Még karakteresebb, még markánsabb – Az Audi R8 V10 RWD és az Audi R8 LMS GT4

Rendkívüli sorozatból az alapprogramba: a hátsókerék-hajtású Audi R8 V10 (üzemanyag-fogyasztás, vegyített (l/100 km): 13,1 – 12,9; szén-dioxid-kibocsátás, vegyített (g/km): 299 – 293) a modellpaletta állandó tagjává lép elő, amely alatt külső stílusa még markánsabbá válik, s ugyanazon fejlesztéseket kapja, mint az R8 V10 quattro változatok. Az itt 397 kW (540 LE) teljesítményű, V10-es középmotor, ezenfelül a hátsókerék-hajtás a vezetés színtiszta élvezetét biztosítsa. Ezzel párhuzamosan érkezik a szériaközeli, szintén hátsókerék-hajtású Audi R8 LMS GT4 versenyautó, mégpedig ugyancsak új dizájnnal és jól érzékelhető menetdinamikai fejlesztésekkel. Az internacionális GT4-kategória ügyfélsport-versenygépe az elkövetkezendő időszakokban még finomabb hangolási lehetőségeket ad a privát pilóták részére.

“2018 elején korlátozott darabszámú sorozatként mutattuk be Audi R8 V10 RWS modellünket” – nyomatékosította Oliver Hoffmann, az Audi Sport GmbH cégvezetője. “Az R8 LMS versenyautóból származó hátsókerék-hajtásával és rendkívüli dinamikájával egy csapásra meghódította ügyfeleinket, s most R8 V10 RWD változatként az R8-család önálló tagjává vált, amivel ugyanazon karakteres külsőt is megkapja, mint a korszerű R8 quattro modellek. A sorozatgyártású modellel egyszerre az R8 LMS GT4 versenyautó megjelenése is korszerűbb lesz.”

Az R8 V10 RWD kinézete

Új dizájnelemei istenien kifejezésre juttatják a Coupé és Spyder kivitelben nemkülönben kapható Audi R8 V10 RWD dinamikáját. Singleframe hűtőrácsa még szélesebbé és alacsonyabbá vált, a motorházfedelének pereme előtt sorakozó nyílások ugyanakkor a márka Audi Sport quattro ikonját idézik.

Még karakteresebb, még markánsabb – Az Audi R8 V10 RWD és az Audi R8 LMS GT4

Még karakteresebb, még markánsabb – Az Audi R8 V10 RWD és az Audi R8 LMS GT4

A légbeömlő nyílások, az első légterelőelem (splitter) és mindenekelőtt a hátsó légkilépő nyílás rácsozata szélesebb lett, a két ovális kipufogóvégcső által közrefogott diffúzor ugyanakkor még magasabbra nyúlik. A motortérben a levegőszűrő új fedél alatt helyezkedik el, amely elvárásoknak megfelelően műanyagból vagy szénszálerősítésű műanyagból (karbon) készülhet.

Az Audi R8 V10 RWD oldalsó pengemotívumai (Sideblade) e modell jellegzetes voltára utalnak, a felső mivel fényes Mítoszfekete árnyalatban, ameddig az alsó a karosszéria színében tűnik fel. Az első pengeelem (blade), az oldalküszöbök betétjei és a diffúzor alapkivitelben szintén fényes fekete bevonatot kap, alternatívaként ugyanakkor a szénszálerősítésű műanyag (karbon) elemek optikai csomagja, azonkívül a fekete elemek a Spyder részére összeállított, bővített optikai csomagja szolgál. Új árnyalatként a Kemora-szürke bővíti a színpalettát, s kívánságra az Audi-karikák és -feliratok fényes feketében is megrendelhetők. A beltérben a vezető és utasa bőr- és Alcantara-bevonatú sportülésben foglalhat helyet, az utas előtt ugyanakkor “RWD” feliratú plakett tűnik fel.

A nagyteljesítményű sportautó szíve – az 5.2 FSI aggregát

Az Audi R8 V10 RWD nagyteljesítményű sportautó szíve az utascella mögött dobog. Az atmoszférikus V10-es kapacitás színtiszta vonzerő – semmi mással össze nem téveszthető hangjával, sebes gázadási reakcióival és különösen pörgős karakterével. Az 5.2 FSI aggregát teljesítménye 397 kW (540 LE) és 6500-as percenkénti fordulatszámnál 540 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál, melyet hétfokozatú S tronic sebességváltón és mechanikusan zárható hátsó differenciálművön át juttat a hátsó kerekekre.

Az R8 V10 RWD Coupé (üzemanyag-fogyasztás, vegyített (l/100 km): 12,9; szén-dioxid-kibocsátás, vegyített (g/km): 293 – 294) álló helyzetből mindössze 3,7 másodperc alatt katapultál 100 kilométer/órás tempóra, s a gyorsítás mindössze 320 kilométer/óránál ér véget. A Spyder (üzemanyag-fogyasztás, vegyített (l/100 km): 13,1; szén-dioxid-kibocsátás, vegyített (g/km): 298 – 299) praktikus értékei 3,8 másodperc, emellett 318 kilométer/óra.

Extrém menetdinamika ínyenceknek

Az R8 V10 RWD hátsókerék-hajtása a vezetés élvezetének egészen rendkívüli formáját nyújtsa. Az elektronikus menetstabilizáló rendszerben (ESC) a sport-üzemmód aktiválásakor a futóműhangolás és a szabályzórendszerek a kontrollált driftre is lehetőséget biztosítanak, míg a szervokormány intenzív kapcsolatot nyújt az útfelülettel. Alapkivitelében az Audi R8 V10 RWD 19 col peremátmérőjű, fekete, kovácsolt könnyűfém keréktárcsákra szerelt, elöl 245/35, hátul 295/35 méretű gumiabroncsokon gördül. Ezenkívül 20 colos keréktárcsák éppúgy rendelhetők, mint sport-gumiabroncsok, amelyek nagy terhelések és igénybevétel mellett még kedvezőbb dinamikai, tapadási és lassulási tulajdonságokat szolgáltatnak.

A tengelyterhelés-eloszlás 40:60 arányú, s a Coupé tömege (üresen, vezető nélkül) mindössze 1595 kilogramm. A kardántengely, a quattro összkerékhajtás lamellás tengelykapcsolója és az első differenciálmű elhagyása nyomán az R8 V10 RWD csaknem 65 kilogrammal könnyebb, mint az R8 quattro, amíg az R8 Spyder V10 RWD 1695 kilogrammos tömege 55 kilogrammal marad az R8 Spyder V10 quattro modellé alatt. Mint minden R8 változaté, a karosszéria ez esetben is az Audi Space Frame (ASF) technológiával alumíniumból és jókora részben szénszálerősítésű műanyagból (CFRP) épül fel.

Az R8 V10 RWD túlnyomórészt kézi munkával az Audi neckarsulmi termelési helyszínén, a Böllinger Höfe területén funkcionáló manufaktúrában készül. A hátsókerék-hajtású, nagyteljesítményű sportautó 2020 elején érkezik az európai piacokra, a Coupé alapára várhatóan, ameddig a Spyder változaté alakul.

A versenyautó – az Audi R8 LMS GT4

A nagyjából 60 százalékban együttes alkatrészekkel közvetlenül a sorozatgyártású modellből kialakított, s szintén Neckarsulmban, a Böllinger Höfe területén funkcionáló Audi-manufaktúrában készülő GT4-versenyautót mindössze a privát pilóták részére fejlesztették ki. Az elődmodell 2018 óta máris 17 versenysport-címet gyűjtött be az egész világon, s most megjött a korszerűsített változat. A megjelenésében közvetlenül a sorozatgyártású modellt idéző, új versenyautót még kedvezőbb menetdinamikai képességek definiálják, s hajtásáról hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltón át a versenyszabályoktól függően akár 364 kW (495 LE) teljesítményű, 5,2 literes V10-es aggregát gondoskodik.

Két újdonság is támogatja a pilótát, hogy nehéz helyzetekben is sikerrel küzdhessen a pontokért és trófeákért. Első ízben biztosít finomszabályzást a blokkolásgátlóval (ABS) ellátott fékrendszer és a kipörgésgátló (TC). A program-karakterisztikák szintúgy nyolc különféle, a vezető által egyénileg kapcsolható beállítást tesznek lehetővé, példának okáért az időjárás, a pálya tulajdonságai és a gumiabroncs tapadása versenyüzemi alakulása függvényében. Az Audi R8 LMS GT4 ehhez a GT2-es versenyváltozat kormánykerekét kapta meg. A blokkolásgátló (ABS) és a kipörgésgátló (TC) egy-egy forgatókapcsolója közvetlenül a vezető látómezejében, a kormánykerék centrumában kapott helyet, ezáltal nélküle reagálhat nyomban a modern kihívásokra és konfigurálhatja a két rendszerben egyéni hangolását, hogy tekintetét le kellene vennie a pályáról. Mivel a legtöbb GT4-versenysorozat pilótacserét is előír, az egyéni preferenciák a boxkiállás előtt és után ugyancsak kényelmesen és hibamentesen hívhatók le. Mindezen kibővített hangolási lehetőségekkel az Audi R8 LMS GT4 pilótái még versenyképesebbé válhatnak. Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában, Európában és Dél-Afrikában jelen pillanatban összesen 27 versenyzési eshetőség kínálkozik, többségében egész szezonos bajnokságok formájában, de olyan önálló rendezvényeken is, mint a Nürburgring vagy Dubai 24-órás futama. Az Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup Európában, miközben az Audi Sport R8 LMS Cup ázsiai és ausztrál futamokon szolgáltat lehetőséget a résztvevőknek, hogy azonos gépkocsikkal mérkőzzenek meg egymással. A újabb versenyeken az Audi R8 LMS GT4 más gyártók akár tizenegy modelljében találhat vetélytársra, s a GT4-versenyzésben akár negyven vagy még több induló sem számít ritkaságnak.

Hozzászólások lezárva.