Az AI-élmények új szintje, a mesterséges intelligencia

Az LG Electronics (LG) elnöke és technológiai igazgatója, Dr. I. P. Park a 2020-as CES tárlaton elénk tárta a mesterséges intelligencia fejlesztések jövőjét támogató, az “AI-élmények szintjei: mesterséges intelligencia és az emberi élmények jövője” című keretrendszert. A koncepcionális keretrendszer jól illeszkedik az LG ThinQ márkához és annak ambiciózus jövőképéhez: célja, hogy az okos modern műszaki megoldások összekapcsolásával átformálja a felhasználók mindennapos élményeit az élet minden területén.

A korszerű terv világos jövőképet ad az AI-fejlesztéseknek, végső célja egy átfogó rendszer létrehozása, ahol a szorosan együttműködő portékák és szolgáltatások igénybevételével bárhol otthon érezhetjük magunkat. A Las Vegas-i Mandalay Bay Kongresszusi Központban tartott előadásában Dr. Park kifejtette, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos új javaslatok és elképzelések kialakítása közben szükség van egy az egész iparágban hasznavehető, strukturált keretrendszer létrehozására és megosztására, amely komoly, releváns hatással lehet a felhasználók életére.

Az AI-élmények új szintje, a mesterséges intelligencia

Az AI-élmények új szintje, a mesterséges intelligencia

Dr. Park a színpadra szólította Jean-François Gagnét, az Element AI társalapítóját és vezérigazgatóját. A montreali központú társaság reputációját az AI-technológiák hatékony megvalósítására építette. A két vezető elénk tárta, hogyan dolgozták ki a keretrendszert, azonkívül az iparági szereplők felelősségét abban, hogy a jövő technológiai megoldásai hogyan és mennyire formálják keresztül világunkat. Ismertették az AI-élmények (AI Experience, AIX) négy szintjét – Hatékonyság, Személyre szabás, Érvelés és Felfedezés –, amelyek a műszaki potenciálok és alkalmazásuk kapcsán valószínűsíthető tekintélyes ugráshoz illeszkednek.

Az első szint, a Hatékonyság az, ahol az egyes eszköz- és rendszerfunkciókat hétköznapi parancsokkal automatizálhatjuk. Ez már ma is lehetséges a legtöbb, a piacon elérhető hangfelismerő és AI-kompatibilis portéka támogatásával. Ezen a szinten a mesterséges intelligencia önvezérelten az előzetesen beállított szenzoros bemeneti paraméterekhez igazítja a teljesítményt, mindent összevetve maximálisan hatékonnyá teszi az együttműködést felhasználójával. Dr. Park alapján az első szintű mesterséges intelligenciára jó példa az LG ThinQ légkondicionáló, amely okos érzékelőjével felismeri a felhasználók jelenlétét a helyiségben, és eszerint módosítja a hőmérsékletet és a légáramot.

A következő szinten (Személyre szabás) az AI a minták felismerésére és megtanulására összpontosítja a figyelmet, hogy optimalizálja és személyre szabja a szerkezet funkcionalitását – nyilatkozta Gagné. A második szintű mesterséges intelligenciával felszerelt szerkentyűk és szolgáltatások tömérdek adatot gyűjtenek a környezettel és a fogyasztókkal folytatott interakciókból, felismerik a visszatérő mintákat, és ezekre építve hatékonyabban hajtják végre feladataikat, továbbá egyszerűbbé teszik a felhasználói élményt. Dr. Park példaként említette, hogy az LG jövőbe mutató R9 robotporszívója képes lesz tanulni a hibáiból (pl. ha elakad egy résben vagy sarokban), mivel rögzíti a térbeli mintákat.

Az Érvelés, a harmadik szint olyan mesterséges intelligenciát képzel el, amely az ok-okozati összefüggésekből tanul egy eltérő eszközökből és szolgáltatásokból álló komplex rendszer kollektív intelligenciájával. Egyes minták és viselkedések okainak felismerésével ezen a szinten az AI hatékonyabban jelezheti előre a felhasználó részére pozitív kimeneteleket, és azok felé terelheti használati szokásait. “Itt építhetünk széles portfoliónk sokszínűségére, mivelhogy jó néhány okos kapcsolódási pontra lesz szükségünk, ahol a rendszer interakcióba léphet a felhasználóval, információt gyűjtve a ’miértek’ megértéséhez és az ok-okozati összefüggések felismeréséhez” – nyomatékosította Dr. Park.

Dr. Park befejezésként hangoztatta, hogy bár egyelőre a távoli jövő zenéje, a mesterséges intelligencia negyedik szintje, a Felfedezés “az LG AI-fejlesztéseinek célállomása”. Egy Kísérleti Ismeretszerzés nevű akadémiai módszer hozzájárulásával a mesterséges intelligenciához kapcsolt rendszerek képesek lesznek új funkciókat kifejleszteni maguknak. Hipotézisek felállítása és tesztelése alapján új következtetéseket vonhatnak le, ezáltal tanulhatnak és fejlődhetnek, újabb értéket kínálva a felhasználók mindennapi életéhez.

“A AI úttörőiként felelősek vagyunk azért, hogy az AI-kutatás és -fejlesztés alatt figyelembe vegyük a felhasználói élményt” – tette hozzá Jean-François Gagné, az Element AI vezérigazgatója. “Az LG-vel szövetségben reméljük, hogy munkánk nyújt támogatást megalapozni azokat a sztenderdeket és alapelveket, amelyek alapján az AI-fejlesztők humán-centrikus megközelítést alkalmaznak ezt követően a jövő építése esetén.”

Az AI-szintek bejelentését a szakterület jó néhány vezető szereplője üdvözölte, köztük a legkülönfélébb iparágak és a akadémiai szféra képviselői. “A mi felelősségünk, hogy az AI-fejlesztéseket olyan irányba tereljük, ahol a jövő modern műszaki megoldásai az egyén és az egész társadalom részére is hasznosak lesznek” -mondta Yoshua Bengio, a Montreali Egyetem, a McGill Egyetem, a Polytechnique Montréal és a HEC Montréal együttműködésében megvalósított Mila kutatóintézet Turing-díjas alapítója és akadémiai igazgatója.

Dr. Park jó néhány izgalmas AI-újdonságot is bemutatott, amelyeket a nagyközönség is megtekinthet az LG óriási kiállítási standján a CES 2020 szakmai vásáron és vásáron. A cég Anywhere is home (“Bárhol otthon”) koncepcióját létrehozó LG ThinQ Zóna életre kelti a valódi okos életmódot, amely otthonunk falain túl is folytatódik: przentálja, hogyan kapcsolódnak a társaság AI termékei és szolgáltatásai mindennapi életünk eltérő területeihez, amely által példátlanul értékes felhasználói élményt biztosítanak.

Az LG ThinQ Home behatás a Smart Door okosajtóval kezdődik, amely arcfelismeréssel és vénaszkennerrel azonosítja a vendégeket. A frissétel-kamrához, a házhoz szállított bevásárlás biztonságos tárolására szolgáló helyiséghez is biometrikus azonosítással férhetünk hozzá. Távozáskor a Smart Door belső felületén elhelyezett megjelenítő segédkezésével hasznos információkhoz juthatunk, ellenőrizhetjük példának okáért az időjárásjelentést és a közúti közlekedési viszonyokat. Ha a megjelenítőn bekapcsoljuk a távozás módot, mielőtt az utolsó lakó is kilépne a lakóhelyből, a Smart Door alacsony energiafogyasztási módra kapcsolja az LG ThinQ háztartási elektronika eszközöket.

A kiállítási stand autós zónájában (Connected Car Zone) az LG elénk tárja az autóvezetés személyre szabottabb élményét, amely kínálja, hogy a sofőrök és utasaik magukkal vigyék otthonuk egy darabját. Az LG okosautós megoldása a cég webOS Auto platformjára épül, és a vezető autóülésgyártó, az Adient segédkezésével fejlesztették. A felhasználók a gépkocsiban elhelyezett OLED kijelzőkön nézhetik tovább az otthon elkezdett TV-műsorokat és filmeket. A Personal Sound Zone speciális multimédiás élményt ad minden utas részére, amíg a hangvezérléses virtuális személyi asszisztens izolálja és felismeri a hangutasításokat még nagy zajban illetve egyéb felhasználók beszélgetése közben is.

A ThinQ Fit Collection Zónában a látogatóknak virtuális divatélményben lehet részük nélküle, hogy próbafülkét kellene keresniük. Az LG ThinQ FitTM, az LG eredeti Okostükör (Smart Mirror) koncepciójának korszerűsített variációja 3D-kamerák támogatásával precízen megméri a felhasználó testméreteit, ezután valósághű avatárt kreál a virtuális ruhapróbához. A modern műszaki megoldás a big data igénybevételével divattanácsokat ad, valamint kapcsolódást ajánl online divatboltokhoz.

Végezetül, milyen lenne a CES LG robotok nélkül? Az LG robotikai megoldásai lenyűgözik ezután a kongresszus résztvevőit kulináris készségeikkel, hatékonyságukkal és első osztályú vendéglátásukkal a CLOi Asztali Zónában, egy futurisztikus étteremben, ahol minden munkafázist az LG CLOi robotjai végeznek, a rendelésfelvételtől, a főzésen és a felszolgáláson keresztül a takarításig. Az étkezni vágyók távolról, a ThinQ alkalmazás támogatásával foglalhatnak asztalt, és okoshangszóró, okos TV vagy okostelefon hozzájárulásával is válogathatnak az étlapról.

Hozzászólások lezárva.