Plug-in hibrid hajtáslánc-technológia a planéta talán legsikeresebb terepjárójában: íme a BMW X3 xDrive30e

A legújabb akkumulátorcella-technológia egyetlen feltöltéssel akár 55 kilométeren át nyújt károsanyag-kibocsátástól mentes vezetési élményt.

A BMW xDrive nagy tudású összkerékhajtás és az követendő BMW eDrive hajtáslánc-technológia nem mindennapi kombinációja újabb BMW modellben váltja valóra a vezetés hosszú távon fenntartható élményét: a modern BMW X3 xDrive30e a bajor prémiumgyártó Sports Activity Vehicle (SAV) modellcsaládjának harmadik olyan tagja, amely plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és okos összkerékhajtással, kimagasló sokoldalúság mentén ígér páratlanul alacsony üzemanyag-fogyasztással és károsanyag-kibocsátással kecsegtető, zéró emissziójú mobilitást. A négyhengeres benzinmotor és a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia elektromos motorja közösen 215 kW / 292 lóerő maximális rendszerteljesítményre képes, míg a BMW xDrive okos összkerékhajtás és a korszerű BMW eDrive hajtáslánc-technológia lenyűgöző kombinációja a 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztást 2,1 – 2,4 literre, a kilométerenkénti vegyített károsanyag-kibocsátást ugyanakkor 49 – 54 grammra csökkenti. A korszerű BMW X3 xDrive30e vegyített energiafogyasztása 16,4 – 17,2 kWh / 100 km. A legújabb akkumulátorcella-technológiával dolgozó, nagyfeszültségű lítium-ion akku egyetlen feltöltéssel 51 – 55 kilométer tisztán elektromos meghajtást garantál.

Plug-in hibrid hajtáslánc-technológia a planéta talán legsikeresebb terepjárójában: íme a BMW X3 xDrive30e

Plug-in hibrid hajtáslánc-technológia a planéta talán legsikeresebb terepjárójában: íme a BMW X3 xDrive30e

A korszerű BMW X3 xDrive30e sorozatgyártásban kínált első példányai 2019 decemberében gurulnak le a bajor prémiumgyártó egyesült államokbeli, Spartanburgban funkcionáló üzemének gyártósorairól, ahol a korszerű BMW X3 belsőégésű erőforrással szerelt modellváltozatai is készülnek. Az újdonság piaci premierje 2020 tavaszán veszi kezdetét. A korszerű BMW X3 xDrive30e bevezetésével a BMW tovább folytatja hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákra épülő portfólió-fejlesztési stratégiáját, amellyel fogyasztói egyre átfogóbb igényeinek maradéktalan kielégítését is biztosítja. A prémium középkategória az egész világon osztatlan népszerűségnek örvendő SAV modellje 2020-tól a BMW márka első olyan gépkocsijává érik, amit belsőégésű erőforrással, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és tisztán elektromos meghajtással is megvásárolhatnak a bajor prémiumgyártó ügyfélköre.

Sports Activity Vehicle modell serény vezethetőséggel, eszméletlen terepjáró képességekkel és jellegzetes belső hatékonysággal

A modern BMW X3 xDrive30e egy jócskán hatékony hajtáslánc-technológiával vértezi fel a bajor prémiummárka Sports Activity Vehicle modelljeinek jellegzetes kvalitásait. A plug-in hibrid újdonságot aktív vezethetőség, sportos menetteljesítmény, erős kialakítás, megismételhetetlen sokoldalúság, fantáziadús utastér, prémium minőség és fejlett járműkapcsolati fejlesztések definiálják. A BMW xDrive nagy tudású összkerékhajtás minden pillanatban – még tisztán elektromos meghajtás során is – a vezetési szituáció követelményei alapján osztja el az első és a hátsó tengely közt a hajtásláncból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot, amellyel nem kizárólagosan épített utakon, de járatlan tájakon is garantálja a sportos vezethetőséggel átitatott, ideális terepjáró képességet. A BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 2.0 liter hengerűrtartalmú benzinmotor 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményéhez a nyolcfokozatú Steptronic automataváltóba épített elektromos motor 80 kW / 109 lóerő maximális teljesítménye társul, amely közösen 215 kW / 292 lóerő maximális rendszerteljesítményben teljesedik ki. A plug-in hibrid hajtáslánc-technológia csúcs forgatónyomatéka 420 Nm, amellyel a korszerű BMW X3 xDrive30e mindössze 6,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, végsebessége ugyanakkor 210 km/óra.

A korszerű BMW X3 xDrive30e plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájában dolgozó elektromos motor a működési üzemmód és a vezetési szituáció függvényében tisztán elektromos meghajtásra és a belsőégésű kapacitás támogatására is képes. A középkonzolon látható eDrive gombról aktiválható MAX eDrive vezetési üzemmódban a korszerű BMW X3 xDrive30e egészen 135 km/órás sebességig képes fenntartani a tisztán elektromos meghajtást. Az alapértelmezett hajtáslánc-beállításként aktiválódó Auto eDrive vezetési üzemmódban a modern műszaki megoldás zéró emissziójú végsebessége 110 km/óra. A belsőégésű kapacitás mindkét vezetési üzemmódban csak az adott sebességhatár elérésével, vagy a gázpedál padlózásával csatlakozik be a hajtásba. Ha a belsőégésű kapacitás és az elektromos motor is dolgozik, a hajtáslánc-technológia a lehető legoptimálisabb belső hatékonyság mentén üzemel, szükség során mindazonáltal a lehető legdinamikusabb gyorsulást garantálja: megszakítás nélkül tartott utazótempónál az elektromos motor támogatása páratlanul alacsony üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket idéz elő, azonnali teljesítmény-leadása mindazonáltal már álló helyzetből is vérpezsdítő sprinttel kecsegtet. Az elektromos motor rásegítésének betudhatóan a belsőégésű kapacitás csaknem az összes vezetési szituációban a lehető leghatékonyabb működési elv mentén dolgozik. A BATTERY CONTROL vezetési üzemmód eközben mindvégig garantálja a nagyfeszültségű akku töltöttségi szintjének fenntartását és növelését, hogy a hajtáslánc a tisztán elektromos meghajtást lehetővé tevő energiát az utazás egy későbbi fázisában, példaként nagyvárosba érkezve hasznosíthassa.

Nagyfeszültségű akku a legújabb akkumulátorcella-technológiával

A modern BMW X3 xDrive30e lítium-ion akkumulátorát helytakarékossági okokból a hátsó üléssor alá építették be a tervezők, a belsőégésű kapacitás üzemanyagtartálya ugyanakkor a hátsó tengely fölött kapott helyet. Mindez azt jelenti, hogy a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X3 csomagterének tárolókapacitása mintegy precízen megegyezik a belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodellek hasonló értékével, a 450 liter csomagtér-térfogat mindazonáltal a 40:20:40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével egészen 1 500 literig bővíthető. A legújabb akkumulátorcella-technológiának és a 12,0 kWh bruttó energiateljesítménynek hála a nagyfeszültségű áramforrás nem kizárólagosan a korszerű BMW X3 xDrive30e hajtásláncának belső hatékonyságát, de tisztán elektromos meghajtással megtehető hatótávolságát is nagymértékű mértékben fokozza. A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt újdonság mindent összevetve a hétköznapokban is kompromisszumok nélkül felhasználható, míg hosszabb távokon szintén pompás partnernek bizonyul.

A modern BMW X3 xDrive30e nagyfeszültségű akkumulátorát a modellhez alapfelszereltségként kínált töltőkábellel, háztartási aljzatról is feltölthetik a bajor prémiumgyártó vásárlói. Az akku töltési ideje ez esetben mindössze hat óra. A BMW i Wallbox falitöltővel mindez három és fél órára redukálódik. Az energiatároló egység töltőnyílása a bal első kerékjárati ívben látható. A lítium-ion akkumulátorban tárolt energia nem kizárólagosan az elektromos motor üzemelését, de a fedélzeti 12 voltos rendszer energiaellátását is biztosítja.

Négy eltérő felszereltségi csomag és továbbfejlesztett extrafelszereltségi opciók

Az alapfelszereltség alternatíváiként a modern BMW X3 xDrive30e Advantage, xLine, Luxury és M Sport felszereltségi csomagokkal is megrendelhető. A modell alapfelszereltségének az akusztikus gyalogosfigyelmeztető rendszer is része, amely alacsony sebességnél egy jellegzetes hanggal figyelmezteti a jármű környezetében közlekedőket a gépkocsi jelenlétére. Mindezt nélküle, hogy megzavarná az utasok menetkomfortját. A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt terepjáró alapfelszereltségébe ezen felül a légkondicionáló kiegészítő fűtése is beletartozik: a modern műszaki megoldás távolról, akár a BMW Connected okostelefon-alkalmazáson át is aktiválható, hogy indulásra a bajor prémiumgyártó ügyfeleit előre beállított utastéri hőmérséklet fogadja. A nagyfeszültségű akku töltését mindezeken felül nagyszámú modernizált digitális szolgáltatás patronálja: a vezető okoskészüléken át kikeresheti és lefoglalhatja a részére leginkább szimpatikus járműtöltő állomást, távolról vezérelheti a járműtöltés folyamatát és okoskészülékein át mindvégig figyelemmel követheti az akku aktuális töltöttségi szintjéből kiszámolt tisztán elektromos és vegyített hatótávolságot is.

Sőt mi több, a modern BMW X3 xDrive30e modellhez jóformán a modern BMW X3 opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján megtalálható minden tétel ugyanúgy elérhető – nem kizárólagosan a vezetés élményének, de az utazás kényelmének és az különleges megjelenés fokozásának érdekében is. Ilyen például az adaptív futómű, a változó áttételű sport kormánymű, a BMW M sport fékrendszer, a BMW Head-Up monitor, a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control), a kormányzó és sávtartó asszisztensekkel dolgozó Driving Assistant Plus csomag, továbbá a Parking Assistant Plus parkolóasszisztens. Továbbfejlesztett extraként rendelhetik meg a bajor prémiummárka kuncsaftjai a modellhez az elektromosan működtethető vonóhorgot is, amelyiknek maximális terhelhetősége a korszerű BMW X3 xDrive30e modell tekintetében 2 000 kilogramm.

Hozzászólások lezárva.