Kamera rendszer kellene, de melyik? – 1. rész

A közbiztonság romlásával egyre nagyobb a jelentősége a biztonságtechnika feljesztésének, hogy a riasztórendszer mellett kamera rendszer is óvja értékeinket. Kamera rendszer segítségével éjjel-nappal szemmel tarthatjuk otthonunkat vagy vállalkozásunkat. A térfigyelő kamerák pedig a közterületeket óvják. Óriási a kamera rendszer kínálat, ember legyen a talpán (szakember) aki el tud igazodni a sok biztonsági kamera és egyéb megfigyelő rendszer elem és eszköz között. Minden forgalmazó a saját kamera rendszere minőségét dicséri, de természetesen csodák ebben a szakmában sincsenek. A kamera rendszer ára általában tükrözi a minőséget. A legdrágábbra viszont nem telik mindenkinek. Akkor még is mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelő kamera rendszert? Íme néhány kamera rendszer tipp.

A kamera rendszer első eleme a biztonsági kamera. Alapvetően a biztonsági kamerák négy főcsoportba sorolhotók. Box, dome, kompakt és a speed dome. A box biztonsági kamera önmagában még nem használható, szükséges hozzá optika és kültéri alkalmazás estén kameraház is. A dome kamerák lehetnek kültéri és beltéri kivitelűek, és az optika már benne van. A kompakt kamerák szintén gyári optikával rendelkeznek, és többnyire infra ledekkel is. A speed dome biztonsági kamera távvezérelhető, többnyire ilyenket használnak térfigyelő kamera rendszerekben is.

Mielőtt kinyitnánk a pénztárcánkat érdemes megnézni a műszaki adatokat. Az egyik legtöbbet mondó adat a fényérzékenység. Mértékegysége a lux. Az a jó, ha ez a szám minél kisebb. 0,01lux már jónak mondható, ez gyenge éjszakai háttérfény esetében már használható képet adhat.

Kamera rendszer

Kamera rendszer

Állandó és megfelelő megvilágítással rendelkező helyeken az 1lux-os biztonsági kamerák is jó képet adhatnak.

Biztonsági kamera

Biztonsági kamera

Vannak 0lux-os biztonsági kamerák is, melyek infravetővel (LED-ek) vannak felszerelve. Az ilyen biztonsági kamerák teljes sötétben is elfogadható képet adhatnak, az infravető teljesítményétől és a biztonsági kamerák minőségétől függgően. 

Techson dóm biztonsági kamera

Techson dóm biztonsági kamera

A következő fontos adat a képfelbontás. Ez legalább 480 sor legyen, de 580, vagy felette, még jobb. A BLC funkció az ellenfény kompenzálását látja el bizonyos mértékig, amikor a fényforrás a kamerával szemben helyezkedik el. A BLC tovább fejlesztett változata a WDR és az XDR, mely az ellenfényt nagyságrendekkel jobban korrigálja. Egy igazán jó biztonsági kamera rendelkezik ez utobbi funkciókkal.

Techson infra biztonsági kamera

Techson infra biztonsági kamera

A feni néhány adat csak arra elég, hogy ne vegyük meg a leggagyibb kamerát, mert biztosak lehetünk benne, hogy a kamera rendszer így nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Minden esetben érdemes kipróbálni, megnézni a kamera rendszer képét éjjel és nappal is. Ha a látottak tetszenek, akkor érdemes tovább lépni és kiválasztani a megfelelő kiegészítőket. Biztonsági kamera optika, kameraház és a képrögzítő.

Samsung biztonsági kamera

Samsung biztonsági kamera

Ezekről lesz szó a következő biztonságtechnika cikkben.     

 Addig is bővebb kamera rendszer és biztonsági kamera és egyéb biztonságtechnika  információkat itt talál: www.aas.hu

Hozzászólások lezárva.