A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájának első részletei

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia, a nagyteljesítményű aksi és az elektromos motor együttműködése a BMW által fémjelzett, mesés vezetési élményt ígéri.

A BMW Group gőzerővel dolgozik az alternatív hajtáslánc-technológiák kifejlesztésén. A bajor prémiumgyártó első ízben enged virtuális betekintést a BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájába, amellyel újfent megerősíti töretlen elköteleződését a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás kényesen megtervezett, szisztematikus térnyerése mellett. Globális modellpalettájával a müncheni központú vállalatcsoport “a választás szabadságát” élteti, mindent összevetve idő előtt felkészül az eltérő mobilitási követelmények és ügyféligények kielégítésére. A hosszú távon fenntartható perszonális mobilitás mindenre kiterjedő áttöréséhez ellenben nem kizárólagosan osztatlan ügyfélközpontúságra, de rugalmas infrastruktúrára is szükség van.

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájának első részletei

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájának első részletei

“Meggyőződésünk, hogy a következő években is kiválóan megférnek ezután egymás mellett az eltérő hajtáslánc-technológiák, tudniillik nincs egy olyan megoldás, amely a Föld minden táján egyformán képes lenne kielégíteni a maximálisan eltérő piaci- és ügyféligényeket. A belsőégésű erőforrással szerelt modellek, a tisztán elektromos meghajtású gépkocsik és a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiák mellett hosszú távon a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia lehet portfóliónk negyedik alappillére, amelyből végtelenül neves BMW X modellcsaládunk felsőkategóriás elemei kiváltképp előnyt kovácsolhatnak” – nyilatkozott Klaus Fröhlich, a BMW AG igazgatótanácsának kutatás-fejlesztésért felelős tagja. A BMW Group és a Toyota Motor Corporation már 2013 óta dolgozik az üzemanyagcella-technológián.

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia kilátásai

Jóllehet, hosszú távon a BMW Group minden kétséget kizáró potenciált lát az üzemanyagcella-technológia térnyerésében, időbe telik, mire hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modelljeit sorozatgyártásban is használói elé tárja. Ennek mindenekelőtt pompás keretrendszer hiánya az oka. “Véleményünk alapján akkor jön el a hidrogén, mint energiahordozó létjogosultsága, amikor környezetbarát módon, versenyképes áron sikerül azt nagy mennyiségben előállítani. A hidrogént ezt követően is első alkalommal olyan területeken fogják alkalmazni, amelyeken a tisztán elektromos meghajtás nem vezet közvetlenül eredményre, ezáltal példának okáért a hosszú távú teherszállítmányozásban” – tette hozzá Klaus Fröhlich. Pillanatnyilag ezenkívül a modern műszaki megoldás térnyeréséhez elengedhetetlen infrastruktúra, példának okáért az Európa-szerte hozzáférhető hidrogéntöltőállomás-hálózat sem áll rendelkezésre.

A BMW Group ettől függetlenül gőzerővel dolgozik a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia kifejlesztésén. A létfontosságú infrastruktúra felfejlesztéséig és a hidrogén hosszú távon fenntartható előállításának megvalósulásáig hátralévő időt a müncheni központú vállalatcsoport arra használja fel, hogy hangsúlyos mértékben csökkentse a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt hajtáslánc-technológia gyártási költségeit. A BMW Group ebben a pillanatban a prémium szegmens legszélesebb hálózatról tölthető portfóliójával kényezteti ügyfeleit, 2023-ra ezenkívül tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellpalettáját huszonöt tagúra bővíti fel. A huszonöt modellből legkevesebb tizenkettő zéró emisszió mentén váltja ezt követően valóra a vezetés színtiszta élményét.

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájának első részletei

“A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájának üzemanyagcella-technológiája 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményű energiát képes előállítani a hidrogén és a levegőben látható oxigén kémiai reakciójából” – indokolta Jürgen Guldner, a BMW Group hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát fejlesztő részlegének alelnöke. A hidrogén és az oxigén kémiai reakciójának melléktermékeként mindössze vízgőz keletkezik, amely azt jelenti, hogy a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modellek semmiféle káros anyagot, mindössze vizet bocsátanak ki. Az üzemanyagcella-technológia alatt elhelyezett elektromos átalakító az elektromos motorhoz és a nagyteljesítményű akkumulátorhoz eltérő feszültségszinten továbbítja a hidrogén és az oxigén kémiai reakciójából előállított energiát. A nagyteljesítményű akkumulátort az üzemanyagcella-technológia mellett a fékezések esetén visszanyert energia is táplálja.

A BMW i Hydrogen NEXT modellben egy pár 700 bar töltőnyomású hidrogéntartály is elfért, ahol hat kilogrammnyi hidrogén fér el. “A két tartály hosszú távra elegendő hidrogént képes eltárolni, az időjárási körülményektől függetlenül. Utántöltésük mindazonáltal mindössze három-négy percet vesz igénybe” – tette hozzá Jürgen Guldner.

A mérnökök a BMW i Hydrogen NEXT modellt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációjával vértezték fel, amely nemsokára a BMW iX3 tisztán elektromos SAV (Sports Activity Vehicle) modellben ünnepli világpremierjét. Előzéskor és gyorsuláskor az elektromos motor fölé épített nagyteljesítményű aksi extra teljesítménnyel képes fokozni a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia maximális teljesítményét. A hajtáslánc-technológia maximális teljesítménye mindent összevetve 275 kW / 374 lóerő, amely a BMW által fémjelzett, mesés vezetési élménnyel kecsegtet. 2022-től a BMW Group kisszériás tesztautókkal kezdi meg a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt elektromos meghajtás közúti tesztelését, az aktuális BMW X5 műszaki alapjaira építve. A vállalatcsoport tervei alapján a modern műszaki megoldás legkorábban az évtized második felében jelenhet meg sorozatgyártásban, akkor is csak a átfogó piac körülményeinek és előfeltételeinek függvényében.

A Toyota oldalán megkezdett partnerség folytatódik

Ahhoz, hogy a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modellek tömegtermelési követelményeit már az évtized második felére teljesítse, a BMW Group 2013 óta sikeres együttműködést folytat a Toyota Motor Corporation oldalán. A két gyártó egy technológiafejlesztési együttműködési megállapodás égisze alatt dolgozik egyesült erővel az üzemanyagcella-technológiával szerelt hajtáslánc-technológiák és a hidrogén-meghajtású modellek teljesítményszintekhez igazítható, moduláris alkatrészeinek kifejlesztésén. A BMW i Hydrogen NEXT modellben a Toyotával együttesen kifejlesztett üzemanyagcellák dolgoznak ezután, amelyeknek a BMW Group által tervezett kiegészítő rendszer ágyaz meg. Az üzemanyagcella-technológia tömegtermelési előkészítése mellett a két gyártó 2017 januárjában tizenegy energiaszolgáltató, szállítmányozási és nagyipari vállalattal együtt produkálta a “Hydrogen Council” néven ismert internacionális indítványt, melynek célkitűzése, hogy egységes irányelvek mentén szerezzen egyre nagyobb, hosszú távon fenntartható teret a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiának. A kezdeményezésben aktívan résztvevő társvállalatok száma mára a nyolcvanat is átlépte.

A BMW Group a BRYSON kutatási projektbe is beszállt

A BMW Group aktívan közreműködik a helytakarékos hidrogéntartályok kifejlesztésére megalakított, németországi BRYSON kutatási projektben, amellyel tovább nyomatékosítja a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiába vetett bizalmát. A BMW AG, az Alkalmazott Tudományok Müncheni Egyeteme (Munich University of Applied Sciences), a Leichtbauzentrum Sachsen GmbH, a Drezdai Műszaki Egyetem (Technical University of Drezden) és a WELA Handelsgesellschaft mbH szövetségének legfontosabb vezérelve, hogy kifejlessze a jövő legjobb magasnyomású hidrogéntartályait, amelyek gyártmánytól függetlenül bármelyik járműszerkezetbe gond nélkül integrálhatók. A három és fél évesre tervezett projektet a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium patronálja azzal a céllal, hogy a szövetségben kifejlesztett hidrogéntartályok figyelemre méltó mértékben csökkentsék a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt gépjárműk tömegtermelési költségeit, akár a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákkal szerelt modellek szintjére.

Hozzászólások lezárva.