Samsung “Élmények Korszaka” a CES 2020 tárlaton

A Samsung ismertette emberközpontú fejlesztéseit és kísérleti projektjeit: egy személyi robotot, a jövő mesterséges intelligencia alapú otthonát, és az IoT és  5G vezérlésű okos települést.

A Samsung a 2020-as CES bemutatón nyitotta meg az “Élmények Korszakát”. A társaság a következő években az emberközpontú innovációra helyezi a hangsúlyt, amely a hardveres és szoftveres elemek zökkenőmentes integrációjával nyújt személyre szabott élményeket, és teheti komfortosabbá, örömtelibbé és tartalmasabbá a felhasználók életét.

Samsung "Élmények Korszaka" a CES 2020 tárlaton

Samsung “Élmények Korszaka” a CES 2020 tárlaton

Az “Élmények Korszaka” megváltoztathatja azt, midőn a felhasználók magukról és a családjukról gondoskodnak, megtervezik az otthonukat, és elhozza a biztonságosabb és fenntarthatóbb okos településeket. A Samsung elénk tárta legfrissebb fejlesztéseit az okos robotika, a mesterséges intelligencia, az 5G és az edge computing területén, ezzel a társaság bepillantást enged a nem túl távoli jövőbe, ahol a modern műszaki megoldások együttesen még gazdagabb és adaptívabb élményeket tesznek lehetővé a fogyasztóknak.

“Az Élmények Korszaka arról szól, hogy újragondoljuk, hogyan teremthetünk összhangot különféle, változatos életstílusok közt – hangoztatta H. S. Kim, a Samsung Szórakoztatóelektronikai üzletágának elnök-vezérigazgatója. – A Samsung különleges megközelítése, az emberközpontú fejlesztés cicoma mentes filozófiáján alapul. Célunk, hogy válaszokat adjunk a mindennapok kihívásaira és hozzájáruljunk egy újfajta minőségű életmódhoz.”

A saját gondoskodás következő szintje

A Samsung emberközpontú víziójának középpontjában a saját gondoskodás áll. A cég részére releváns a felhasználók egészsége és jóléte, ennek köszönhetően fejleszt az egyéniigényeknek helyes szolgáltatásokat. A következő években a robotok segítséget nyújthatnak az emberek részére. Ennek fényében a Samsung a CES 2020 bemutatón prezentálta Balliet, az apró guruló robotot, amely megérti és patronálja a felhasználókat, sőt még aktív hozzájárulásával nyújt támogatást a mindennapi feladatok megoldásában.

Ballie, az apró guruló robot a CES 2020 tárlaton

Az integrált mesterséges intelligenciának betudhatóan a robot akár fitnesz asszisztensként is képes támogatni, mobil felhasználói felületével mindazonáltal megoldásokat keres a szakadatlan változó felhasználói igényekre. Ballie működése alatt megfelel a szigorú adatvédelmi alapelveknek.

Ballie, a fitnesz asszisztens guruló robot

“A Samsung alapján az MI a perszonális gondoskodás jövője – közölte Dr. Seung, a Samsung vezető szakembere és ügyvezető alelnöke. – Az integrált mesterséges intelligencia elengedhetetlen a személyre szabott élményekhez. Ez a megoldás a felhasználó kezébe helyezi az adatai feletti ellenőrzést, ezáltal óvja a magánszférát, míg kihasználja a személyre szabott szolgáltatások előnyeit.”

Samsung Ballie, a guruló robot a CES 2020 tárlaton

A Samsung az eseményen elénk tárta modernizált és az sajátos igényekhez igazodó egészségügyi megoldásait. A társaság a Kaiser Permanente-tel való partnerség keretében olyan otthoni virtuális kardio-rehabilitációs programot fejlesztett ki, amely Bluetooth kapcsolaton át köti össze a Samsung okosóráit egy okostelefonnal. A Samsung HeartWise alkalmazás emlékeztetőt küld a felhasználónak a rendszeres testedzésről, aktivitási adatokat gyűjt, és örökösen mutatja a szívritmust sportolás közben. Az adatok az okostelefonon át automatán hozzáadódnak a felhasználók egészségügyi kartonjához, mindent összevetve az orvosok, egészségügyi dolgozók és fizikoterapeuták nyomon követhetik a változásokat, és ez alapján tehetnek javaslatokat.

A program segédkezésével a felhasználók otthon végezhetik el a rehabilitációs folyamatot nélküle, hogy mindennapjaik esetén kórházakba, vagy egészségügyi intézményekbe kellene látogatniuk. Az otthoni virtuális kardio-rehabilitációs megoldás eredményeit 2019-ben a New England Journal of Medicine (NEJM) Catalyst szekciójában is publikálták. A Samsung tovább folytatja az emberközpontú egészségügyi megoldások fejlesztését, amelyek a felhasználók különleges igényeihez alkalmazkodva támogatják őket a felépülésben.

Személyre szabott otthonok

Federico Casalegno, a társaság Dizájninnovációs centrumának vezetője alapján a felhasználók otthona a következő években rendkívüli élményeket szolgáltat ezt követően az olyan, legmodernebb továbbfejlesztett megoldásoknak betudhatóan, akárcsak az MI, a korszerű érzékelők és az adatalapú szolgáltatások. “Az okosotthonok az élő szervezetekhez hasonlóan működnek ezután, egyéni terek lesznek, az egyes lakók egyéni igényeihez igazodó élményekkel.”

A digitális és a fizikai világ közti határok mindinkább elmosódnak, a tradícióknak megfelelő életterekből mindent összevetve jellegzetes élmény-terek lesznek, akárcsak egy galéria vagy egy jógastúdió. Casalegno alapján a két szerepkör találkozása jelöli ezután ki az utat a következő évtized okosotthon-innovációi részére.

Dr. Casalegno vezette a Samsung GEMS (Gait Enhancing & Motivating System) technológiájának első bemutatóját. A GEMS rendszerrel a felhasználók AR szemüvegek támogatásával virtuális személyi edzővel mozoghatnak, megmászhatják a legmagasabb csúcsokat és sétálhatnak az óceánok legmélyén a nappalijukban, a GEMS mindazonáltal eközben összegzi és elemzi a keletkező adatokat és személyre szabott javaslatokat ad.

Samsung GEMS modern műszaki megoldás

A Samsung elénk tárta, hogyan alakulhatnak keresztül a lakóhely helyiségei a MicroLED monitoroknak és a hozzájuk tartozó szoftverek, az MI, az IoT alkalmak és a hardverek egyidejű alkalmazásának betudhatóan. “A képernyő nem pusztán áru, hanem egy ablak a világra, amin át a felhasználók úgy tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel, mintha egy helyiségben lennének – nyilatkozta Dr. Casalegno, és kiemelte, hogy az okos szobák határtalan élményeket biztosítanak. – A felhasználók azt lehet mondani az egész világot megismerhetik a képernyőn át, és számottevő felejthetetlen élményben lehet részük.”

A korszerű konyhaművészet fejlődésével a berendezések valódi konyhai segédekként működhetnek, akár egy saját séf, egy táplálkozási tanácsadó és egy bevásárló asszisztens egyetlen eszközben. Az okos és modernizált modern műszaki megoldás a egész gasztronómiai élményt személyre szabja, az egyedileg ajánlott receptektől és a rendelkezésre álló alapanyagok alapján tervezett étkezésektől az ergonomikus bevásárlásig, kiszállításig és főzésig. A cég bemutatott egy otthoni zöldségtermesztést támogató konyhakertállomást és az ételkészítést segítő robotasszisztenst, a Bot Chefet.

Biztonságos és fenntartható települési életmód okos településekben

Az egyre jelentősebb urbanizációs folyamatok adják a Samsung okos település víziójának kiindulópontját. Az okoseszközökből álló okos rendszerek biztonságosabbá és könnyebbé teszik a települési életet. “Megvannak az kellékeink és a tudásunk, hogy olyan okos rendszereket alkossunk, amelyek a nagyvárosi környezetet még hatékonyabbá és élhetőbbé teszik, mindent összevetve a gyermekeink és az ő gyermekeik is ugyanannyira szerethetik ezt követően a nagyvárosi életet, mint amennyire sokan ma is szeretik – hangoztatta Emily Becher, a Samsung NEXT Global ügyvezető alelnöke és vezetője. – Az okos települések, amelyek az MI, az IoT és az 5G technológiákra épülnek, megváltoztatják a környezettel való interakciókat a hatékonyabb és tartalmasabb mindennapokért.”

Az IoT modern műszaki megoldást egyre szélesebb körben használják az otthonokban és azokon kívül is. A Samsung víziója az energiatakarékosságra, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a növekvő lakosság fenntartható életmódjának megteremtésére összpontosítja a figyelmet. Az okosépületek ezeken felül a csatlakoztatott életmód kényelmét is elhozzák a felhasználóknak. Az ilyen továbbfejlesztett építmények lakói egyetlen érintéssel vagy hangutasítással hívhatnak liftet, kapcsolhatják le a lámpákat, fogadhatják a küldeményeiket vagy ellenőrizhetik a parkolóhelyeket. Az épületben elhelyezett okoseszközök kezdeményezik a karbantartást és azelőtt megoldják a felmerülő problémákat, hogy a lakók észlelnék azokat.

Okos települések, Samsung MI, IoT, 5G modern műszaki megoldás

Az okosépületek és okos települések létrehozásában a Samsung a nyitott együttműködéseket helyezi előtérbe. A társaság partneri kapcsolatok formál ki olyan kivitelező- és ingatlanbefektető cégekkel, mint az amerikai székhelyű mindenre kiterjedő ingatlanfejlesztő, a Grey Real Estate Partners, amellyel együtt dolgoznak ki okosépület-megoldásokat. “Okosépületekben a lakók is okosabban, hatékonyabban és gazdaságosabban élhetnek, mindezt alacsonyabb energiafogyasztással – hangoztatta Bob Faith, a Greystar elnök-vezérigazgatója. – A Samsung képes egyesíteni a létfontosságú technológiákat, ez a tudás ugyanakkor elengedhetetlen a sikerhez.”

A Samsung elénk tárta, hogy az 5G modern műszaki megoldás, az edge computing és a mesterséges intelligencia közösen hogyan változtatja ezt követően meg a települési közlekedést. Emily Becher megosztotta a cég elképzelését a járművek új korszakáról, ahol az 5G-nek betudhatóan létrejöhet a jármű és a tágabb környezete közti kommunikáció, mindent összevetve a gépkocsik kényelmesen csatlakozhatnak a települések hálózatához.

Az okos települések, amelyekben megtalálhatók az 5G megoldások, eddig elképzelhetetlen élményeket hozhatnak a közösségeknek. “A gyorsabb és egyszerűbb digitális kapcsolat erősíti a közösségérzetet és a társadalmi interakciók egy teljesen új formáját hozza el” – tette hozzá az alelnök.

Élhetőbb jövő mindenki részére

A 2020 CES nyitóbeszédének zárásaként H. S. Kim kiemelte, hogy a társaság az elkövetkezendő időszakokban is az olyan modern műszaki megoldások használatát szorgalmazza, amelyek jobbá tehetik a világot. Ennek érdekében a Samsung három fő régióban, az adatbiztonság, a jó célra szánt modern műszaki megoldások, emellett a közösségépítés területén tervez újabb lépéseket tenni.

A Samsung a piac egyik vezető vállalataként elkötelezett az adatbiztonság és a magán adatvédelem mellett. Ez az elkövetkezendő időszakokban sem lesz másként, a cég elsődlegesnek tartja, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek leginkább óvják a felhasználók adatait és magánéletét. “A Samsung sosem fogja harmadik féllel megosztani a felhasználók adatait előzetes egyeztetés és a belegyezésük nélkül – nyilatkozta Kim. – Számunkra a legszámottevőbb, hogy a felhasználók maradéktalanul ellenőrzésük alatt tarthassák a róluk szóló információkat.”

A társaság tovább fejleszti és még több készüléken teszi elérhetővé magas szintű oltalmat biztosító biztonsági platformját, a Samsung Knox-ot. A rendszer megtalálható lesz mobil eszközökön, televíziókon, háztartási gépeken és újabb Samsung készülékeken. “Az adatkezelés és az adatátvitel átláthatóságát tovább növeljük úgy, hogy az adatvédelmi megoldásainkat az eszközeinkben megtalálható mesterséges intelligencia alapú, edge computing és blokklánc technológiákkal fejlesztjük.” – közölte az elnök-vezérigazgató.

A társaság a tárlaton olyan megoldásokon át mutatta be, hogyan lehet a modern műszaki megoldást jó célra használni, mint a Relumino szemüveg, amely segítheti a láttássérültek vizuális érzékelését, az IGNIS, amely eszközzel a tűzoltók biztonságosabban végezhetik munkájukat és a GEMS eszköz, amely megkönnyítheti a mozgást az idős és a mozgáskorlátozott emberek részére.

A Samsung a 2020-as évben tovább bővíti a Samsung Innovation Campus programját is. Az elmúlt évben jó néhány sikeres edukációs program indult a campuson, a jövő generáció részére ugyanakkor az olyan, legkorszerűbb technológiákat is bevezetik a képzésbe, mint a mesterséges intelligencia, az IoT és a felhőalapú megoldások használata. A képzésben 2019-es indulása óta a Föld 13 különféle országából, több mint 20.000 tanúló volt ott, 2020-ban ugyanakkor kétszer ennyi diákra számít a társaság.

A cég nevelési programjával is arra hívja fel a figyelmet, hogy a technológiai megoldásoknak jelentős szerepet kell játszania a társadalmi problémák megoldásában, emellett arra kell ösztönöznie az embereket, hogy egy mindenki részére élhetőbb és boldogabb világot hozzanak létre.

Hozzászólások lezárva.