A Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben

A kutatókat is megdöbbentő méretű, a Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben.

A jelenség 15 ezer fényévnyi távolságra van a Földtől, tömege ugyanakkor 70-szer nagyobb a Napénál – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában a Nature című akadémiai lapban megjelent tanulmányt elevenítve.

A Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben

A Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben

Kiss László csillagász-fizikus azt mondta el, hogy a Tejútrendszer centrumában van millió vagy milliárd naptömegű fekete lyukakról már évtizedek óta tudnak a tudósok. A csillagász alapján ami újdonság ebben a akadémiai felfedezésben, hogy ennek a fekete lyuknak a tömege hetvenszer nagyobb a Napénál.

A csillagfejlődés aktuális modelljei alapján ilyen pár tíz naptömegű fekete lyukak viszont nem létezhetnének a galaxisunkban.

Kijelentette még: minden korábbi, több tíz naptömegű, közepes naptömegű fekete lyukak mind meglehetősen messze voltak, és azt gondolták, hogy a Tejútrendszerünkben nincsenek jó szituációk ilyenek kialakulásához, de most a kínai vezetésű kutatócsoport megmutatta, hogy ellenben vannak. Hozzátéve, hogy a 15 ezer fényév nem olyan nagy távolság, csaknem kozmikus szomszédság.

A fekete lyukat egy internacionális kutatócsoport találta meg a kínai LAMOST teleszkóp támogatásával úgy, hogy hosszú időn keresztül figyelték több nagyobb csillag mozgását.

A csillagászoknak most magyarázatot kell találniuk a jelenségre, ez ugyanakkor akár “egy hozzáadott komponens lehet a sötét anyag témájában” – mondta Kiss László.

A szakemberek alapján a fekete lyukaknak alapvetően két típusa van. A kisebb, csillagtömegű fekete lyukak a Napnál maximum 20-szor nagyobb tömegűek, akkor keletkeznek, amikor egy fölöttébb nagy csillag összeomlik. A szupernagy tömegű fekete lyukak ugyanakkor legalább több milliószor nagyobbak, mint a Nap, eredetük mindazonáltal

idegen.

mti

Hozzászólások lezárva.