Több mint 200 ló egy sporttáskában – a Volkswagen ID. 3 elektromos hajtása

Az ID. 3 a Volkswagen egy új korszakának, az elektromos mobilitásnak a kezdete. Az elektromos hajtást, amely a moduláris elektromos hajtásrendszer-platformján (MEB) alapul, a Volkswagen Group Components gyártja. Nem kizárólag kevésbé összetett, mint egy szokásos benzin- vagy dízelmotor, hanem elég kompakt is ahhoz, hogy beleférjen egy sporttáskába. De hogyan funkcionál igazság szerint a kasseli Components telephelyen előállított elektromos hajtás?

Az elektromos hajtás alkatrészei

Minden villanymotoron van egy álló állórész, aminek belsejében forog a forgórész. Az állórész réz huzaltekercsekből készül. Amikor elektromos áram áramlik ezeken a tekercseken, egy forgó mágneses mező jön létre az állórészben, amely a forgórész forogását okozza. A forgómozgás hétköznapi fizikai elven alapszik: a mágnesben található ellenkező pólusok vonzzák egymást, amíg az azonos pólusok taszítják egymást. Ezenkívül két eltérő elektromos hajtás van: állandó mágneses, kefe nélküli motorok és az aszinkron motorok. Az állandó mágneses kefe nélküli motor erős állandó mágneses rotorral ellátott, amely szinkronban forog az állórész mágneses mezőjével. Aszinkron gépekben viszont a rotor az elektromos áramot használja saját mágneses mezőjének generálására, és ennek eredményeként a forgórész forgása elmarad az állórész mágneses mezőjének forgásától.

Több mint 200 ló egy sporttáskában – a Volkswagen ID. 3 elektromos hajtása

Több mint 200 ló egy sporttáskában – a Volkswagen ID. 3 elektromos hajtása

Hajtű tekercselési modern műszaki megoldás és következetesen könnyed konstrukció

A Volkswagen új ID. 3-ját APP 310 elektromos hajtással szerelték fel. Ez a meghajtó egy állandó mágneses, kefe nélküli motor. Az “APP” megjelölés a hajtás és a sebességváltó tengellyel párhuzamos elrendezéséből származik, amíg az ezt követő szám megjelölés a 310 Nm-es maximális nyomatékból származik. Ennek a hajtásnak a fő alkatrészeit az páratlan gyártás és a Csoport gyártás kombinációjával állítják elő a Volkswagen Group Components eltérő gyártóhelyein.

A forgórészt és az állórészt a Salzgitterben látható alkatrészgyárban gyártják. A korszerű hajtű módszerű tekercselési modern műszaki megoldás megkövetelte egy továbbfejlesztett gyártási folyamat alkalmazását az állórész összeszerelésében, amikor is az állórész laminált magjában található tereket optimálisan kitöltik sík, előre kialakított réztekercsekkel. Ez növeli a nyomaték sűrűségét és az elektromos hajtás hatékonyságát, összehasonlítva a rézhuzal-tekercsekkel funkcionáló hajtással. A maximális nyomaték alacsony motorfordulatszám mellett szintén rendelkezésre áll, ami azt jelenti, hogy az 1-sebességes sebességváltó elegendő a egész fordulatszám-tartományhoz. Mind az elektromos hajtást, mind az 1-sebességes sebességváltót a kasseli alkatrészgyárban gyártják. A egész hajtóegység és az 1-sebességes sebességváltó egyesült erővel elég kompakt ahhoz, hogy beleférjen egy sporttáskába. A hajtómű csak kb. 90 kg tömegű és maximum 150 kW (204 LE) teljesítményt képes generálni az ID. 3-ban.

Elektromos hajtások Kasselből Európa és Észak-Amerika piacai részére

Az elkövetkezendő időszakokban Kasselben gyártják ezután az Európában és Észak-Amerikában az MEB alapjaira készülő járművek elektromos hajtásait. A termelést évi 500.000 darabos kapacitásra tervezték. Kassel szorosan együttműködik a kínai tianjini gyárral is, ahol a kínai piac részére párhuzamosan gyártják az elektromos hajtást. A két üzem együttesen 2023-tól minden évben akár 1,4 millió elektromos hajtóművet fog előállítani. Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen Group Components az elkövetkezendő időszakokban az elektromos járművek hajtóműveinek legnagyobb teljes körű gyártója lesz.

Hozzászólások lezárva.