A digitális földfelszíni technológiaváltás újabb üteme indul el Közép-Magyarországon

Újabb üteméhez érkezik a közép-magyarországi régióban az Antenna Hungária Zrt. Állandóan TV és Állandóan TV Extra szolgáltatásait érintő, március és augusztus közt tíz ütemben zajló DVB-T2-es technológiaváltása, ami a dekóderek újrahangolását is jelentheti – közölte az Antenna Hungária sajtótájékoztatóján.

Az információ alapján március 18-án 00.00 és 12.00 óra közt a közép-magyarországi régiókban egész vagy részleges leállás feltételezhető a Folyamatosan TV és a Állandóan TV Extra szolgáltatásokban. A megadott időszakban némely csatornák nem lesznek elérhetők.

A Állandóan TV Extra előfizetők a Bakonyszentlászló, Balassagyarmat, Budapest, Csobánka, Dorog, Dunaújváros, Gerecse, Gödöllő, Karancs, Nagylóc, Nagy-Hideg-hegy, Nagymaros, Pásztó, Salgótarján, Siófok, Székesfehérvár, Tatabánya, Vác körzetében érintettek.

A digitális földfelszíni technológiaváltás újabb üteme indul el Közép-Magyarországon

A digitális földfelszíni technológiaváltás újabb üteme indul el Közép-Magyarországon

Az egyes körzetekben a digitális földfelszíni platformon történő technológiaváltásra (DVB-T2 technológiára átállás), amellett frekvenciacserékre kerül sor. Az üzemszünetet követően az érintett körzetekben szükségessé válhat a dekóderek újrahangolása. Az átállás többlépcsős műszaki folyamat, melynek első lépése a DVB-T2-es átállás. A Állandóan TV Extra előfizetők az átállás egy következő lépéséig (a HEVC kódolás bevezetéséig) nézhetik változatlanul a már megszokott szolgáltatást. A zökkenőmentes átállás érdekében viszont kardinális, hogy az előfizetők már most üzemeljék be a korszerű DVB-T2 szabványú dekódert, annak érdekében, hogy a HEVC kódolásra történő átállást követően is problémamentesen érjék el a Állandóan TV Extra adásait.

A töretlen vétel érdekében a korszerű vevőkészülékeket a szolgáltató biztosítja a már létező előfizetői részére. A Folyamatosan TV Extra előfizetők részére az átállás ütemezésének megfelelően már kezdetét vette a modern (DVB-T2, HEVC szabványú) dekóderek postázása. A postai átvételt követően a kiküldött tájékoztató alapján elengedhetetlen a korszerű szerkezetek beüzemelése.

A tájékoztatás alapján a Állandóan TV nézők Balassagyarmat, Budapest, Csobánka, Dorog, Dunaújváros, Gödöllő, Karancs, Nagylóc, Nagy-Hideg-hegy, Pásztó, Salgótarján, Siófok, Székesfehérvár, Vác körzetében érintettek.

A Folyamatosan TV szolgáltatás során technológiaváltás nem történik, csak a megadott időtartamon belül, a munkálatok ideje alatt szünetel a műsorsugárzás. Az üzemszünetet követően az érintett körzetekben szükségessé válhat a dekóderek újrahangolása. Az újrahangolást a digitális adók visszakapcsolása után célravezető elvégezni. Az eszközök többségénél manuálisan kell elindítani a folyamatot. Amennyiben az újrahangolást követően nem láthatók egyes csatornák, akkor célravezető a vevőantenna elhelyezésén változtatni, megkeresni a zavarmentes vételhez a korrekt antennapozíciót – írták.

A munkák végzésénél előtérbe állított szempont, hogy az érintett régiókban a nagy lakosságszámú területeken történjen meg leghamarabb a szolgáltatás visszaindítása. A frekvenciacserék nem érintik az adók kisugárzott teljesítményét, ezáltal a Folyamatosan TV és Állandóan TV Extra programjai változatlan lefedettségi területről válnak hozzáférhetővé.

MTI

Hozzászólások lezárva.