Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások publikálódtak, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel – hozta nyilvánosságra Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, az ITM kezelésében álló zöldgazdaság finanszírozási rendszer biztosítja – mondta Kaderják Péter, a tárca energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Schanda Tamás ismertette, az első kiírás az energiaközösségek kialakítását és üzemelését támogató mintaprojektek létrehozására ösztönöz 2 milliárd forintos keretösszeggel.

A második kiírásban 3 milliárd forint áll rendelkezésre a vezetékes hőenergia-ellátási rendszerrel nem ellátott települések energiaellátásának megoldására, a földgázhálózatra csatlakoztatott települések során az éves felhasználás csökkentésére.

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

A legnagyobb, 4 milliárd forintos támogatási keret olyan megoldások tesztelésére jut, amelyek a karbonmentes termelők, főként naperőművek rendszerbe illesztését támogatják a villamos energiából gáz előállításával.

A negyedik, 3 milliárd forintos kiírás az átviteli- és az elosztóhálózat-üzemeltetőket patronálja az átalakuló piaci igények kiszolgálásában.

Schanda Tamás nyomatékosította, a kiírások összese olyan energiastratégiai célok megvalósítását támogatja, mint a megújuló, decentralizált áramtermelés súlyának növelése, az energiaszektor zöldítése, országos, helyi és települési szinten az ellátásbiztonság javítása, mitöbb a földgázimport csökkentésével Magyarország energiafüggetlenségének erősítése.

Nem előre kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogják támogatni, a pályázatokat független szakértőkből álló bizottság értékeli ezt követően – mondta az államtitkár.

A sikeresnek bizonyuló mintaprojektek kiterjesztésére várhatóan a későbbiekben nagyobb keretösszeggel újabb pályázatokat is meghirdetnek, tetejébe a tárca az Energetikai Innovációs Tanáccsal kooperálva újabb innovációs pályázatok kiírását tervezi az energiastratégiai iratokban megjelölt területeken – fejtette ki Schanda Tamás.

Kaderják Péter kijelentette: a pályázatok benyújtásának határideje május 29-én 12 óra. Az elnyerhető hozzájárulás vissza nem térítendő, aránya a projekt egész költségén belül az értékelés esetén dől ezután el. Várják például intézmények, közintézmények, nonprofit szervezetek, önkormányzatok pályázatait.

Az államtitkár nyomatékosította, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben kiírt pályázatok legfontosabb vezérelve az modernizált megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amelyek elősegítik a hazai megújuló energiaforrások fokozott használatát az áramtermelésben, amellett a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások kapcsán.

A pályázatok kiírása az első nagy lépést jelenti a Nemzeti Energiastratégia innovációs fejezetének végrehajtásában, és szorosan kapcsolódik a kormány által februárban meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akcióterv megújulóenergia-használatot ösztönző pontjainak végrehajtásához – jelezte Kaderják Péter.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kiemelte, a koronavírus-járvány okozta nehézségek okán maximálisan nyitottak és rugalmasak lesznek az egyéni kérésekkel kapcsolatban, de pályázatok beadási határidejétől nem térnek el, mindent összevetve a felgyorsított szakmai bírálat után már a nyár közepén-végén forráshoz juthatnak a jelentkezők.

MTI

Hozzászólások lezárva.