Kamera rendszer kellene, de melyik? – 3. rész

A digitális biztonságtechnika rohamos fejlődésének köszönhetően a VHS és más analóg rendszerű képrögzítőket a számítógépbe építhető képdigitalizáló kártyák váltották le. Ez hatalmas minőségi előrelépés volt az analóg megfigyelő rendszerekkel szemben. Sokszorosára nőtt a tárolt felvételek mennyisége, javult a képminőség és egyszerűbbé vált a felvételek visszanézése, a fontos események keresése. A számítógép alapú kamerás megfigyelő rendszer két legismertebb márkája a GEOVISION és az EUROVIDEO. Mindkét kamerás megfigyelő rendszer ingyenes magyar nyelvű szoftverrel rendelkezik, és szinte bármilyen számítógépen működik, amelyiken Windows XP vagy Windows-7 fut.

A számítógép alapú megfigyelő rendszer számos előnnyel bír az analóg rendszerekkel szemben. Önállóan, és megbízhatóan működnek a nap 24 órájában. A felvételek mennyiségének csak a winchesterek mérete szabhat határt.

 

Számítógép alapú kamera rendszer

Számítógép alapú kamera rendszer

Egy számítógép alapú kamera rendszer kezelése rendkívül a magyar nyelvű szoftvernek köszönhetően egyszerű. Használatát, már alapfokú számítógép ismeretek birtokában is bárki percek alatt elsajátíthatja. 

 

Számítógép alapú kamera rendszer képdigitalizáló kártya

Számítógép alapú kamera rendszer képdigitalizáló kártya

Mind a GEOVISION, mind pedig az EUROVIDEO többféle képdigitalizáló kártyát kínál 1 – 32 kameráig. A másodpercenként rögzíthető képkockák száma akár 400 is lehet, és 16 csatornában hangot is képesek rögzíteni.

EUROVIDEO kamera rendszer

EUROVIDEO kamera rendszer

A számítógép alapú kamera rendszer lehetővé teszi kimondottan nagy megfigyelő rendszerek kiépítését is. Egyetlen számítógép akár 32 biztonsági kamera képét is rögzítheti, de a számítógépek megfelelő összekapcsolásával akár 8 monitoros 256 kamerás digitális mátrix is megvalósítható.

 

Kamera rendszer digitális maszk

Kamera rendszer digitális maszk

A számítógép alapú megfigyelő rendszer számos beállítást tesz lehetővé és akár a speed dome kamerák is vezérelhetők. Kameránként állítható a képminőség és mozgásérzékelési maszk is. Ez utóbbi egy rendkívül hasznos tulajdonság.

 

Kamera rendszer beállítások

Kamera rendszer beállítások

A digitális mozgásérzékelési maszk segítségével beállítható, hogy a biztonsági kamera által látott területnek ne a teljes egészét figyelje a kamera rendszer. Azaz, felvétel csak akkor készüljön, ha a fontos területen történik mozgás. Így az utca normál forgalmáról nem készül felesleges felvétel, mely nem foglalja a tárterület.

 

Kamera rendszer egyszerű keresési funkció

Kamera rendszer egyszerű keresési funkció

A számítógép alapú kamera rendszer egyik előnye, hogy a képrögzítést végző számítógép a megfigyelés mellet másra is használható. A megfigyelő rendszer mellett párhuzamosan beléptető rendszer vagy akár irodai alkalmazás is futtatható. Lehetőség van arra is, hogy jelszóval legyen korlátozva a felhasználók tevékenysége. Egyrészt, hogy ne lehessen a biztonsági kamera felvételeket manipulálni vagy letörölni, ill. ne lehessen a számítógépet másra használni.

 

GEOVISION kamera rendszer

GEOVISION kamera rendszer

A GEOVISION és az EUROVIDEO kamera rendszer is csatlakoztatható az internetre, így lehetőség van arra is, hogy a világ másik végéből figyelemmel kísérjük a fontos eseményeket. A GEOVISION kamera rendszer már alkalmas a megapixel IP kamera fogadására is. A megapixel felbontású kamera rendszer több mint három nagyobb képfelbontást biztosít.   

A következő biztonságtechnika cikkben a DVR képrögzítőkről lesz szó. 

Addig is bővebb kamera rendszer, biztonsági kamera és egyéb biztonságtechnika információkat itt talál: www.aas.hu

Hozzászólások lezárva.