladatok terhét, akárcsak az elakadásjelző háromszög precíz csomagtérbe szerelésének vagy az első ablaktörlő lapátok rögzítésének ellenőrzése.

A mesterséges intelligencia egyre összetettebb feladatok elvégzésére képes

A BMW Group dingolfingi gyárának végső jármű-összeszerelő csarnokában a mesterséges intelligencia nyújt támogatást a munkatársaknak összevetni a konkrét rendeléseket a gyártósoron érkező modellek típusjelzéseivel. A munkatársak több száz fénykép támogatásával táplálták be az okos modern műszaki megoldás adatbázisába minden modellnevet, az „xDrive” felirathoz hasonló megjelöléseket, sőt még minden lehetséges típusjelzés-kombinációt, mindent összevetve a mesterséges intelligencia a gyártósoron érkező minden egyes új gépkocsit összeveti a rendelésekkel. Ha eltérést észlel, vagy azt tapasztalja, hogy az egyik gépjárműről hiányzik a típusjelzés, a modern műszaki megoldás értesítést küld a munkatársaknak.

„Maradéktalanul munkatársaink tapasztalatára és szakértelmére támaszkodunk e téren. Ők tudják leginkább megítélni, hogy a mesterséges intelligencia mely folyamatokban és mely fázisoknál tud a legjobb minőségben, a leghatékonyabban közreműködni. Szándékosan nem bonyolítjuk az okos modern műszaki megoldás alkalmazhatóságát, használatuk semmiféle átfogó IT-jártasságot nem kíván” – mondta Christian Patron.

A mesterséges intelligencia az álhibajelzéseket is kiküszöböli

A présüzemben a lapos lemezekből magas precizitással megformált karosszériaelemek készülnek. Egy-két esetben előfordul, hogy a megformált elemeken porszemcsék vagy olajmaradványok maradnak, amelyeket a BMW Group dingolfingi gyárában ezelőtt alkalmazott, kamera-alapú alkatrész-felülellenőrző modern műszaki megoldások eltérésként érzékeltek: a modern műszaki megoldás ez esetekben annak ellenére is álhibajelzésekkel értesítette a munkatársakat, hogy igazság szerint kiválóan alakított alkatrészek készültek. A mesterséges intelligencia igénybevételével ez már nem fordulhat elő, merthogy az adott alkatrész neurális hálózatába a munkatársak ezelőtt nem kizárólagosan a hibátlanul tiszta alkatrészről, de a porszemcsékkel és olajmaradvánnyal hagyott alkatrészekről is csaknem száz fényképet tápláltak be az adatbázisba, kiküszöbölve ezzel az álhibajelzéseket.

A BMW Group Steyr-i üzemében a vállalatcsoport adatelemző részlege szintén sikeresen alkalmazza az álhibajelzéseket kiküszöbölő modern műszaki megoldást. A hidegen járatott motorok nyomatékmérő tesztelése esetén jelentkező eseti eltérések rövid időn belül eltűnnek, a mesterséges intelligencia használata előtt viszont minden ilyen esetben az erőforrást összetett manuális ellenőrzésnek, újabb teszteknek és valós, üzemanyaggal hajtott bemelegítési próbáknak vetették alá. Az okos modern műszaki megoldás rendhagyó ellenőrző szoftverébe több nyomatékmérő teszt folyamatát táplálták be, a mesterséges intelligencia ezáltal képes különbséget tenni a tényleges és az álhibajelzések közt.

A mesterséges intelligencia, mint folyamatirányító

A BMW Group elsőként Steyr-i üzemében alkalmazta folyamatirányítóként a mesterséges intelligenciát. A modern műszaki megoldás úgy gyorsítja fel a létesítmény logisztikai folyamatait, hogy egy kamera támogatásával idő előtt megszűri a futószalagon érkező tárolódobozokat. Az adatbázisba ezelőtt betáplált fényképek elemzésével a mesterséges intelligencia még becsomagolt állapotban képes eldönteni, hogy az adott tárolódobozt szükséges-e raklapon rögzíteni vagy – mérete és stabilitása okán – nincs szüksége újabb biztonsági intézkedésre. Ha az adott tárolódoboznak nincs szüksége rögzítésre, úgy azt a legrövidebb úton a targoncákhoz irányítja, ha ellenben úgy ítéli meg, hogy az elemnek újabb rögzítésre van szüksége, a targoncák előtt azt a rögzítő fázishoz irányítja. A mesterséges intelligencia alkalmazását megelőzően az összes tárolódoboz közvetlenül a targoncákhoz érkezett, merről a munkatársak kerülőúton küldték vissza a újabb rögzítést igénylő elemeket.

A BMW Group viszont nem kizárólagosan Steyr-i üzemében alkalmazza logisztikai célokra a mesterséges intelligenciát. A modern műszaki megoldás képes külön-külön kezelni a nagyfelbontású háromdimenziós szkenneléssel digitalizált tárgyakat, és mint ilyen, fantasztikus virtuális tervezési lehetőségeket garantál. Az nagy tudású modern műszaki megoldás képes megkülönböztetni egymástól az épületeket, a falakat, a tárolóegységeket és a gépeket, folyamatfejlesztéskor a mérnökök mindent összevetve első ízben digitálisan, milliméterre precízen végezhetik el a tervezett módosításokat.

Létesítményeiben a BMW Group a mesterséges intelligencia jó néhány eltérő alkalmazási lehetőségét vetíti előre. Az nagy tudású adatelemzés, a csúcstechnológiás mérési modern műszaki megoldások és a mesterséges intelligencia együttműködése a tömegtermelési folyamatok merőben új lehetőségeit váltja valóra. A modern műszaki megoldás a végső jármű-összeszerelő folyamatból érkező gépjárműk legapróbb eltéréseit is képes kiszűrni, az egyes gépek karbantartási feladatait ugyanakkor nem az előzetes ütemterveknek megfelelően, hanem a valós használtság alapján állítja össze. A mesterséges intelligencia a karosszériafényezés utómunkálatait is nyújt támogatást csökkenteni, mivelhogy, ha idejekorán kiszűri a fényezésre váró elemeken látható porszemcséket, utólag nem kell azokat kipolírozni a fényezésből.

Hozzászólások lezárva.