Nagy segítséget nyújthatnak az otthoni televíziók a távoktatásban

Komoly kihívás elé állítja az oktatókat, diákokat és szülőket, hogy a hazánkba is begyűrűző, a Földön mindenfelé hatalmas veszélyt jelentő koronavírus elleni intézkedések egyik sarkalatos pontjaként határozatlan időre bezárták az iskolákat, ugyanis a tradicionális módszerek helyett hirtelen teljesen új szerkezetekkel kell tanítaniuk és tanulniuk. Csaknem az összes otthonban vannak ellenben olyan szerkezetek, amelyeket kényelmesen bevonhatunk a folyamatba – mint amilyen az okostelevízió is, amely plusz egy digitális eszközként segítheti a családokat. Az LG most összegyűjtött pár lényeges tippet, melyek hozzájárulásával az otthoni tévékészülék is meghatározó szereplőjévé válhat a távoktatásnak.

Online Kréta és Tanterem

Most nincs egységesen használt rendszer vagy protokoll arra vonatkozóan, hogy milyen alkalmazást kell használni a távoktatáshoz, az Tanítási Hivatal mindenesetre a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert, vagyis a KRÉTA-t ajánlja. A rendszer minden szülő és diák részére ismerős lehet, tudniillik eddig elsődlegesen adminisztrációs felületként alkalmazták az iskolák – az osztályzatok beírása és a diákok értékelése is ezen a felületen zajlott –, de jól hasznosítható az online tanulásban is, mert alkalmas a tudásanyag átadására, podcastek letöltésére, azonkívül a kétoldali kommunikációra.

Nagy segítséget nyújthatnak az otthoni televíziók a távoktatásban

Nagy segítséget nyújthatnak az otthoni televíziók a távoktatásban

Azonfelül minden jel azt hivatott alátámasztani, hogy az jövőbeni hetekben-hónapokban igen lényeges szerepet kaphat a Google Tanterem. Ez egy olyan díjmentes szolgáltatás, amellyel bárki szimplán hozhat létre kurzusokat és mapparendszereket, oszthat ki és ellenőrizhet feladatokat vagy kommunikálhat a diákokkal.

A Kréta és Tanterem alkalmazások több eszközről állnak rendelkezésre költségmentesen. A leggyakrabban asztali számítógépről vagy laptopról, böngésző hozzájárulásával használják a felületeket. Hasonlóan felkapott a mobilra vagy tabletre letöltött alkalmazások használata, mivelhogy a KRÉTA és a Google Tanterem is biztosít applikációt ezekre a digitális eszközökre.

Televízió, mint képzési konstrukció

Az alapvetően kulturális témákra fókuszáló M5 televíziócsatorna minden hétköznap olyan tartalmakat sugároz, amelyek támogatják az otthoni tanulást, de nem kizárólag emiatt kaphatnak kihangsúlyozott szerepet a tévékészülékek. “A napjainkban már több otthonban megtalálható okostelevíziók villámgyorsan és simán csatlakoztathatók a mobileszközökhöz és számítógépekhez, ezáltal az online nevelés alatt használt alkalmazásokat ugyanabban az időben többen nézhetik, amellyel egyszerűbbé és komfortosabbá válhat a tananyag elsajátítása és a családtagok együttműködése” – hangoztatta Slezsák Dániel, az LG szórakoztatóelektronikai szakértője. Az alábbiakban az ő hozzájárulásával mutatjuk be azokat a funkciókat, amelyeknek betudhatóan a tévéket is flottul bevonhatjuk az otthoni tanítási gyakorlatba.

  1. Böngésző

Az okostévék szerves részét képezi a webböngésző, mindent összevetve ezt használva csak be kell írni az alkalmas internetes címeket, és máris lehet használni a KRÉTA-t, ezenkívül a Google Tantermet. Lényeges megjegyezni, hogy az LG televíziók képesek együttműködni az USB porton át csatlakoztatott billentyűzettel, továbbá egérrel, ezáltal a szövegbevitel és a navigáció is sebes, sőt még komfortos. Ennek betudhatóan egy LG TV gyakorlatilag majdnem úgy hasznosítható, mint egy számítógép.

  1. Képernyőtükrözés

Az okostévék mobilról is vezérelhetők a képernyőtükrözés (pl. Miracast, LG TV Plus) szerepkör igénybevételével. Ezzel az okostelefon megjelenítője szolidan, vezeték nélkül tükrözhető a televízió nagyméretű képernyőjére. Ezt követően nincs más dolga a diákoknak, szülőknek, mint elindítani a KRÉTA vagy Google Tanterem applikációt a mobilon, és máris láthatják annak képét a tévé nagyméretű kijelzőjén.

Az LG okostelevíziói az Apple eszközökkel való kommunkációra is fel vannak készítve, az AirPlay szerepkör igénybevételével Apple számítógépünk vagy mobil alkalmatosságunk képét is simán tükrözhetjük a televízióra, vagy kiterjesztett képernyőként is használhatjuk azt.

  1. Számítógépes kijelző

A televíziók használhatók második képernyőként vagy monitorként, merthogy egy HDMI kábel hozzájárulásával akár a kanapéról, az ölünkbe vett laptoppal is kezelhetjük a tévéképernyőn megjelenő iskolai feladatokat.

Nem mindegy, hogy mit nézünk

A televíziók bevonása az otthoni tanulásba sok szempontból segítheti a családok életét. Viszont nem kizárólag a nagy színpontosság, a kiváló fekete és a végtelen kontraszt folytán lényeges, hogy milyen televíziót használunk. A független TÜV Rheinland minősítő intézet vizsgálatai alapján az LG OLED televízióinál a kékfény-kibocsátás mértéke 34 százalék, ami jelentőségteljesen elmarad az 50 százalékos egészségügyi határértéktől, azonkívül lényegesen mindössze melyet egyes csúcskategóriás LCD monitorok produkálnak. Mindez mindazonáltal azért kardinális, mert ha hangsúlyos a kék komponens, az káros hatással lehet az agyra, csökkentheti a koncentrációt és álmatlanságot okozhat. A TÜV Rheinland mesterei amellett azt is megállapították, hogy az LG OLED megjelenítői nem villódznak, és hivatalosan is szemkímélőnek nyilvánították őket.

Hozzászólások lezárva.