A BMW Group gyorsabbá és intelligensebbé fejleszti logisztikai robotjait

A bajor prémiumgyártó az NVIDIA technológiai cég segédkezésével emeli új szintre logisztikai robotjai észlelési, elemzési, koordinációs és megbízhatósági képességét.

A BMW Group a következő években egyre szélesebb körben hasznosítja logisztikai folyamataiban a nagyteljesítményű számítógép-technológia, azon belül is főként a mesterséges intelligencia lehetőségeit. A müncheni központú vállalatcsoport e téren mindenekelőtt az nagy tudású logisztikai robotok továbbfejlesztésére, a komplex adatelemzés gyorsítására és a logisztikai folyamatok nagyfelbontású szimulációjára helyezi a hangsúlyt. A mesterséges intelligenciát hasznosító alkalmazások támogatásával a BMW Group még tovább optimalizálja robotizált munkafázisait és a tömegtermeléshez elengedhetetlen alapanyagok, azonkívül alkatrészek gyáron belüli ellátását, a folyamattervezési és -fejlesztési szimulációkat ugyanakkor új szintre emeli.

A BMW Group gyorsabbá és intelligensebbé fejleszti logisztikai robotjait

Az első, házon belül végzett kísérlet részeként a BMW Group nagyteljesítményű számítógép-technológiával és specifikus mesterségesintelligencia-modulokkal szerelte fel logisztikai robotjait és okos szállítórobotjait. Az továbbfejlesztett technológiával hangsúlyos mértékben javult a robotok automatizált koordinációs készsége és az összes régebbinél jobban felismerik az embereket, azonfelül tárgyakat: a navigációs rendszer adatelemző technológiájának továbbfejlesztésével példának okáért a robotok gyorsabban és simán különböztetik meg egymástól a gyárban dolgozó embereket, targoncákat és szállítóvonatokat, mindent összevetve gát során a másodperc törtrésze alatt képesek alternatív útvonalakat találni. Sőt mi több, a mesterséges intelligencia azt is biztosítja, hogy a robotok tanuljanak korábbi tapasztalataikból és egyre ösztönösebben reagáljanak a heterogén akadályokra.

“A csúcsteljesítményű mesterséges intelligencia és a vizualizációs modern műszaki megoldások alkalmazásával forradalmasítjuk logisztikai folyamatainkat. Együttműködésünk az NVIDIA technológiai vállalattal kínálja számunkra, hogy kiaknázzuk a legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket” – hangoztatta Jürgen Maidl, a BMW Group internacionális gyártási hálózatának logisztikai vezetője. “A csúcstechnológiai megoldásokkal tovább optimalizálhatjuk logisztikai innovációinkat és folyamatainkat. Az NVIDIA szaktudása és innovációink egyesítése tekintélyes előrelépés” – tette hozzá.

A nagyteljesítményű számítógép-technológia gyorsabb és precízebb működést garantál

A BMW Group jelen pillanatban öt eltérő mesterséges intelligenciával funkcionáló logisztikai robot kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel fontos mértékben rendbe hozza logisztikai folyamatait. Ilyenek az ezelőtt említett, automatizált anyag- és alkatrész-szállításra tervezett szállítórobotok, ezenfelül az alkatrészt kiválasztó, felemelő és továbbító logisztikai robotok, emellett a teherhordó robotok. A fejlesztések magját az NVIDIA ISAAC titulussal rendelkező robotikai szoftvere adja, a robotok észlelési, szegmentációs és elemzési képességeit ugyanakkor jó néhány komplex adathálózat biztosítja. Az ISAAC szoftverre tervezett nagy tudású robotokat a mérnökök szüntelenül korszerűsítik és tesztelik, a gyakorlatban és virtuális környezetben ugyanúgy.

A virtuális logisztikai tervezés optimalizálása

Virtuális logisztikai tervezéséhez a BMW Group már most is nagyteljesítményű számítógép-technológiát és mesterséges intelligenciát használ. Utóbbi a háromdimenziós szkennerek támogatásával képes megkülönböztetni egymástól a tárolóedényeket, a más-más gépeket és az eltérő épületrészeket, ezt követően az adatok összehangolásával virtuális rétegekként felvinni azokat a nagyfelbontású háromdimenziós épülettervekre. A modern műszaki megoldás kínálja a tervezőmérnökök részére, hogy szabadon mozgassák az egyes tárgyakat a virtuális térben, mindent összevetve az összes régebbinél egyszerűbben tudják megtervezni és optimalizálni a gyártócsarnokok logisztikai folyamatait.

Hozzászólások lezárva.