Helyi 5G-hálózatokat állít elő a Bosch

A Bosch úgy véli, hogy a helyi 5G-hálózatok jelentik az előremutató utat. A cég 5G üzemeltetési engedélyekért folyamodott Németország egyes területein. “IoT vállalatként a Bosch régóta folytat kutatásokat az 5G témájában. A modern kommunikációs szabvány kulcsfontosságú az automatizált és hálózatba kapcsolt vezetéshez, és a jövő gyárának egyik alapvető eleme” – mondta Dr. Michael Bolle, a Bosch csoport digitális és technológiai igazgatója. A Bosch azt követően, hogy megkapta az engedélyeket a szabályozó hatóságoktól, a helyi 5G-hálózatokat 2020 közben kiválasztott partnerekkel együttműködésben tervezi felállítani, az Ipar 4.0-ban rejlő potenciálok jobb kiaknázása érdekében. A következő pár hónapban a Bosch 5G-teszteket végez gyáraiban és renningeni kutatási campusán.

Helyi 5G-hálózatok a Bosch gyárak részére

A frekvenciakiosztásért felelős szabályozó hatóság, a Bundesnetzagentur már engedélyezi az üzemek részére, hogy magánhasználatra szerezzenek engedélyeket. Ez kínálja a Bosch részére saját 5G-hálózatának létrehozását, és ezáltal versenyképességének növelését. “A magántulajdonban található helyi hálózatok maximális biztonságot és függetlenséget nyújtanak, és az 5G felgyorsítja az ipari gyártási folyamatokat. Így a helyi 5G-hálózatok létrehozásával fontos lépést tehetünk kardinális célunk, a jövő gyárának megteremtése felé” – mondta Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technológiáért felelős tagja. A Bosch eredendően az Ipar 4.0 szempontjából vezető, Stuttgart-Feuerbachban fedezhető fel gyárához és renningeni kutatási campusához igényelt 5G üzemeltetési engedélyt. “A kiválasztott helyeken végzett úttörő munka a Bosch egész, nemzetközileg csaknem 280 gyárból álló gyártási hálózata részére hasznosul ezt követően” – mondta Bolle.

Helyi 5G-hálózatokat állít elő a Bosch

Helyi 5G-hálózatokat állít elő a Bosch

Az 5G kulcsszerepet játszik a jövő gyárában

“Elképzelésünk alapján a jövő gyárában mindössze a padló, a falak és a födém lesznek rögzített elemek. Minden más mozgatható, és az igények alapján formálható lesz” – mondta Najork. Mobil robotok, önvezető szállítójárművek és okosszemüvegek nyújtanak hozzájárulást a munkatársak részére a jövő gyárában. Az ilyen rugalmas rendszereknél lényeges követelmény a magas hatékonyságú vezetéknélküli infrastruktúra, amely kínálja az emberek, a gépek és másfajta berendezések közti hatékony kommunikációt. “Ehhez megbízható, biztonságos, gyors és rövid válaszidejű adatátviteli rendszerre van szükség – ez mind lehetséges az 5G-vel” – mondta Andreas Müller, aki kutatóként dolgozik a Boschnál, és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke.

Az 5G pozitív tulajdonsága, hogy nemcsak eszközként szolgál a mobileszközök és a vezetéknélküli érzékelők hatékony összekapcsolásához, hanem egyben alapot is nyújt teljesen új rendszerkoncepciókhoz. Biztosítja példának okáért egy mobil robot valós idejű irányítását a helyi gyártási felhőben tárolt adatok felhasználásával. Ezenfelül a gépek üzemelését is optimalizálja. “Ha manapság besétálunk egy gyárba, azt látjuk, hogy csaknem az összes gépnek van egy vészkapcsolóval ellátott vezérlőpultja. Valakinek meg kell nyomnia azt a gombot ahhoz, hogy a gépet leállítsa. Az 5G támogatásával az operátornak nem kell a gép közelében lennie: a vészleállítás illetve egyéb funkciók is végrehajthatók egy mobileszköz segédkezésével. Ez megkönnyíti az operátor tevékenységét, és egyben költségtakarékos is” – mondta Müller.

Az 5G növeli a biztonságot a gyártás esetén

A helyi 5G-hálózatok gyakorlatilag megszüntetik a szolgáltatóktól való függést. Saját vezetéknélküli hálózatuk létrehozásával és működtetésével a gyártók azokat úgy konfigurálhatják, hogy megfeleljenek az ipari kommunikációs alkalmazások gyakran meglehetősen magas követelményeinek. Ezzel a megoldással azonfelül teljesen az ellenőrzésük alatt tarthatják a biztonság kérdését. Ha példaként a nyilvános hálózat túlterhelt, a helyi 5G-hálózatok lehetővé teszik, hogy a gyártási műveletek a rendszer feletti kontroll elvesztése nélkül tovább folytatódjanak. Ez csökkenti a kereskedelmi kockázatokat, és megőrzi az adatok szuverenitását. Az internethez illetve egyéb nyilvános hálózatokhoz konkrétan erre a célra szentelt interfészeken át kapcsolódnak, amelyeket örökösen ellenőriznek.

Németország vezető szerepet vállal az 5G kapcsán

A modern 5G-szabvány bevezetése első alkalommal biztosítja a lehetőséget a németországi intézmények részére, hogy saját celluláris helyi hálózatokat hozzanak létre és üzemeltessenek. A német szabályozó hatóságok a 3700 és 3800 MHz közti hullámsávot különítették el erre a célra. A frekvenciák kiosztása az igények alapján történik, a kiosztás esetén előnyt élveznek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó, ráadásul a mezőgazdasági és erdészeti alkalmazások. Az engedélyeket kezdetben tíz évre adják. Az egyes engedélyek díja az 1000 eurós alapdíjon felül a kiosztott sávszélességtől, a lefoglalt időtől és a kiszolgált régió nagyságától is függ.

Hozzászólások lezárva.